pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 29, 2018 12:59 pm Lees verder →

Wist u…( week 35 in 2018)

Wist u…

…dat komende zondag het kermisseizoen weer aanbreekt en is er kermis in Posterholt, maar ook in Reuver, in Horn, in Heel etc
…dat in verband met kermis komend weekeinde in Posterholt 3 gratis muziek-avonden zijn: in het KA-huis is Explosion zaterdag te gast, eveneens zaterdag is gratis live-muziek soul/blues van een orkest/band in café De Sport te horen en zondag in café Bie Liebes wordt speciaal door dj’s muziek van de 90-er jaren tot nu gedraaid.
…dat we benieuwd zijn naar de kermisattracties op de Posterse kermis (Markt) dit jaar, die een impuls zouden hebben gekregen van de gemeente
…dat we – mede op verzoek – al vooruit kijken naar 2019 etc en wel naar de schoolvakanties 2019
…dat de regio zuid volgend jaar met de zomervakatie-spreiding (basisonderwijs en voortgezet onderwijs tegelijk) als eerste aan de beurt is; en wel begint de zomervakantie van de scholen in zuid (dus ook in Posterholt en de rest van Limburg en ook Brabant/Zeeland) op 5 juli 2019 om 6 weken later te eindigen op 18 augustus 2019
…dat daarna de regio noord aan de beurt isvan 13 juli 2019 en die eindigt op 25 aug. 2019, tot slot begint de regio midden op 20 juli 2019 en is men
daar tot 1 september 2019. (Tussen haakjes nog een verdere blik vooruit naar het jaar daarna, speciaal voor alle ‘vroegboekers’: in 2020 begint de zomervaktie in noord op 4 juli 2020, daarna is de beurt san zuid o vanaf h11 juli 2020, en start midden op 18 juli 2020 en is carnaval op 22 feb. 2020).
…dat we terugkeren naar “het nu”: de kerstvakantie 2018 voor heel Nederland is van 22 dec 2018 tot 6 jan 2019 (week 52 en 1)
…dat ook de voorjaarsvakantie (in verband met carnaval) in 2019 weer verschillend is: de voorjaarsvakantie 2019 in noord: 16 feb 2019-24 feb 2019 en in midden en zuid (carnaval) van 23 feb 2018-3 maart 2019
…dat over de meivakantie 2019 nog het volgende gezegd kan worden: veel basisscholen zijn in de meivakantie een extra week ervoor of erna ook nog gesloten, maar heel Nederland is in elk geval van 27 apr 2019 – 5 mei 2019 “dicht”.
…dat ook de herfstvakantie “gescheiden” is: noord en midden van 19 okt 2019 – 27 okt 2019 en zuid heeft herfstvakantie een week eerder: 12 okt 2019 – 20 okt 2019 en dat de kerstvakantie 2019 in heel Nederland is van 21 dec 2019 – 5 jan 2020 (week 52 t/m 1).
…dat de voorjaarvakantie en herfstvakantie adviesdata zijn en die kunnen dus per school/regio verschillen
…dat we voor Kiek Toen bijgaande foto ontvingen van Posterholtenaar Wim Rutten. Zoals Wim al aangaf is het weliswaar niet een foto gesitueerd in Postert zelf maar de uitwerking ervan op Postert, zowel door de opkomst als ook de mijnsluiting, is groot geweest: het vergroten van de kerk, is een voorbeeld daarvan. De foto toont de hoofdingang van de staatsmijn Beatrix in Herkenbosch van rond 1960.

…dat de bouw van Staatsmijn Beatrix in Herkenbosch de laatste Nederlandse steenkolenmijn die gebouwd zou worden.
…dat bij gelegenheid van 50 jaar Staatsmijnen in 1952 bekend werd gemaakt dat een vijfde Staatsmijn zou worden bijgebouwd. De bouw hiervan startte in 1954 in Herkenbosch. Deze mijn, die werd aangelegd door DSM, is nooit in gebruik genomen, want tijdens de bouw van de schachten werd duidelijk dat aardgas en aardolie de rol van steenkool zouden overnemen. Mijnbouw in Nederland was niet meer rendabel.

…dat men destijds naast de steenkoolvelden in Zuid-Limburg, op zoek naar andere gebieden, om de steenkolenvoorziening voor Nederland veilig te stellen.
…dat in 1907 was men aan de Duitse kant van de grens bij proefboringen op een winbare laag gestoten. Vanaf 1914 werd deze laag ontgonnen door de mijn Sophia-Jacoba in Hueckelhoven-Ratheim. Deze mijn is tot 1997 in bedrijf geweest.

…dat deze locatie gekozen werd vanwege het feit dat de kolen hier het minst diep zaten. In de omgeving was er weinig bebouwing zodat een mogelijke uitbreiding geen probleem zou vormen. Verder waren er plannen om de winning door te laten lopen tot voorbij de Duitse grens. Uiteindelijk zou aangesloten worden op het gangenstelsel van de Duitse mijn Sophia-Jacoba, die toen voornamelijk in Nederlandse handen was.
…dat we in dit kader ook willen attenderen op het boek dat half juni is verschenen Staatsmijn Beatrix: Gemiste kans of zegen? Een uitgave van Heemkundevereniging Roerstreek, Stichting Rura en uitgeverij Vantilt.
…dat we nu in een langere aflevering ook weer enkele gezondheidstips geven:
…dat broccoli, tomaat, citrusvruchten en vette vis gezond zijn, is redelijk bekend; in dit rijtje hoort ook de blauwe bes thuis, die de laatste tijd herontdekt is en u graag tegenkomt in bij de groenteboer/supermarkt enz.
…dat dit kleine besje namelijk anthocyaan bevat, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft en deze stof heeft een goede working op hart- en bloedvaten.
…dat de kleurstof er van onder andere kan voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd en de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd.
….dat blauwe bessen daarnaast ook antioxidanten bevatten, die bij het verouderingsproces een prominente rol spelen. Antioxidanten werken verderontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals soorten kanker.
…dat er maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen.
…dat naast blauwe bessen ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten tellen. Vitamine C uit groente en fruit is een van de belangrijkste antioxidanten voor het lichaam.
…dat een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Het eten van veel blauwe bessenjam (ook de light versie) is dus geen aanrader.(wordt volgende week vervolgd)

..dat we ook nog een nieuwtje uit de Duitse showwereld melden, omdat in Limburg veel naar de Duitse tv-senders toen en nu nog, werd gekeken, waaronder de Duitse Hitparade. De presentator van dit ook hier erg populaire muziekprogramma met schlagersmuziek was Dieter Thomas Heck: hij is niet meer. Op 85-jarige leeftijd is de tv-presentator vorige week donderdag na een zwaar ziekbed in Spanje overleden. Daar woonde hij al jaren met zijn (tweede) vrouw en dochter. Hij werd destijds ontdekt als zangtalent in het programma Toi-toi-toi door en van een andere legendarische Duitse tv-presentator, Peter Frankenfeld. De radde prater Heck heeft 9 jaar lang in 246 Hitparades vele nieuwe Duitse zangtalenten gelanceerd: van Roy Black tot Lena Valaitus.

…dat we besluiten met Posters dialect: partuusjke (= klappertje voor in klapperpistool); wat ein bleutje (= wat een erg verlegen meisje); eine wienbol ( = ronde rode kermislolly); eine keneelsjtaaf (-= een kaneelstok); ulevel ( snoepje met een spreuk in de verpakking); sjlok kaupe oppe mert ( snoep kopen op de kermis) , boetsjauto’s (botsauto op de kermis), ich goan d’r eine drinke ( = biertje pakken).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—–


Verstuurd vanaf mijn iPadPosted in: algemeen, roerdalen