pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 2, 2018 12:04 pm Lees verder →

Wist u ….( week 18 in 2018)

Posters Journaal:…ein sjoat inne toafel….

Wist u…
…dat we beginnen met twee uit-tips: Stevensweert – Zondag 6 mei organiseert VVV Midden- Limburg een fietstocht o.l.v. VVV-gidsen langs de juryroute van de Entente Florale, de nationale groencompetitie Groenste Dorp van Nederland, waarbij Stevensweert zilver heeft gewonnen.
…dat de fietsroute is ca. 11 km en voert langs 20 bezienswaardigheden. Deze markante plekken staan allen beschreven in het boekje met de juryroute. Deelnemers ontvangen dit bijzondere boekje en kunnen aansluitend het streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken, alwaar om 14.00 uur ook de start plaatsvindt. Info: 0475-550236 of [email protected]
. ..dat de tweede tip luidt: Staatsbosbeheer biedt in deze vakantieperiode tot en met 4 mei activiteiten met, maar ook zonder gids in Nationaal Park De Groote Peel.
…dat alle activiteiten starten bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Er zijn Peel Ontdektochten Lentekriebels, sPEELse Expedities en een Vollemaanwandeling. Voor kleuters is er het Kabouterpad en voor kinderen van 6 tot 11 jaar de Boswachter academie en de Billy Bell Doekoffer. Kijk voor meer informatie op: http://www.staatsbosbeheer.nl/H
….dat u vorige week heeft kunnen lezen hoe de gemeenteraad dieper wil binnen dringen – om het zo te noemen – bij de burgerij om aan de weet te komen welke onderwerpen aangepakt moeten worden
…dat de gemeente daarin niet alleen staat want ook bijvoorbeeld de provincie wil ook meer weten van de burgers
…dat namelijk op 19 april jl de voorzitter van de Statenwerkgroep Burgertop Limburg, Aleida Berghorst, het Plan van Aanpak Burgertop Limburg heeft aangeboden aan voorzitter Theo Bovens van Provinciale Staten Limburg
…dat tijdens deze eerste Burgertop Limburg de Provincie in gesprek gaat met 600 Limburgers over onderwerpen die ze zelf hebben aangedragen.
…dat het doel is dat er meer invloed en resultaat voor burgers wordt bereikt door hun betrokkenheid te optimaliseren.
…dat de burgertop vindt plaats in de laatste week van november 2018, verdeeld over Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.
…dat Provinciale Staten (PS) nam juni vorig jaar unaniem een initiatiefvoorstel van de PvdA aan om een provinciale burgertop in Limburg te organiseren.
….dat in het initiatiefvoorstel staat dat PS daarmee willen realiseren dat burgers direct bij provinciale besluitvorming worden betrokken. De Statenwerkgroep Burgertop Limburg bestaat uit Aleida Berghorst (PvdA), Joost van den Akker (VVD), Andy Rossel (GroenLinks) en Daryl Pfoster (PVV)
… dat Aleida Berghorst daarover zegt:
“Met de Burgertop Limburg hopen we burgers directer bij het bestuur van onze mooie provincie te betrekken. Daar is steeds meer behoefte aan. Burgers bepalen zelf de agenda van de burgertop en worden nauw betrokken bij de uitwerking van breed gedragen voorstellen. Als Statenwerkgroep Burgertop Limburg hebben we daarom ‘Limburg bruist – burgers betrekken bij de provinciale politiek’ centraal gesteld.”
…dat zij vervolgt: “Overigens het is een pilot project. We doen een poging om burgers meer te betrekken en hen te prikkelen de voor hen belangrijke onderwerpen aan te dragen. Die onderwerpen worden vervolgens in burgerpanels door hen verder uitgewerkt. Dat gebeurt samen met de Provincie Limburg, de Limburgse gemeenten en maatschappelijke organisaties. We creëren hiermee een platform: een mogelijkheid voor 600 burgers om mee te denken over de invulling van een Limburgse regionale agenda.”
…dat gouverneur Theo Bovens, voorzitter van Provinciale Staten het initiatief van Provinciale Staten met belangstelling volgt: “Samen met de Limburg Agenda 2030 kan deze eerste burgertop waardevolle informatie opleveren richting de volgende provinciale staten verkiezingen in 2019″.
…dat we in het kader van de rubriek Kiek Toen weer een andere oude foto (collectie Thei Hermanns) kunnen tonen van het voormalige Ursulinen-kloostercomplex in Posterholt. De foto laatbeen deel van de tuinen aan de achterkant (Heerbaan-zijde) zien van de huishoud/opleidingsschool voor oa tuinbouw-leraressen. Op de foto wandelt de lerares (kloosterzuster) over het pad tusssn de tuinen met rechts een tuinderskas (en midddenin het gebouw voor oa ook internen?). Leerlingen/studentes zijn op de akkers enz bezig. Zoals bekend kwamen de studentes uit het hele land vanwege ook de goede reputatie van de Posterholtse opleiding.
…dat we nog een curiositeit melden: dat namelijk door de “import” van studenten uit het hele land bij de Ursulinen de broodproduktie bij de bakkers in Posterholt langzaam wijzigde.
…dat mijn vader als bakker dagelijks uitsluitend zelfgebakken “grieze mik” (dus bruinbrood/tarwebrood) aan oa de opleidingsschool van het klooster leverde, tesamen overigens met (zoeter)Gronings roggebrood
…dat Posterholt in die tijd sinds mensenheugenis massaal aan het witbrood (wel 95%) was en toen pas heel langzaam later kwam onder de Posterse bevolking ook vraag naar bruinbrood/tarwebrood, dat gezonder was/is.
…dat nu de situatie omgekeerd is: allerlei bruinbroodsoorten en veel minder witbrood/melkbrood is thans te vinden in de broodrekken bij bakkers en winkels/supermarkten, mede “overgewaaid” uit “Holland” en natuurlijk de wetenschap dat bruinbrood gezonder Dan witbrood. Maar ook daarop had de zuiderling weer eerder wat uitgevonden: zwartbrood.
…dat we besluiten met Posters dialect: aerpel (= aardappel); besjoat (= nootmuskaat); ein sjoat vanne toafel (= een lade van de tafel); ein lidder (= ladder); eine ummer (= een emmer) , dae haet ummer get te mekkere (= hij heeft altijd wat te klagen); eine sjruuber ( = een schrobber); hae mosj mertele om de knuip droet te kriege ( = hij moest veel moeite doen om de knopen los te maken); doe bus van de ratte besjnuffeld ( = je bent niet goed wijs).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans).Posted in: algemeen, roerdalen