pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 18, 2019 9:02 am Lees verder →

Wist u…( week 29 in 2019)

Wist u…

…dat u de komende 3 weken deze rubriek op papier moet missen maar op de sites ww.roerdaljournaal.nl of op Facebook in Roerdaljournaal kan wel een Wist u… verschijnen, korter dan normaal, en als daartoe aanleiding is geweest.
…dat we vervolgen met de ontknoping van het OLS 2019 waarover we hier vorige week per vergissing berichten zonder dat de laatste ronde op de feitelijke OLS-dag in de tussenstand juist was opgenomen. Niet meer dan 50 maar slechts 25 schutterijen mochten zaterdag jl. gaan kavelen waaronder als enige uit Roerdalen: schutterij St Sebastianus uit Herkenbosch. De andere 4 schutterijen uit Roerdalen, waaronder die uit Postert, hadden alle ook wel goed geschoten en waren echter – behalve de schutters van Herkenbosch – in het zicht van de haven met een extra middag kavelen op zaterdag jl., gestrand. Uitgezonderd: Herkenbosch; dit zestal moest de Roerdalense eer hoog houden, en deed dat met verve!

…dat op de “terugkomdag” in de finale de strijd volgde tussen dus de 25 overgebleven schutterijen met uit M-Limburg naast Herkenbosch oa ook Linne, Hingen-Echt, Susteren en Wessem
…dat na negen kavelrondes duidelijk was dat het OLS sowieso in Nederlands-Limburg zou blijven.

…dat in de twaalfde kavelronde vielen Wessem, Susteren, Obbicht en Oirsbeek af. In de dertiende ronde schoten alle schutterijen de bolletjes af.
…dat in de veertiende ronde miste Herkenbosch een bolletje, waardoor het alleen nog tussen Meijel en Venray ging. Uiteindelijk viel in de vijftiende kavelronde de beslissing: Meijel zegevierde!
…dat Sebastianus meer dan een fraaie derde plek in de finale heeft behaald en tevens de allereerste jeugdschutterstitel bij een OLS heeft gescoord.
…dat bij het “grote” OLS werd Herkenbosch dus derde (van 142 deelnemers bij de start en 25 finalisten op de voortzetting op de finaledag, afgelopen zaterdag) was en St Willibrordus uit Meijel na nog een tweestrijd met Venray de uiteindelijke winnaar werd. En zo mocht – aldus Roerdaljournaal.nl – de hoogste jaarlijkse schutters-eer met de trofee “d’n Um” weer een jaar in Noord-Limburg blijven en gekoesterd worden. Hoewel Meijel een beetje een grensgemeente is, voelt men zich in het Meijelse doorgaans meer thuis bij Noord- dan bij Midden-Limburg. Sevenum was met een prima organisatie dit jaar een prima gastgemeente en natuurlijk ook weer een goede voorloper voor de volgende OLS-editie in het noorden van de provincie: rond 65 jaar geleden was het OLS ooit eerder te gast in Meijel.

Terug naar de andere titel voor Meijel: een primeur ook nog! Aan deze allereerste wedstrijd Jeugdwindbuksschieten tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) op kaveldag, zaterdag 13 juli deden 22 schutterijen mee. Het was een spannende eerste editie van het Jeugd OLS. Een begin is gemaakt van een nieuwe traditie. En schutterij Herkenbosch – St. Sebastianus – gaat de boeken in als de allereerste winnaar. Het drietal Alisha Balendonck, Selina Balendonck en Yoël Pex schoten het allerbeste. Dat betekent dat ‘Ut sjötje’ naar Herkenbosch gaat. Het Jeugdwindbuksschieten is voor jongeren onder de 16 jaar en stijgt de laatste jaren in populariteit. Op initiatief van de jeugdcommissie binnen de OLS-Federatie kwam er dus nu een officiële schietcompetitie. De deelnemende schutterijen stuurden ieder een team van drie jonge schutters naar de wedstrijd.
…dat de OLS-federatie flink aan de weg timmert bij de jongeren en aankomende schutters , bewijst het genoemde jeugdschieten en tevens was men ook blij dat het winnende zestal uit Meijel deels uit vrouwen bestond en qua leeftijd duidelijk jonger was dan winnaars in vorige edities…

…dat we nog een Kiek Toen- foto moeten inhalen, die deels al gepubliceerd is: Het betreft een ansichtkaart van de grens in Posterholt met Karken. De foto (Groeten uit Posterholt) is ingezonden door Hein Gootzen (thans St.Odilienberg). Links boven en rechts beneden is voormalig café Gootzen met terras te zien: dat cafe lag aan de rechterkant van de weg net wanneer je komend uit de richting Posterholt-Borg de Nederlandse grenspaal gepasseerd was.
Hein ( zoon van de exploitant) weet het nog precies allemaal en schrijft erbij: “Café Gootzen had ook een benzinepomp aan de grens. Op het terras zitten ik, Hein, en mijn zussen.Voor het café zitten zijn moeder, zus en hij en enkele dames die werkzaam waren op het kantoor van de Posterse textielfabriek, die even verderop lag” (thans PeeWee speelparadijs).
Op de andere 2 foto’s van de grens, die we ook al eerder als losse foto in Kiek Toen publiceerden, staat het Nederlandse Douanekantoor met wijlen de Posterse grenscommies Melinga, die juist een auto controleert bij de grens richting Borg en het het Maco inklaringskantoor. Naast het café heeft Heins vader een huis gebouwd. Hein heeft hier een tijd gewoond.Tot zo ver.
Foto’s voor deze Kiek Toen- rubriek zijn altijd welkom bij Cube Computers.
..dat we nu een reeks leuke records uit de Tour de France-historie.
…dat een niet meer te kloppen negatief record uit de Tour-geschiedenis luidt : zeven zeges van de Amerikaan Lance Armstrong (1999 t/m 2005) zijn hem afgenomen wegens dopinggebruik en er is geen nieuwe winnaar uitgeroepen.
…dat het tweede record gaat over de Gele trui: slechts 4 renners zijn erin geslaagd om de Tour de France vijf keer te winnen: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain en Jacques Anquetil. In 1961 lukte het Anquetil om vanaf dag een tot in Parijs de gele trui te dragen, een unicum. Van de nog actieve renners komt Chris Froome, met vier zeges, het dichtst in de buurt van het viertal.
…dat een ander record over de Groene trui gaat: Erik Zabel heeft het puntenklassement zes keer gewonnen en daarmee is hij recordhouder. Peter Sagan moet nog één keer in een groene trui in Parijs worden gehuldigd om dat record te evenaren.
…dat het record over de Bollentrui luidt: het bergklassement is het vaakst door Richard Virenque gewonnen. In 1994, ’95, ’96 en ’97 pakte hij de trui vier keer op rij, vervolgens won hij de bollentrui in ’99, 2003 en ’04.
…dat het record van de Witte trui om de schouders hangt van Andy Schleck en Jan Ullrich . Beiden wonnen de witte trui elk drie keer en zijn daarmee recordhouder.
…dat er in de Tour ook het “Kannibalen-record”’ geldt: In 1969 lukte het Eddy Merckx om zowel de gele trui, de bolletjestrui als de groene trui te winnen. Ook heeft De Kannibaal de meeste etappezeges behaald: 38 stuks. Mark Cavendish’ teller staat op 30 overwinningen.
…dat het record over de Jongste en oudste Tour-winnaar luidt: de jongste winnaar ooit was Henri Cornet, want bij zijn zege in 1904 was hij slechts 19 jaar. Firmin Lambot werd in 1922 daarentegen de oudste winnaar, zijn leeftijd was 36 jaar, en dat record heeft hij nog steeds in handen. De oudste naoorlogse winnaar is Cadel Evans, die bij zijn eindzege in 2011 al 34 jaar oud was..
…dat het record van de Tour de France Kilometervreters op naam staat Sylvain Chavanel. Hij stond het vaakst aan de start, namelijk achttien keer. Hij kwam zestien maal in Parijs aan, óók een record.

…dat we met drie korte berichten nog even vooruitkijken vanwege de vakantieperiode van dit blad de komende periode want dit is uitgave week 29 en we zijn weer terug in week 33 in de papieren versie,

…dat tip 1 luidt: vanaf nu in juli t/m zondag 18 augustus is Kasteel Arcen in de Kasteeltuinen gevuld met magische klanken muziek. Word verrast door de wondere wereld van mechanische, zelfspelende muziekinstrumenten zoals pianola’s, orkestrions, reproductie piano’s, speeldozen, draaiorgels en grammofoons. Ga terug in de tijd en ervaar hoe de muzikale wereld er uit zag toen er nog geen radio’s, CD spelers of streamingdiensten bestonden. Welke instrumenten sierden toen salons en woonkamers, en welke muziek werd er geluisterd? Kinderen tot 18 jaar hebben in de maanden juli en augustus met betalende ouders gratis toegang.

…dat bericht 2 dichtbij is: van 6 tot en met 9 aug. is de jaarlijkse Fietsvierdaagse De Roerstreek. Na vele jaren is de start en finish verhuisd van Melick naar St Odilienberg en wel is de Roerparel, Schaapsweg 2in St Odilienberg het start- en eindpunt. Afstanden zijn naar keuze (30,45 of 60 km) evenals het aantal starts. Starten tussen 10-13 uur, sluiting controle 18 uur. Info en nu al aanmelden kan: www.fietsvierdaagse-deroerstreek.nl. Of info tel. 0475-531275. Kosten: 12jr en ouder: 3,50 euro p.dag, 5 tm 11 jr. 2,50 p.dag; bij 4 dagen totale korting resp 2 en 1 euro.

…dat bericht 3 betreft: de jaarlijkse KPJ-ploegwedstrijd in Posterholt met ruim 50 deelnemers. Die is op zondag 18 aug.vanaf 12 uur in allerlei klassen met tractoren en ook paarden op een terrein op de Varst ( in buurt Jabacircuit). Gratis toegang. Er zijn kinderattracties en een feesttent. Info op site KPJ Posterholt.

….dat bijzonderheden rond nieuws van Roerdaljournaal en regulier Tour de France-nieuws te vinden is op de FB-pagina van het Roerdaljournaal of via www.roerdaljournaal.nl

,,,dat we besluiten met Posters dialect: megrien (= margarine); zig get ansjierie ( = je ”zo maar wat” aantrekken; de boks aan hubbe (= het voor het zeggen hebben); de voot omsjloan ( = de voet verstuiken); heel get luuj (= heel wat mensen); opsjwulle (= zwellen); det biet mig (= dat steekt me);
op hem hub ig ein sjans kepot gehawd ( = heb heel wat met hem te stellen gehad); sjoon vekansie! (= mooie vakantiedagen).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans).
—-Posted in: algemeen, roerdalen