By juni 2, 2011 12:36 pm Lees verder →

Wist u.. (week 22 in 2011)

…dat binnenkort met Vaderdag (19 juni) de jaarlijkse braderie in Postert is, waarvan de organisatie berust bij de voetbalclub PSV’35

…dat op de site van het Posters Journaal (via www.postert.nl) een klassenfoto te zien is in de rubriek Kiek Toen: de zesde klas uit ’59-60 van meester Lei Stoks, ingezonden door Jacq. Wolters

…dat we desgevraagd een reactie binnen kregen over het woord ‘sjravele’ waarover volgende week meer

….dat we de dialectwoorden de komende 5 weken vervangen door een dialectkwis, waarvan deze week deel 1.

…dat vrijdag in het KA-huis de sjoemparty is en zondag 5 juni weer PAC-autoraces ziijn op het JaBa-circuit

…dat we hier een felicitatie richten aan het 50-jarige huwelijkspaar Bair en Mia van der Vorst-Esser, die recentelijk hun gouden huwelijksfeest herdachten

…dat het nog even aspergetijd is en daarom hier een aspergesoep-recept, dat een lezeres in de brievenbus stopte voor publicatie: uitgeprobeerd en de soep smaakt prima!

….dat het een – zo schrijft de lezeres W. – eenvoudig recept is voor “zachte” aspergesoep

…dat de benodigdheden zijn: 2 sjalotjes (of kleine ui), 25 – 30 gram boter en ruim 500 gram geschilde asperges, 1 groente- of rundvleesbouillonblok voor 1 liter, 50 gram roomkaas (half klein pakje monchou bijv), 75 gram gerijpte en geraspte (boeren)kaas en 2 eetlepels peterselie, zout en peper.

…dat de bereidingswijze als volgt is: de sjalotjes of ui smoren in boter en de in stukken gesneden asperges meebakken 5 minuten lang

…dat we vervolgen met 1 liter water met de (event.groente-)bouillonblok toevoegen en alles aan de kook brengen op zacht vuur en gedurende 3-4 minuten koken

…dat de massa gepureerd wordt of door een zeef geroerd (naar behoefte) kan worden en vervolgens 50 gram roomkaas toevoegen met daarna de boerenkaas toevoegen

…dat u vervolgens het geheel op smaak brengt met peper en zou en de fijngesneden peterselie toevoegen: smakelijk!

…dat we volgende week nog eens het prijswinnend aspergemaal (verleden jaar hier ook gepresenteerd) want tot het naamfeest van St Jan (25 juni) is het aspergestijd!

…dat we starten gedurende de komende 5 weken met een Posterse (of voor sommigen Midden-Limburgse) Dialect-quiz, gemaakt door Henk Kars. Nu deel 1

…dat er elke week een achttal vragen zijn en de oplossing staat verderop in deze rubriek

…dat deze quiz vanaf 15 juni ook te lezen is elke dag meestal rond 18 uur op www.roerdaljournaal.nl (elke dag met nieuws, tips en info)

…dat er dus geen prijzen mee te winnen zijn maar dat het louter gaat om uw dialect-kennis te testen

…dat het meerkeuze-vragen zijn naar de Nederlandse vertaling (het nummer van de vraag met het juiste antwoord staat dus verderop in deze rubriek tussen haakjes).

…dat vraag 1 is: wat is klooksjieter: 1 scherpschutter; 2 betweter; 3 jager op groot wild

…dat vraag 2 is: om ’t angert: 1 om de andere dag; 2 andersom; 3 om de beurt …dat vraag 3 is: det haamp mich neet: 1 dat kan ik niet aan; 2 daar heb ik niet genoeg aan; 3 dat bevalt me niet

…dat vraag 4 is: razele: 1 beven; 2 razen; 3 ratelen

…dat vraag 5 is: zich verreppele: 1 zich verroeren; 2 zich verzwikken; 3 zich haasten

…dat vraag 6 is: hae is boete de werreld: 1 hij valt niet op; 2 hij is bewusteloos; 3 hij doet nergens aan mee

…dat vraag 7 is: ich bun omgang: 1 ik loop eromheen; 2 ik ben ermee bezig; 3 ik ontmoet veel mensen

…dat vraag 8 is: – dreksjupke: 1 vies schepje; 2 slonzig winkeltje; 3 blik (om te vegen)

….dat het juiste antwoord en de oplossing zijn: 1: (2); 2: (3); 3:(3); 4:(1); 5: (1); 6: (2); 7: (2); 8: (3). (volgende week deel 2 van deze Posterse Dialect-quiz)

…dat u ook alles nog eens kunt terughalen in de rubriek www.roerdaljournaal.nl (eventueel actueel of archief) en ook via Posters Journaal: www.postert.nl (rubriek Wist u…)

…dat we besluiten met de mededeling er ook uitgebreid aandacht zal besteed worden aan het OLS 2011 te Stokkem (B) via www.roerdalournaal.nl (eerder kon u er al het speciale OLS-lied 2011 horen)

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)



Posted in: recept