pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 24, 2018 11:58 am Lees verder →

Wist u…( week 24 in 2018)

Posters Journaal:…miemerte, knoorsjele,wulleboone…

Wist u…

..dat in Posterholt het succes van harmonie Wilhelmina (een mooie eerste prijs) tijdens het bondsconcours vorige week zondag in de Roermondse Oranjerie nog lekker na-ijlt. En terecht!
…dat vooraf voorzitter Mart Janssen een profetische blik had: wij halen dit jaar een mooie eerste prijs naar Posterholt, voorspelde Mart, desgevraagd ook op deze plek.
…dat hij gelijk heeft gekregen, en het was ook nog een dikke, vette eerste prijs: 89 punten musiceerde het korps onder de bezielende leiding van dirigent Guido Swelsen bij elkaar in deze op een na hoogste afdeling.
…dat was net 1 punt te weinig voor ook nog het predikaat ‘met lof der jury’; die kwalificatie heeft Wilhelmina eerder behaald (voor het laatst in de jaren negentig met dirigent Steven Walker op de bok: 333,5 punt – oude puntentelling.red)
…dat het korps thans ook weer “nieuwelingen” telde in diverse secties en in dat licht bezien, is de score van 89 punten bijzonder hoog en zorgt voor extra glans.
…dat er een vraag kwam of het predikaat “met lof” ook promotie betekent naar een hogere afdeling: dat geldt voor alle lagere afdelingen (tot en met 5) behalve dus de klasse 1 . Wil je van de afdeling 1 naar de concertafdeling promoveren (dat is het hoogste bereikbare) dan moet je in die afdeling ( klasse 1 )drie keer op rij een eerste prijs met lof der jury gescoord hebben: dus met andere worden telkens minimaal 90 punten
…dat volgens de regels van de landelijke KNMO (koepel van muziekbonden) de scores als volgt zijn: bij 80 punten behaalt een korps een eerste prijs (bij 70 een tweede of 65 een derde prijs); bij 70 punten volgt ook nog degradatie
…dat bij 85 punten een korps een eerste prijs met promotie verdient in alle afdelingen, behalve in de afdeling 1 (waarin onze dus harmonie Wilhelmina al vele jaren speelt). U weet: In die allerhoogste afdeling (concertafdeling) spelen oa de top-korpsen uit Eijsden (2x) en Thorn (2x) enz.
…dat een korps naar de allerhoogste klasse pas promoveren kan als het drie keer op rij minimaal 90 punten scoort.
…dat soms muziekgezelschappen een hogere afdeling helemaal niet ambiëren, omdat “dan de lat blijvend hoog moet blijven liggen”.
…dat we nu genoeg over de punten gezegd hebben en melden tot slot dat harmonie Wilhelmina vanwege dit concours-succes op zaterdag 27 oktober as recipieert in De Beuk te Posterholt.
…dat er nog enkele zakelijke berichten zijn: DIO-drogist Janssen (Raadhuisstraat) is weer op zijn vertrouwde DA-nest terug omdat dit landelijk gebeurde; ook de ex-Plus-uitbater Jack Cartigny, die thans in Herten een drogisterij heeft, is daar van DIO weer naar DA gegaan.
…dat aan de Hoofdstraat verder het voormalig pand van slagerij Mulders verkocht is en een nieuwe winkelbestemming krijgt
…dat Postert nooit meer hetzelfde wordt: het pand Biermans is sinds vorige week niet meer, en de slopershamer, die mijn ouderlijk huis neerhaalde, heeft daarmee tegelijkertijd vele monden in de gemeente Roerdalen het zwijgen opgelegd.
…dat deze week in de fotorubriek Kiek Toen Jan Vonck uit Posterholt de medewerking vraagt van het lezerspubliek: wie kent de namen van de mensen op bijgaande foto? Mail info ([email protected]) of stop een briefje in de brievenbus Cube Computers ter attentie van Marjo (Hoofdstraat 83)
…dat Jan er het volgende bij schrijft: de foto is genomen waarschijnlijk in het ook bij velen hier bekende Altenahr in juni 1937. Dat staat in het handschrift van mijn vader op de achterkant.
Mijn vader was Sjang Vonck, geb. 1921 en overleden in 1983. Hij stamde uit een klompenmakersfamilie. Al jong werd hij lid van harmonie Wilhelmina, waarin hij saxofoon speelde. Ook heeft hij toneel gespeeld en in zijn jonge jaren keepte hij bij P.S.V 35. Hij werkte op de voormalige textielfabriek en werd daar ook lid van de vrijwillige Posters brandweer.
…dat Jan vervolgt: Mijn zus Ien heeft inmiddels mijn vader op deze foto herkend als de jongeman, leunend op de ijskar, tweede van links op de foto. We denken dat dit een uitstapje betreft van een afdeling van de voormalige textielfabriek in Posterholt. Maar dit weten we niet zeker.” Zijn er mensen (in Postert) die deze foto nog herkennen of mensen kennen die er op staan?. Graag info naar Marjo van Cube Computers.
…dat we vervolgen met deel 2 van onze serie “Wandelen, o zo gezond” . Suggesties worden gedaan waarom een half uur stevig wandelen dagelijks zo goed is voor de gezondheid, voor iedere 45-plusser.
…dat Hans Savelberg, die hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht is, nog eens aan geeft dat veel zitten heel ongezond is.
…dat uit onderzoek namelijk bleek dat al na vier dagen zitten de concentratievetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid juist afneemt. Dat zijn risicofactoren voor respectievelijk hoge bloeddruk en diabetes.
…dat verder uit dit onderzoek bleek dat de groep die kort maar intensief sportte gezonder is dan de zittende groep
….dat het echter nog beter ging met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Veel wandelen is dus gezonder dan kort, intensief bewegen.
…dat wandelen bijv. goed is voor spieren en botten. Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze nietalleen sterke r, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op.
…dat wandelen ook goed is voor het kraakbeen: het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. (wordt vervolgd)
…dat volgende week zaterdag 3 november een herdenkingsbijeenkomst voor de Posterse oud-dirigent Dominique Schreurs is om 20 uur De Beuk. Brass Band Merum zal deze bijeenkomst openen met een volledig concertprogramma. Ook het Kreato-jeugdorkest 2.0 treedt op.
…dat komend weekeinde in Posterholt Allerheiligen/Allerzielen is, net als in vele andere plaatsen; ook zijn er parochies die dit kerkelijk feest een weekend later houden.
…dat we besluiten met een nieuwtje: volgende maand lanceren we een top 25 of meer van typische Posters woorden waaraan u uw bijdrage kunt leveren. Mail volgens u het mooiste en meest typische Posters woord naar: [email protected] of [email protected] of stop het in de brievenbus.
…dat hier traditioneel de Posterse woorden volgen: sjproete (= spruitjes), aerpel (= aardappelen), wulleboone (= tuinbonen), roodmoos (= rode kool), zoermoos (= zuurkool), knoorsjele en rooj of zjwarte miemerte hawwe de luuj vreuger heim inne hoaf sjjtoan (= kruisbessen en rode of zwarte bessen hadden de mensen vroeger thuis in hun tuin staan).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)LPosted in: algemeen, roerdalen