pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 13, 2018 11:56 am Lees verder →

Wist u… (week 24 in 2018)

foto: Henrie Timmermans in de deuropening van de Trap

Wist u…

…dat komende zondag (17 juni) vaderdag is en in Posterholt traditiegetrouw de Vaderdagbraderie is van 11-17 uur.
…dat de organisatie (voetbalclub en harmonie gezamenlijk) een element heeft toegevoegd: verenigingen kunnen zich presenteren maar vooralsnog loopt het daarmee allesbehalve storm…: er hebben zich maar enkele verenigingen gemeld.
…dat we het al eerder schreven: wil de Vaderdagbraderie nog “scoren” dan zal de opzet drastisch gewijzigd moeten worden en bijv. elk jaar met een ander thema gewerkt moeten worden. Als voorbeeld: een Italiaanse markt, of een Beierse/Oostenrijkse braderie of een gezellige Parijse /Franse marché enz.
…dat wanneer een nieuwe formule niet aanslaat, dan….moet je ook durven zeggen: we stoppen ermee…hoewel de horeca er wel aan kan verdienen en enige gezelligheid/bedrijvigheid nooit weg is…Dus: de braderie dan toch maar handhaven…?
…dat de organisatie van bijv Festeijnder in Nederweert-Eind ook zo heeft geredeneerd. Na 42 jaar is dit jaar dit ambachts- en oude beroepenfestival met optocht niet meer. Het evenement trok jarenlang bezoekers van heinde en ver, maar teruglopende inkomsten en bezoekersaantallen hebben geleid tot het besluit om te stoppen. Het is wel zo dat een groot deel van de ambachten en tradities nog standhouden in het door Festeynder ontstane Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.
…dat de uit Posterholt afkomstige Miriam Meeuwissen wel nog toekomst ziet in markt-evenementen want zij is in Leveroy (adres: Bergenweg 5 – Biej Tieskes) mede-organisator van een brocantenmarkt, eveneens as zondag 17 juni vanaf 11 uur (entree 1,50 en kinderen tot 12 jr gratis).
…dat het WK voetbal deze week start met zo wat elke dag WK-nieuws op de site van www.roerdaljournaal.nl
…dat we onlangs in de rubriek Kiek Toen van het Posters Journaal een foto toonden van een deel van Dorpsstraat (thans Hoofdstraat) in Posterholt, met daarop ook de voorgevel (straatzijde) van winkel De Trap (thans gerenoveerd woonhuis Hoofdstraat 132)
…dat de gevel nu nog in oorspronkelijke staat bestaat en zich als het ware net als destijds, zich de weg “opdringt” met een smalle stoep.
…dat er een reactie op die foto van enkele weken geleden kwam van de Posterse Kathy Tetz-Vosdellen.
…dat we dankzij haar nu weten wie op de foto staan. Zij schrijft:”De foto in Kiek Toen in het Posters Journaal herken ik. Het meisje wat er op afgebeeld is voor de gevel, dat ben ik. Ik was toen 4 jaar. Ik had een fles azijn bij De Trap gehaald. Een en ander betekent dan dat de foto in 1947 gemaakt is. De andere twee op de foto op de fiets zijn Bair Geerlings en Huub Veelen”.
…dat zij alle drie enkele huizen verder op woonden aan de Hoofdstraat.
…dat we tegelijk op zoek zijn gegaan naar een gelijksoortige foto met de treden naar de winkel (waaraan de winkel dus zijn naam ontleend) en die hebben we gevonden (zie bijgaand met een trots poserende woningeigenaar in de deuropening); let ook eens op de reclameborden naast de deur!
…dat De Trap een kleine winkel in koloniale waren en levensmiddelen was (maar je kon er ook naaigerei, knopen en haarspelden kopen, en zelfs sigaren)
…dat de winkel zo heette omdat hij wat hoger lag en bereikbaar was met drie treden.
…dat we dat ook kunnen zien op deze foto, die thans in het bezit is van Marjo Ernst-Martens – wier moeder ook Braun heette en verwant was.
…dat we nu de foto van De Trap (“mit de trepkes”) tonen en Marjo geeft de volgende toelichting:
…”dat ten tijde van de foto werd De Trap bewoond door 2 broers (Henrie en Nies Timmermans) en 2 zussen (Tru en Ida) en als hulp in de huishouding was hun (ongehuwde) nicht Stina Braun er inwonend
…dat de winkel gedreven werd door Henrie met assistentie van Ida en later Stina. Nies verzorgde het boerenbedrijf, dat ook in het tweede deel huis gevestigd was.
…dat Henrie Timmermans naast winkeleigenaar ook ambtenaar van de burgerlijke stand was en het was toenniet ongebruikelijk destijds dat die overheidsdienst niet in het gemeentehuis was ondergebracht.
…dat Marjo vervolgt: dat daardoor bijvoorbeeld de meldingen ,van overlijdens en de aangifte van geboortes op De Trap plaatsvond en dat regelmatig Nies en/of Ida als getuige optraden.
…dat Tru voorheen samen met haar man Laureng Pieters het café Centraal uitbaatte en dat tegenover De Trap lag, thans op het adres Hoofdtraat 113. Ook vele jaren daarna bleef het café Pieters heten.
…dat na het overlijden van Pieters, werd het café nog een aantal jaren gerund door hun zus Ta (van der Varst) en haar familie (voorheen/nadien ook Kitty Jeurissen en Annie Smeets)
…dat later het café omgedoopt werd tot café de Klomp. Dat kwam weer doordat klompenmaker Sef Vonck – die in belendend deel van het pand woonde – er ook een klompenmakerij had gevestigd. Later kocht Vonck het pand,waarop dochter Lodie met haar man Jan Hendriks er jarenlang café de Klomp dreven, thans nog zo geheten met een andere exploitant.
…dat begin dit jaar er weer een sportstimulans voor Limburg is uitgezet: atletiek en hardlopen en sportief wandelen zijn veel beoefende sporten in Limburg.
…dat voor de ondersteuning van deze sporten is onlangs de Stichting Platform Atletiek en Running Limburg opgericht en daarbij heeft de Provincie ruim een ton beschikbaar gesteld
…. dat het platform deze takken van sport verder wil ontwikkelen, stimuleren en faciliteren, met aandacht voor recreatieve hardlopers. Hardlopen, maar vooral gezond bewegen, is een breedtesport geworden.
…dat het platform hierover gaat samenwerken met de Atletiekunie, het Huis voor de Sport, Topsport Limburg, evenementenorganisaties en atletiekverenigingen. Daarbij is er plaats voor varianten zoals trail-, fun-, survival-, mud- en obstacleruns en bootcamps.
…dat er voorts aandacht is voor sportief wandelen; een tak van sport die wordt ondersteund door de Atletiekunie en die door steeds meer mensen wordt beoefend
…dat de natuur-uitgaanstip voor deze week luidt: ga eens een wandeling maken op de Meinweg en loop bijv. de rode route die met paaltjes is uitgezet: geniet van de natuur, bijvoorbeeld in de vroege morgen of de latere avond!

…dat we besluiten met Posterse dialect (en daar kan wel eens nu, en ook in de toekomst een herhaling bij zitten): dae kump aan ’t blègke (= hij, zal moeten dokken); verkammezoale (= heel wat te verorberen hebben, dood maken); vermuibele (= kapot maken maar figuurlijk ook: slaan, pak slaag geven), dem hubbe ze tisnag vermuibeld (= hij heeft een flink oak slaag gekregen); van baetskenj ( = van beide kanten).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
——-


)
—-Posted in: algemeen, roerdalen