pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 24, 2017 1:14 pm Lees verder →

Wist u… (week 25 in 2017)

Wist u…
…dat twee activiteiten volgend (1 en 2 juli) weekeinde in het oog springen: het gouden jubileum van de Heemkunde Vereniging Roerstreek (HVR) met 2 dagen vol activiteiten en demonstraties, en natuurlijk zondag 2 juli het Oud Limburgs Schutters (OLS) 2017
…dat over de lokale politiek natuurlijk ook het nodige te doen is, maar daarover een volgende keer
…dat we met twee gedichten van Toos Schoenmakers-Visschers starten ( met jaarlijks 2 hoogtepunten bij een schutterij: het vogelschieten en deelname aan een bondsconcours of in dit geval OLS)

=========================================================

===========================================================

’t awd limburgs (1)

broenvertrampelt graasveldj
sjtaof,
zón
al van te veure belaof,
sjoemend bier
en henj die tappe,
henj die klappe,
ieske in ein kingervuuske,
zón inne grote bas,
sjpas,
sjtilte die te sjnieje is,
bölke gemis,
leid,
traone op ’t keuninginnekleid.

toos

==========================================

==========================================

‘t awd limburgs (2)

trómgeroefel,
commando’s,
de sjötterie trèk oet,
kóm d’rachteraan!
’t dörp laef,
wintjer en kaw
zeen vanne baan.

**

hoog ane blauw zomerlóch
sjteit de vogel greutsj te kiek
de sjötter dae ‘m aafsjuut
vult zich de keuning te riek.

**

zoväöl raeke op ein riej
zoväöl bölkes hoog inne lóch,
’t oug op sjerp
en ’t juuste bölke opgezóch.

**
bein wie gepaot inne gróndj,
sjpanning ómme móndj,
sjouwers drónger,
eine sjötter kin neet sónger.

**
de lóch sjpant
laog-op-laog
van ’t sjónste blauw eine baog
baove ’t sjöttersgebeure,
dit sjtök folklore zo sjoon!
zelfs de zón vreeg vandaag
gein oereloon.

toos
=============================================

…dat er diverse festiviteiten rond het OLS zijn en ook weer het Kinder-OLS volgende week waaraan oa weer de scholen uit Posterholt en St. Odilienberg en andere plaatsen meedoen: succes gewenst!

….dat we speciaal ook de Roerstreek-schutterijen veel succes wensen in Merkelbeek en hopen dat ze door dringen tot de finale, zaterdag 8 juli
…dat een Roerstreek-schutterij op de lijst van 149 deelnemende schutterijen ontbreekt: de inmiddels opgeheven schutterij St. Martinus uit Vlodrop: enigszins ontluisterend hoe de vertrouwde schuttersplek tussen Posterholt en Vlodrop waar St Martinus decennia lang domicilie had, thans oogt: geen boom, geen kogelvanger enz niets meer.
…dat de opknapte Hoofdstraat in Posterholt – fraai uitgerust met bloembakken – het Braderie-geweld kennelijk goed heeft doorstaan
…dat wel , naar het schijnt, volgens bewoners de zwarte stenen glad worden bij regenweer en het fietsen bemoeilijken, en gevaar kunnen opleveren: attentie gemeente
…dat degene die nog niet genoeg heeft van een braderie, zondag in Herkenbosch terecht kan op de jaarlijkse St Jansmarkt.
…dat er, zoals gezegd, ook volgend weekeinde, behalve een OLS, nog een hoogtepunt te beleven is, en wel schouwspelen en een optreden van een – big band bij gelegenheid van het feest van de gouden Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) op 1 en 2 juli
…dat er al over gepubliceerd is en daarom hier in het kort info (dagkaarten voor de schouwspelen zaterdag en zondag kosten 5 euro en zijn oa bij de Plus in Posterholt en die in St. Odilienberg verkrijgbaar, evenals kaarten voor de big band a 10 euro pp).
…dat onder de titel Bezetters en bevrijders van de Roerstreek gedurende 2000 jaar gaan re-enactmentgroepen op beide dagen bij het heemkundemuseum aan de overzijde van de Roer demonstraties geven hoe zij indertijd de Roerstreek onder hun gezag plaatsten. Dis is een van de onderdelen welke Heemkundevereniging Roerstreek de bezoekers aanbiedt, uitgevoerd door 250 personen
…dat op het Kerkplein in St. Odilienberg en in de overliggende kampementen zullen op 1 en 2 juli de belangrijkste troepen die destijds door de Roerstreek trokken in originele kledij en bewapening opnieuw hun opwachting maken.
…dat de kampementen voor de bezoekers vanaf het Kerkplein bereikbaar zijn via een pontonbrug die speciaal voor dit evenement over de Roer wordt geplaatst.
…dat dit type brug in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig door de geallieerden werd ingezet om de door de Duitsers vernietigde bruggen te vervangen.
…dat er verder aandacht besteed wordt aan de bezetters en bevrijders van de Roerstreek:
* Romeinen, die vanaf 53 voor Christus tot in de 5e eeuw hier aanwezig zijn geweest.
* Vikingen, die vanaf 881 in Asselt een kamp hadden opgeslagen om van daaruit tot in de verre omtrek tot in Maastricht toe te brandschatten.
* Gelderse troepen, die vanaf de vroege middeleeuwen ook in de Roerstreek de dienst uitmaakten,
* Bourgondische troepen die in de late middeleeuwen zo nu en dan in onze streken vochten.
* Franse troepen, die in de 17e eeuw onder koning Lodewijk XIV hun handen naar de Roerstreek uitstaken maar in de 18e eeuw onder Napoleon hier vaste grond onder de voeten wisten te krijgen.
* Duitsers, die van 1940-1945 het land bezetten, maar in februari 1945 onder de codenaam Operation Blackcock door de geallieerden werden verdreven.
…dat het publiek getuige kan zijn van de optredens van deze historische troepen en bezoekers worden in de gelegenheid gesteld door hun kampementen te slenteren, hun oefeningen bij te wonen en hun wapentuig te inspecteren. Het kan er tussen de verschillende charges en vurende kanonnen door hard aan toe gaan.
…dat er ook een terras is voor het museum waar ook iets gedronken en gegeten kan worden; op zaterdagavond 1 juli vanaf 20 uur is het de beurt aan Bill Baker’s bigband, die met muziek van oa. Glenn Miller de tijd van de Tweede Wereldoorlog weer doet herleven.
…dat we het Posterholts dialect een weekje overslaan omdat de Awwe Limburger-gedichten daarin voorzien.
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen