pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 15, 2018 12:01 pm Lees verder →

Wist u…(week 33 in 2018)

cid:5BB2A4E4-57DB-4527-80BC-825E06654729

Wist u…
.dat ook dit Journaal weer terug is v vakantie en wij hopen dat iedereen goed uitgerust aan een nieuw jaar-traject kan beginnen, zeker nadat we een zomer hebben gehad, die we tientallen jaren niet gekend hebben
…dat we bij de terugblikken op dit jaar ongetwijfeld allerlei weer-records, die gebroken zijn sinds de start van de metingen, nog zullen horen en het zal ongetwijfeld ook een van de belangrijkste nieuwsfeiten van 2019 zijn
…dat degene die begin dit jaar voorspeld zou hebben, dat we dagen met rond de 38 graden hitte, ongeveer 3 maanden zon en een enorm gebrek aan regen zouden zitten in 2018, zou voor gek verklaard zijn geworden.
..dat een bekende weerspreuk is over augustus: “Zo de eerste oogstweek is heet, een lange winter staat gereed”, en “Is het weer op Maria ten hemel (15de) mooi en met een beetje regen, zo zal de herfst grotendeels van hetzelfde wezen”.
…dat een ander zekerfeit is: in augustus korten de dagen 1 uur en 53 minuten!
…dat andere historische data dir de eeuwen heen in de maand augustus zijn: in de lage landen begint in het zuidwesten van Vlaanderen op 10 augustus 1566 de beeldenstorm in de kerken en die raast door 15 oktober 1566
…dat 14 augustus 1947 India onafhankelijk wordt van Groot-Brittannie
…dat er nog 2 belangrijke data in augustus zijn: 15 augustus 1945: keizer Hirohito maakt via de radio de onvoorwaardelijke overgave van Japan bekend en is het einde van de Tweede Wereldoorlog
…dat de andere belangrijke augustus-datum is: 24 augustus in het jaar 79 is een grote uitbarsting van de Vesuvius en verwoest de Romeinse plaatsen Pompei en Herculaneum.
…dat de Kiek Toen-foto van vorige keer (zakenpand op de Donk, Roermondseweg) heeft diverse reacties opgeleverd: in het pand was eertijds de slagerij en kruidenierswinkel van Graadje Roemen gevestigd (vrouw Roermen staat met wellicht dochter voor het huis); daarnaast lag het huis van de fam. Thegels, die er ook een cafe exploiteerde en er verder een boerderij hadden. Later is in het slagerspand Thies Meijers zaadhandel gevestigd, die eerst zijn zaak had aan de schuin overzijde, en thans exploiteert Margriet op hett Veld er al jaren een dierenspeciaalzaak.
…dt de nieuwe foto van Kiek Toen er weer een is van de Posterse Dorpsstraat (Hoofdstraat), genomen vanaf de kant vanaf de kerk. (rechts het pand de Trap)
…dat u ook een foto voor deze rubriek kunt aanbieden; een foto moet een link hebben met Postert. Foto kan aangereikt worden bij Cube Computers, Hoofdstraat 83.
…dat op veel plaatsen in Limburg het een oude traditie is om op of rond 15 augustus, het feest van Maria ten Hemelopneming, een – in goed Posters –  “ kroedwusj” te laten zegenen.
…dat deze bos kruiden na zegening het huis en haar bewoners beschermt tegen onweer, ziektes en ander onheil.
…dat voorts bij hevig onweer  een klein deel ervan verbrand werd  in het keukenfornuis: dat bood bescherming.
…dat de samenstelling van de kroedwusj verschilt van plaats tot plaats. Hij bevat zeven verschillende gewassen: twee graansoorten, twee geneeskrachtige kruiden, twee kruiden die onweer en demonen weghouden (de zogeheten afweerkruiden) en een boomvrucht.
…dat onder meer kan zijn:  de graansoorten: tarwe, rogge;
de geneeskrachtige kruiden: els (alsium) , boerenwormkruid; de onweerskruiden (ook wel ‘hómmelkroed’): leverkruid (koninginnekruid), duizendblad; en dan als boomvrucht: een walnotentak.
…dat de bos in gedroogde vorm een heel jaar lang wordt bewaard.
…dat vooral de geur van het boerenwormkruid  zeer typerend is voor de kroedwusj. Het gele oerenwormkruid wordt ook wel ‘reinvaren’ genoemd: het werd onder meer gebruikt om lijken te conserveren en lijklucht tegen te gaan. Ook diende het als geneesmiddel tegen allerlei buikklachten. De plant groeit in bermen en ruigtes, en bloeit in juli en augustus.
…dat komende zaterdagavond in  Postert in de mis na zegening  de kroedwusjkes worden  uitgedeeld die door de bloemenversiergroep van de Mathiaskerk jaarlijks gemaakt worden nadat door hen ook de kruiden zijn ingezameld.
…dat de kosten van een kroedwusjke voor de kerkganger  gratis is maar   een vrije gave wordt op prijs gesteld
…dat de  opbrengst daarvan  weer wordt aangewend om door het jaar  bloemen te kopen voor de wekelijkse  bloemenversiering in de Posterse kerk, waarbij ook de supermarkt Plus in Postert met (nog goede, overgebleven)  bloemen telkens een belangrijke bijdrage levert
…dat enkele duizenden schutters uit verschillende landen dit weekeinde in Neer te gast zijn bij het Europees Schuterstreffen.
…dat daarbij alle programma’s e feesttent gratis toegankelijk zijn, inclusief de feestavonden
..dat er natuurlijk geschoten wordt tijdens dit grootste schutterstreffen in Europa (EST) om de Europese schutterskoning-titel.
…dat het EST vrijdag 17 aug start met een ontvangst door burgemeester A. Verhoeven en is er om 16 uur een investituursmis in de Neerse kerk; daarna start om 20 uur een feestavond met o.a. Ohne Gewähr, Marleen Rutten, Beck und Bauer en Toeter Thijs.
…dat zaterdag 18 aug tussen 12 en 16:30 uur de Schietwedstrijd is om de titel Europese Koning en Europese Prins. Verder is er een middagprogramma met o.a. Rosenthaler, Holterjonge en Os Genuge
Dan volgt om 18:00 uur de Kroningsmis ter ere van de nieuwe Europese Koning en Europese Prins waarna weer een Feestavond volgt met ook de de huldiging van de nieuwe Europese Koning en Europese Prins, met de muziekbands Wir sind Spitze! en Fever of Life
…dat zondag 19 aug de slotdag is met oa om 12 uur de start van de optocht en tussen 11-18 uur het middagprogramma met oa Blechsauga, Compeneej en De Maaskapel, 18:00 uur – Officiële afsluiting en overdracht EST 2021 en om 18:30 uur is de slot-feestavond met oa DJ Joep en Woenderbar.
…dat we ook nog een zakenfeit moeten melden: zondag 19 aug. as is van 11-17 uur open huis bij de Varsj, Ger Roncken, (keukens, interieur timmmerwerken en bouw), Voorsterstraatweg 25 in Postert; iedere belangstellende is welkom. Ger heeft met zijn bouw/timmerwerk landelijk een eerste prijs op zijn naam staan
…dat we weer besluiten met Posterse dialectwoorden: wat ein gedeuns ( = wat een gedoe); de reis draer (= de heenreis); moefele (= stiekum eten); doa is gein begin en gein inj aan te kriege (= daar kun je geen kant mee op); gaaplaepel (= nieuwsgierig iemand); emes de jas oetpoetse (= iemand een standje geven)
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen