By mei 27, 2011 12:28 pm Lees verder →

Wist u… (week 21 in 2011)

Wist u…

…dat dit weekeinde het eerste Grens-cultuurtreffen Vlodrop-Wassenberg is in en om de Blokhut (achter de kerk) te Vlodrop

..dat iedereen welkom is zaterdag 28 mei vanaf 13 en zondag 29 mei vanaf 11.30 uur

…dat het programma vermeldt: muzikale optredens van Duitse en Nederlandse muziekgezelschappen, roofvogel- en jachthondendemonstraties, kinderactiviteiten en een kunstzinnige expositie.

..dat zaterdag 17 jachthoornkorpsen in actie komen en zondag roofvogeldemo’s zijn

…dat de aanleiding voor het feest is tweeledig: het jachthoornblazerskorps Sint Hubertus uit Vlodrop bestaat 10 jaar en dit korps heeft zowel Duitse als Nederlandse leden, hetgeen past binnen de opzet van het evenement

…dat verder de gemeente Roerdalen en de Stad Wassenberg met dit evenement de start van hun samenwerking vieren om verder het toerisme in de regio te stimuleren

…dat voor de uitvoering hiervan zijn een stuurgroep en zes projectgroepen verantwoordelijke

…dat zij daartoe initiatieven uitwerken voor de thema’s Water, Routestructuren, Cultuur, Culinair, Toeristische Marketing en Economie

…dat het GrensKulturTreffen het eerste grensoverschrijdende evenement is binnen de samenwerking.

…dat we een felicitatie nog richten aan het adres van het gouden paar Sef en Annemie Geerlings, die hun 50 jarig huwelijksfeest herdacht hebben

…dat er ook hier hulde is en felicitaties zijn voor Jan van Birgelen en Jan Theunissen met hun gouden legpenning van de Sport en Cultuurraad Posterholt vanwege hun jarenlange inzet en verdiensten voor dit orgaan en de verenigingen

…dat we ook willen attenderen op de site www.postert.nl waar Jo Smeets een aantal gouden huwelijksfeesten uit een en dezelfde familie op een rij zet: o.a. de familie Braun ( van o.a. Toos en Nies de postbode en diens vader koster Pierke Braun) en de familie Van Bree (o.a. Bair en diens zoon Pierre van de harmonie): drie generaties Postrerse gouden huwelijken op rij

..dat u dagelijks nieuwe uit Roerdalen en omgeving terug kunt vinden en video’s van Limburgse liedjes ed op www.roerdaljournaal.nl

..dat we verder gaan met en met Posters dialect: sjoetse en sjooie (= zwerven); doa bus ze vet mit (= daar schiet je wat mee op); sjoebe ( = schelden); sjoeb neet zo (= mopper niet zo); op ut heilig aug ( = zo ongeveer); witmoos ( = witte kool); knulkes (knollen, koolraap); aerbele ( = aardbeien); miemerte ( = bessen); rood moos (= rode kool)

…dat we op verzoek nog enkele wetenswaardigheden over asperges – thans de seizoensgroente bij uitstek – hier willen weergeven

…dat je asperges op verschillende manieren kunt klaar maken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels en wil je ze nooit meer eten

…dat daarom tip één met ster is: schil ze goed

…dat je dat kunt doen door de stengels eerst een half uurtje in koud water te leggen: pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant.

…dat je dit overlappend kunt doen, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan: dan weet je zeker, dat de asperges perfect geschild zijn.

…dat je er tenslotte aan de onderzijde een ministukje af snijdt en nu zijn ze klaar om te bereiden

…dat je groene asperges voor het schillen eerst 15 minuten rechtop zet in koud water

…dat bij groene alleen de dikkere sorteringen

geschild hoeven te worden en dan ook nog maar de onderste helft

…dat het koken van de groene asperges korter is, 3 à 5 minuten in ruim water met een beetje zout.

…dat koken één is maar wat denkt u van wokken, bakken of . . . stomen?

…dat traditioneel koken van witte asperges 6-8 minuten in ruim water met een snufje zoutis en daarna gaat de pan van het vuur en laten we ze nog rond 12 tot 15 minuten nagaren.

…dat dit nog steeds een prima manier is maar tegenwoordig zijn er ook andere bereidingswijzen en die kunnen de asperges een nog lekkerder smaak geven. Wokken, bakken, grillen, frituren en vooral stomen zijn erg in trek bij de restaurantkoks

…dat asperges dan een andere smaakbeleving geven.

…dat er ook van asperges ook ijs, kroketten en of denk eens aan likeur gemaakt kan worden.

…dat de smaak van de asperge heel zacht en delicaat is

..dat het daarom belangrijk is dat asperges nooit met sterke smaken gecombineerd worden, die deze smaak teniet kunnen doen: zacht vlees

..dat een tip van de kenners is : het lekkerst zijn asperges als ze van een niet al te oud aspergeveld afkomstig zijn. Of zoals men ook zegt, als ze ‘nog jonge meisjes zijn’.
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans) =
—–



Posted in: roerdalen