pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 11, 2017 12:04 pm Lees verder →

Wist u… ( week 2 in 2017)

…dat we deze keer niet eindigen maar starten met dialect en wel de Dialectkwis van december jl.
…dat Karel Montforts uit Posterholt de winnaar is (en daarmee de waardebonnen voor het circus vergaarde)
…dat hij nog enkele toevoegingen verzamelde, die volgens hem een plaats in de Posterse Dialect Top-20/25 verdienen
…dat hij de volgende suggesties heeft: ein flieske ( = een tasje); eine toen (= een draadomheining); berves (= blootsvoets); ein kal ( = een straatgoot); eine wientempel (= een libel); ein letej (= een vensterbank).
…dat we nog ter completering ons eerdere lijstje met 15 Posterse top-dialectwoorden publiceren: 1. Klumpes ( = balkenbrij), 2. Ommezeik (= mier), 3. Pertuusjke (= klappertje); 4. Terzieje-oet (= opzij) 5. Hoase-bingel (= kous-ophouder); 6. Foksezwansj (= handzaag); 7. Lielauw (= litteken); 8. Pompesjtein (= aanrecht); 9. Fluitekees of klatsjkees (= verse witte kaas); 10. Ziepnaat (= stroop) , 11. Barewegtig (= bijna); 12. Knorsjel (= kruisbes); 13. Knoodulle (knoeien); 14. Eine obber (= een sufferd); 15. Broozele (= koffiedras).
…dat wanneer u nog meer dialect-woorden kent die een plek verdienen on deze “top” ( gemakkelijk uit te breiden tot Top 50 of 100), mail die naar [email protected] of doe ze in de brievenbus bij Cube Computers, Hoofdstraat 83
…dat we overstappen naar een Goed Gedaan-tip: een bijzondere activiteit zondag 15 jan.waaraan iedereen ( ookjeugd) kan meedoen
…dat het gaat om een excursie naar de Isabellagreend in Herten met als thema: Observatie wintervogels.
..dat de excursie wordt georganiseerd de vogelwerkgroep van IVN Roermond e.o. Aanvang is om 9.00 uur en de start is bij Café De Schuur, Hoofdstraat 2 in Merum-Herten en het gidsen doet Meinse van der Velde. (Kosten: IVN leden en kinderen gratis, niet-leden € 2,50.)
..dat het IVN hierbij ter info geeft: ten zuidwesten van het dorp Ool nabij Roermond ligt de door grindwinning ontstane Oolderplas.
…dat samen met Oolder Greend en Isabella Greend is de oppervlakte 263 ha eigendom van Stichting Limburgs Landschap.
…dat op de landtongen Koninks paarden en Galloway’s runderen grazen; daardoor ontstaat en structuurrijke vegetatie.
…dat de natuurwaarden worden bereikt doordat er grote aantallen watervogels overwinteren, zoals smienten, kol en grauwe ganzen, tafeleenden en kuifeenden. Soms wordt het gebied bezocht door zeevogels.
…dat verder ook ijsduikers, roodkeelduikers en soms grote aantallen aalscholvers sterke worden aangetrokken door de grote watermassa.
…dat de iconenexpositie van Posterholtenaar Jan Teuwen die sinds kerstmis in de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal staat opgesteld, vanwege grote belangstelling verlengd is tot en met donderdag 2 februari (Maria Lichtmis): dagelijks van 14-17 en gratis toegang. Naast vijf iconen met kerstafbeeldingen vormt een aantal iconen met afbeelding van Maria met Kind het hoofdbestanddeel van de expositie.
…dat het afgelopen vrijdag nog 50 dagen duurt voordat het weer Vasteloavend 2017 (laatste weekeinde februari) is, zo meldt de website van de Posterse Biemosje en op 18 febr. is de Bontjee Aovend vand e Biekosje n een dag later de prisnenreceptie van Prins Koen I
…dat de film ‘Operatie Blackcock’ over de bevrijding van de Roerdriehoek wordt herhaald en wel op dinsdag 14 februari 2017 om 20:00 uur in het HVR-museum te St. Odilienberg
…dat na 8 voorstellingen in het seizoen 2015-2016 is er nog regelmatig vraag naar een volgende filmvertoning. Ook de 9e en 10e voorstelling op dinsdag, 10 januari en dinsdag 24 januari 2017 zijn inmiddels volgeboekt.
…dat voor dit seizoen wordt een laatste voorstelling (50 minuten) gegeven op dinsdag, 14 februari 2017, maar eind 2017 volgen er nog voorstellingen;
…dat vanwege het beperkte aantal zitplaatsen dient men vooraf te reserveren via [email protected] waarna een bevestiging wordt toegestuurd. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage aan de HVR wordt op prijs gesteld.
…dat de heemkundevereniging Roerstreek via het Imperial War Museum (IWM) in Londen in het bezit is gekomen van unieke beelden van de bevrijding van de Roerdriehoek. De aanval op de Roerdriehoek onder de naam ‘Operatie Blackcock’ duurde van 16-25 januari 1945, dit jaar dus 72 jaar geleden.
…dat cameramensen van het Britse leger de 3 divisies op de voet volgden die uiteindelijk de Roerstreek hebben bevrijd. De Roerdriehoek was een bruggenhoofd van de Duitsers tussen Maas en Roer vanaf de lijn Maaseik – Sittard – Linnich tot aan Roermond. Er worden o.a. beelden getoond van de opmars via Dieteren, de gevechten bij St.Joost en Echt en de verwoestingen te Susteren en Montfort.
…dat aan Duitse zijde de dorpen in het tegenwoordige Selfkantgebied worden aangevallen met gevechten in o.a. Waldfeucht met uiteindelijk de inname van Heinsberg.
(Copyright en samenstelling Jacq Biermans)-Posted in: algemeen, roerdalen, roermond