pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 20, 2018 11:55 am Lees verder →

Wist u… ( week 25 in 2018)

Wist u…

…dat de Vaderdagbraderie zondag (17-6-2018) de nodige drukte kende en de muziek bij de cafe’s zorgde weer voor zomerse gezelligheidssfeer. De organisatie en kastelein waren tevreden; het weer was niet “zomers” zoals andere jaren, maar er waren weer veel bezoekers
…dat degene die de braderie gemist heeft as zondag op herhaling kan in Herkenbosch: daar is zondag 24 juni de St Jansmarkt.
…dat “St Jan” 24 juni niet alleen de St. Janskermis op “De Berg” ( Echterheide) is maar ook traditiegetrouw de officiële sluiting van het aspergesseizoen is.
…dat de foto van Kiek Toen deze keer een beeld weer geeft van de kruising de vijfsprong op de Donk in Posterholt. De foto dateert van rond de 50-60- (?) jaren van de vorige eeuw: het kapelletje staat er uiteraard nog steeds. Links rijdt paard met wagen en daar achter is zicgtbaar de gevel van de toemalige café Schoenmakers; verder naar rechts de (deels) afgesloten Burg. Gerardtstraat biet (links) oa het oudste vakwerkhuis van Posterholt. Op de foto zijn op deze vijfsprong (links loopt de Donkerstraat naast de voormalige bakkerij Frits Schmitz) en ging men onder meer richting ’t Hitje/Posterbos. Rechts op de foto vlak naast het kapelletje is de Roermondseweg en verd geheel rechts (niet zichtbaar) de afslag naar de Middenweg. Vijf wegen kwamen dus hier samen: vandaar de benaming de vijfsprong en zo heette ook destijds het café wat hier lag op de plek van de huidige friture/eethuis De Donk.
…dat we nu ingaan op de actualiteit van verder gaande discussie over de AOW-leeftijd: nu zijn er weer nieuwe berekeningen.
…dat we daarover vooraf zeggen: het streven van de overheid is altijd geweest (en nu nog), dat iedere Nederlandse ingezetene met een normale pensioen/AOW-opbouw gemiddeld 18,5 jaar lang moet kunnen genieten van de AOW. Dus minimaal voor allen die dan 65 plus 18,5 is dus 83 en een half jaar oud zouden zijn/worden; daarop zijn de berekeningen van het rijk gebaseerd
…dat u uiteraard wel moet beseffen dat de ingangsdatum van de AOW intussen al enkele jaren is opgeschoven na 65 jaar en zoveel schuift ook die van 83,5 jaar op.
…dat we even uw geheugen opfrissen: kort geleden lieten de vakbonden en werkgevers al weten dat de AOW-leeftijd wat hun betreft omlaag kan en nu hebben deskundigen ook becijferd dat de AOW-leeftijd niet zo snel omhoog hoeft als aanvankelijk gedacht.
…dat volgens het Financiele Dagblad actuarissen, die gespecialiseerd zijn in het berekenen van verzekeringen, op basis van de gemiddelde levensverwachting becijferd hebben dat de AOW-leeftijd nu te snel stijgt.
…dat volgens de huidige regels de AOW-leeftijd in 2021 67 jaar is en in 2022 zou die pensioengerechtigde leeftijd met nog eens drie maanden stijgen. Wat de actuarissen betreft hoeft de AOW-leeftijd vijf jaar later, dus pas in 2026 naar 67 jaar: vooral
omdat anders ouderen onevenredig geraakt worden door deze maatregelen. “Als de doelstelling is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven hun AOW-
uitkering krijgen, gaat dit nu te snel”, aldus de actuarissen.
…dat u het nogmaals weet: het streven is altijd geweest om gemiddels 18,5 jaar AOW te ontvangen en door het te snel verhogen van de AOW-leeftijd zou dat nu niet voor iedereen gelden.
…dat de rekenmeeester, de atuarissen dus, hun berekeningen baseren op de sterftecijfers van het CBS en die daalden in 2016 en 2017 reeds licht. Ook begin dit jaar zijn de sterftecijfers, mede door een griepgolf, uitzonderlijk hoog. Dat werkt door in de levensverwachting die van belang is om de verwachte pensioenkosten te bepalen.
…dat het CBS wat voorzichtiger is en zegt: “Wij zien dit voorlopig als een kleine hik en gaan ervan uit dat levensverwachting op termijn zal blijven stijgen.”
…dat los van de levensverwachting stelt een andere deskundige in de Volkskrant dat het voorlopig bevriezen van de AOW-leeftijd op 66 jaar juist voordelen met zich meebrengt. Nu zitten veel ouderen noodgedwongen in de bijstand en dat doet een deel van de vermeende besparing op pensioenen teniet.
…dat al met al wordt de roep om een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd steeds luider: eerst de vakbonden en werkgevers, nu de actuarissen en enkele anders deskundigen sluiten zich daar nu bij aan.
…dat het uiteindelijk aan aan minister Koolmees is om te komen tot een nieuw pensioenplan en inmiddels is wel duidelijk dat de huidige regels niet voorzien in een tussentijdse aanpassing van de pensioenleeftijd: daar is een nieuwe wet voor nodig en dat gaat ook tijd kosten
….dat we twee bijzondere uit-tips hebben deze week waarbij publiek welkom is: en dat is eersst op zaterdag 23 en zondag 24 juni: dan worden liefst 850 (!) schapen van Landschapsbeheer De Wassum op een bijzondere manier geschoren in Roermond en wel op het adres: Witteweg 107 .
…dat dan de 850 schapen hun winterjas kwijt raken. Stijn Massart uit Vlaanderen en Garry Rutter uit Engeland zijn de schaapscheerders die het klusje klaren. Dit jaar gaan ze het op een speciale manier aanpakken. Moesten de schapen vroeger onder enige dwang aan de scheerder toevertrouwd worden, vanaf dit jaar wordt geschoren met een innovatieve schaapscheerwagen.
…dat nieuw is dat de schapen niet door hebben dat ze naar de scheerplek op de scheerwagen gaan. Voor dat ze het weten zijn ze al aan de beurt. Minder stress voor de dieren, en veel lichter werk voor de herders en scheerders. Het scheren kan bezocht worden op de pas verbouwde Beatrixhoeve op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur.
,…dat we over gaan naar de tweede Uit-tip: in Weert is nu elke laatste zondag van de maand kop zondag (13-17 uur) onder de titel Werelds Weert, met steeds wisselende activiteiten:
dan transformeren de straten en pleinen in Weert tot verschillende landen/werelddelen inclusief bijzondere winkelacties, ludieke activiteiten tot en met straattheater en speciale menu’s bij de lokale horeca
….dat we besluiten met Posters dialect: trumpen ( = kerkklok luiden); sjaere (= scheren); zig kratse (= zich krabben); de krepkus oppe onger-erm kriege en later loate kontroleere ( = vroeger een bepaald inentings-onderzoek bij kinderen toepassen in de onderarm (sneetjes) en laten controleren enige tijd later); sjtom kuuke (= dommerik); dae moog neet mekkere of nieks te mekkere hubbe (= hij mag niet mopperen, niets te klagen hebben); wat eine oozel ( = wat een armoedig iets); oozelig waer (= koudachtig weer).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans )
—–Posted in: algemeen, roerdalen, roermond