By mei 22, 2014 2:56 pm Lees verder →

Wist u…(week 21 in 2014)

Wist u…
…dat dus de Europese verkiezingen eraan komen met op de PvdA-lijst 3 de uit Posterholt afkomstige kandidaat Geert van der Varst en let op: hij staat er met zijn woonplaats Leiden vermeld
…dat hij u ook al levensgroot toekijkt op de officiële verkiezingsborden her en der
… dat (ex)kankerpatiënten komend weekeinde de eregasten zijn tijdens de Samenloop voor Hoop die op zaterdag 24 en zondag 25 mei voor de derde keer in Roermond wordt gehouden.
…dat behalve geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker, is de Samenloop tevens een enorme steun voor (ex)kanker- patiënten ook wel survivors genoemd.
…dat er naast deelneming aan alle ceremoniën en meelopen in hun eigen team, nog meer activiteiten voor survivors worden georganiseerd.
…dat (Ex)kankerpatiënten kunnen zich nog opgeven om gratis als survivor aan de samenloop voor Hoop deel te nemen; info: roermond.samenloopvoorhoop.nl
…dat de opbrengst ook bestemd is voor een Toon Hermanshuis dat in Roermond moet komen.
…dat volgens Weeronline de afgelopen winter de op één na warmste winter was sinds de start van metingen in 1901
…dat de gemiddelde temperatuur 6,0 graden was, waar 3,4 graden normaal is.
…dat er in de afgelopen winter er maar tien vorstdagen waren: in een gemiddelde winter zijn dat er 38
…dat de zachte winter onder meer zorgde voor een lager gasverbruik, wat de economie en de energieconcerns geen goed deed en voor een onverwachte krimp zorgde
…dat we daarover zeggen: hoe hypocriet kun je zijn; bespaar je energie, kosten ( en milieu) en vervolgens wordtdat als negatief ervaren: pure theorie, meer niet
…dat het aspergeseizoen tot 24 juni (naamdag St. Jan) loopt.
…dat er twee soorten asperges zijn : groene en witte:
…dat de witte asperges de uitlopers zijn van de aspergeplant.
…dat groene asperges dezelfde stengels zijn maar ze groeien boven de grond.
…dat asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd, onder meer rijk zijn aan het aminozuur asparagine
…dat uit onderzoek is gebleken dat asparagine de nierfunctie stimuleert; ook heeft asparagine een positief effect op leverstoornissen, chronische reuma en jicht.
…dat asperges door hun vochtafdrijvende werking ook goed passen in een dieet.
…dat wanneer je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal; bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo
…dat deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten: De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten
…dat je moet weten: hoe verser, hoe lekkerder asperges is maar maar hoe weet je of asperges vers zijn?
..dat je dat namelijk kunt horen doortwee stengels tegen elkaar te wrijven en als je een piepend geluid hoort, zijn ze vers
…dat de AA-kwaliteit de beste asperges zijn en de stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht.
…dat afwijkende asperges echter niet minder gezond en niet minder lekker zijn; alleen een stuk goedkoper, net als stukken asperges tot wel de helft en nog minder
…dat u donderdag diverse aspergerecepten aan kunt treffen op de site www.roerdaljournaal.nl
…dat u op deze site elke dag vers nieuws aantreft uit de streek en regio, weekendtips maar ook evergreens via You Tube en met het oog op de sportzomer: nu bijna elke dag WK-voetbalnieuws en natuurlijk straks wielrennen (Tour de France)

dat we voor het Weetje –van-de-week verder gaan met de kennis over yoghurt vorige week deel 1 (Gemist? Zie www.roerdaljournaal.nl en blader terug)
…dat er links- of rechtsdraaiende yoghurt is maar de naam heeft niets te maken met het linksom of rechtsom roeren van de yoghurt, maar alles met de gebruikte melkzuurbacteriën.
…dat tijdens het fermentatieproces die bacteriën melkzuur aanmaken dat – afhankelijk van de gebruikte bacteriesoort – linksdraaiend, rechtsdraaiend of een combinatie van beide is.
…dat wanneer er op de verpakking ‘met rechtsdraaiend melkzuur’ staat, dan bevat de yoghurt extra bacterien die ervoor zorgen dat er vooral rechtsdraaiend melkzuur wordt aangemaakt; dit type melkzuur wordt makkelijker door ons lichaam verteerd dan de linksdraaiende variant.
…dat rechtsgedraaide yoghurt zachter smaakt en is makkelijker verteerbaar, terwijl van linksdraaiend melkzuur gezegd wordt dat het verzurend werkt en de lever het moeilijker kan verwerken; overigens zou je er zo’n 7 liter van moeten eten om dit nadelige effect te ondervinden.

…dat volle yoghurt ontstaat uit een combinatie van volle melk en melkzuurbacteriën

…dat echter de ene volle yoghurt de andere niet is. Voor standyoghurt wordt dit mengsel tot 45 graden Celsius verwarmd, wat voor een stevigere, korrelige structuur zorgt. De bereidingstemperatuur van roeryoghurt is 32 graden Celsius; tijdens de bereiding wordt deze yoghurt doorgeroerd. Hierdoor ontstaat er meer slijm en wordt de yoghurt vloeibaarder.

…dat we in een volgende slotaflevering over yoghurt ingaan op de verschillen magere yoghurt, Bulgaarse, Griekse enz.

…dat we besluiten met Posterholtse dialectwoorden: Doa is geine komaaf aan te kriege ( = daaraan is niet te beginnen); klabattere (= luidruchtig lopen); sjtoofkamer ( = de mooie kamer); klatskees ( = kwark); apeneutsje ( = pinda); hoovaard mot pien lieje ( = wie mooi wil zijn moet pijn lijden; moet daarvoor wat voor over hebben); die koe is brul ( = die koe is tochtig); pemele van hoare ( = piekhaar).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: roerdalen, roermond