pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 26, 2017 12:16 pm Lees verder →

Wist u…(week 30 in 2017)

…dat we starten met u een fijne en veilige vakantie toe te wensen: geniet met volle teugen.
…dat we vorige week een reactie kregen van mevr. I de Groot uit Utrecht, die midden vorige eeuw de opleiding tot huishoudlerares volgde bij de Ursulinen (klooster) in Posterholt
…dat zij zoals gewoonlijk bij haar opleiding intern was en aan Postert verknocht raakte, toen ze hier haar echtgenoot leerde kennen: een ex-douane-beambte , die “ook import” was.”We hebben beiden goede herinneringen aan het dorp, en Limburg überhaupt en volgen de zaken daar nog steeds; dat gaat de ds laatste jaren gemakkelijk via de verschillende internetsites: van krant tot gemeente, van uw sites ( Roerdal Journaal Posters Journaal en artikelen op Postert.nl) tot ook Posterholts nieuws op oa Facebook, Instagram
…dat ze schrijft dat ze verder nog regelmatig contact met Posterse families, omdat ze bevriend raakte met een van de dochters; ” maar dat is er nu niet meer omdat ze inmiddels is overleden, maar ook ik kwakkel”
…dat de Utrechtse thans reageert op twee artikelen die en op de sites en die ook in het Posters Waekblaad verschenen zijn.
…dat het gaat om de aflevering Wist u… waarin gepleit wordt voor het samengaan van Roerdalen een grotere gemeente. Zij schrijft: ” Ik zou daar nog eens goed over nadenken: in onze Provincie is dat ook aan de orden geweest: wij betalen alleen maar meer…Zet dat masr eerst op een rijtje, zou ik de gemeenteraad adviseren” “Aan de andere kant slokt Heerlen ook gewoon Landgraaf en daarna Brunssum op: veelvraat raast voort, ook straks in dn met Roerdalen”
…dat ze verder ook ingaat op een artikel over de bakkers in Posterholt in het verleden; er hoort een anekdotisch en waar gebeurd verhaal bi dat te maken had met de Posterse
Ursulinen. Zij schrijft :”Onze leraressenopleiding wasber de oorzaak van dat Posterholt aan de tarwe-mik (tarvobrood) ging… Tarwebrood was niet of nauwelijks in Limburg etc. bekend rond 1950-1960, laat staan populair in die tijd. Een van de 5 Posterse bakker, Sef Biermans moest elke dag tarwebrood in het klooster bij de leraressenopleiding leveren, naast Gronings roggebrood”
…dat tarwebrood oftewel in het t Posters dialect: gries brood, owas bij de mensen in het dorp niet gewild: “eine wek of mik waas ummer van wit roggemeel gemak”
…dat de briefschrijfster vervolgt: “Witbrood was taboe bij ons op de leraressenklas van “het internaat”. Zo heette dat toen. Dus we leerden toen al via connecties met “Wageningen” ( toen nog landbouwuniversiteit geheten ) – dat bruin brood veel gezonder was dan witbrood”
…dat zij -zo meldt de Utrechtse lerares – ook foto’s had (“nu gelassen omvindbaar”) van een “opvoedkundige”
klasse-excursie bij bakker Biermans “omdat hij zich gespecialiseerd had in banket, en zelfgemaakt schepijs ( “ein ieske van Biernans”). Deze specialiteiten had hij geleerd in het Belgische Luik, waar hij als 15-jarige jongen intern was gegaan terwijl hij geen woord Frans sprak”. Aldus de Utrechtse die besluit: “zo hielden de Ursulinen ons voor dat interne opleidingen en nieuwe uitdagingen tot een succes konden leiden”.
…dat dit de laatste aflevering Wist u..voor de vakantie is
…dat er wel regelmatig nieuws op de sites van Posters Journaal en Roerdal Journaal zullen verschijnen: aandacht bijv voor het Limburg Festival, KPJ Posterholt ploegwedstrijden medio aug, Fietsvierdaagse Roerstreek in dezelfde periode enz.
…dat we al eerder in deze aflevering Posterse woorden gebruikt hebben en daarom sluiten we af met een nieuwtje:
…dat dat luidt: de jubileumvoorstelling van toneelclub Kunst en Vermaak met veel Posterse waarheden heet: ’t Wonjer van Postert…
…dat er weer 4 voorstellingen in het weekeinde na Sinterklaas van gepland zijn: maar dat zal te weinig zijn. Zo vermoed ik want er zitten veel Posterse situaties en personen in.
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
-–Posted in: algemeen, roerdalen