pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 9, 2019 12:00 pm Lees verder →

Wist u …(week 2 in 2019)


De schoolklas van de vierde en vijfde klas uit 1950 samen van meester Bair Stultiens van de jongensschool in Postert . Wie kent nog meer namen dan in bijgaand “ Wist u…artikel: “ , mail naar [email protected]

Wist u…

…dat we eerst melding maken van een “rake” ingezonden brief die vorige week in de krant, in De Limburger stond
…dat een Limburgse pastoor zich daarin afvraagt of de mensen, die hun kerststal enz al rond nieuwjaar opbergen, wel weet hebben van de dag (datum 6 januari) waarop de Drie Koningen het kerstkindje bezoeken in de stal.
…dat het feest van Driekoningen, de aanbidding van de pasgeborene door de drie wijzen uit het oosten, op 6 januari is en die brengen dan ook een overgeschonken mee: goud, mirre en wierook
….dat de pastoor openlijk en een beetje snerend deze onwetende (?) “vroege opruimers” bekritiseert waar hij zegt: “ Horen de Drie Koningen er nog wel bij?”
…dat dit een opmerking is om “ dieper over na te denken”

…dat de komende tijd wellicht in deze rubriek onder de titel meer van dit soort “Nadenkertjes” verschijnen
…dat we over Kiek Toen maar gelijk met de deur in huis vallen: vorige week is een verkeerde Kiek Toen-foto bij onderstaande tekst geplaatst. Excuses: waar gehakt wordt vallen spaanders, waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Daarom nu de juiste foto met de goede tekst:
…dat er over bijgaande klassefoto meer namen bekend zijn, mede ook dankzij Bair Gerardts
…dat de schoolfoto uit 1950 is met meester Stultiens, geheel rechts.
…dat Gerardts schrijft: De jongens op deze foto zijn geboren in 1939/1940/1941. Hij schrijft verder: De namen van deze klasgenoten zijn mij grotendeels bekend. Van beneden naar boven en van links naar rechts: Rij 1: ? Frans Puts,? ,?,Teun P
.Schmitz,? , ?. Rij 2: Sjaak Beckers, Bair Gerardts,?,Henk v.Montfort,Jan Visschers,?,?, Jeu Kersten,Pierre Esser,Cris Bakkes. Rij 3: Pierre Smeets,Lei Heemels,Har Konings,John v.d.Heuvel, Jan Timmermans,?,
Sjra Dierx,Sjang Cransen. Rij 4: Jo Maesen,Wiel Rutten,Piet Jansen,Jo Meyers,Sjra Veelen,Stultjes. Rij 5: ?,Bair Heemels,Jo Bruekers,?,Thei Wolters.

..dat per 1-1-2019 ( 1 Jan.jl dus) weer allerlei nieuwe maatregelen van de overheid kracht zijn geworden. Dat we die voor u in enkele afleveringen op een rijtje zetten. Nu deel 1.
…dat een nieuwe maatregel per 1-1-19 uit het Belastingplan 2019 luidt: de algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen, gaat omhoog. Hierdoor gaan mensen met een inkomen tot 68.507 euro per jaar minder belasting betalen.

…dat we nog even bij de financiele wijzigingen voor 2019 blijven: het minimumloon gaat per 1-1-19 omhoog met ruim 21 euro. Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 22 jaar en ouder stijgt van 1.594,20 euro naar 1.615,80 euro per maand bij een fulltime dienstverband.
…dat beel belangrijk is dat uitkeringen, zoals de bijstand, de AOW, de WIA en de IOAW, gekoppeld zijn aan het wettelijk brutominimumloon en zij stijgen dus mee.
…dat verder de boodschappen duurder worden want het lage btw-tarief is per ‘1-1-19’ verhoogd van 6 naar 9 procent. Boodschappen van in totaal 100 euro worden hierdoor 2,83 euro duurder in 2019.
…dat de Kinderdagverblijven hun uurtarieven mogen opschroeven met 0,57 euro. Dit gebeurt naar aanleiding van nieuwe kwaliteitseisen waar ze per 1 januari mee te maken hebben. Dat zit zo: eerder mocht een medewerker vier nuljarigen onder zijn of haar hoede nemen, in het nieuwe jaar zijn dat er nog drie. Voor kinderen van zeven jaar en ouder in de buitenschoolse opvang (BSO) worden de eisen juist iets minder streng.
..dat hierbij het maximumuurtarief dat de overheid vergoedt, ook omhoog gaat , van 7,45 euro naar 8,02 euro voor de dagopvang. Voor de BSO gaat het maximumuurtarief juist omlaag van 6,95 euro naar 6,89 euro en voor gastouderopvang gaat een tarief van 6,15 euro (in 2018 nog 5,91 euro

…dat er toch nog een meevaller is voor ouders: de kinderbijslag stijgt flink. Voor kinderen van nul tot en met vijf jaar gaat het in 2019 om 216,58 euro per kind per kwartaal, een stijging van 15,53 euro.
…dat ouders van kinderen van zes tot en met elf jaar krijgen dit jaar 262,99 euro per kwartaal, 18,86 euro meer dan in 2018. En voor kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar loopt het bedrag van de kinderbijslag op met 22,19 euro naar 309,40 euro.
(volgende week deel 2 van de serie “Wat verandert er per 1-1-19” met onder andere verkeersboetes omhoog, wat verandert bij kleinere pensioenen enz)

…dat we overschakelen naar de culturele wereld: het gezamenlijke jeugdkorps “”Play the beat” uit de 3 kernen Reutje, St Odilienberg en Posterholt) en de “grote” harmonie Wilhelmina, samen met de Roerdalense zanggroep Pure afgelopen zaterdag een geslaagd Nieuwjaarsconcert in de Beuk hebben gegeven.
…dat tijdens dit concert de Vrienden van de Harmonie Wilhelmina opnieuw een cheque voor het jeugdkorps in petto hadden en wel van 3000 euro ter financiering van opleiding en instrumentarium van de jonge garde.

…dat dit weekeinde de eerste halve finale van het Limburgs Vasteloavesleedjeskonkoer (LVK) is en wel op vrijdag 11 januari 2019 tussen 18 en 20 uur met een herhaling op zaterdagmorgen daaropvolgend. Beide keren mag u stemmen welke van de 60 geselecteerde liedjes (verdeeld over 3 halve finales) door gaan naar de finale medio februari in bet MECC met 21 liedjes
…dat de Roer-gemeenten elk met slechts een liedje tot die 60 behoren: in de volgende halve finales (er zijn er 3) is dat weer La Bamba uit Montfort ( pas in derde halve finale) en Roermondenaar Roy Selder ( volgende week in 2de halve finale) . Verder zit opnieuw Spik en Span uit Echt-Susteren bij de 60 halve finalisten.
…dat in totaal zijn rond 215 liedjes voor de editie LVK 2019 ingezonden waarvan er nu 60 geselecteerd zijn om “verder te gaan” met ook veel nieuwe namen.
…dat op de site roerdaljournaal.nl nog meer te vinden is over het LVK 2019. .

…dat we traditiegetrouw besluiten met Posters dialect: sjtrotele en sjtamele ( beide: stotteren); wiedaaf femilie (= verre familie); dem sjpringt nag de kwint (= hij springt nogal eens uit zijn vel); ventielsjluukske (= ventiel (-slangetje)); hae is neet van sokker ( = hij kan ergens tegen); det haamp dem neet (= dat komt hem niet goed uit).

( Copyright en samenstelling:Jacques Biermans).
///////////Posted in: algemeen, roerdalen