pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 6, 2017 12:16 pm Lees verder →

Wist u…(week 36 in 2017)

Wist u…

…dat we van een lezer een mail kregen over aangetaste buxusplanten door de buxusmot die dit jaar voor het eerst hier massaal toegeslagen heeft en afkomstig is uit Zuid-Europa.
…dat we een tip kregen over het hoe en wat over de bestrijding van de mot op een goedkopere manier dan de dure bestrijdingsmiddelen; het resultaat is wisselend, schrijft hij erbij
…dat u uw buxus eerst pmoet controleren en verwijder dan alle rupsen (ook in de zomer en ook in de de herfst). De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes.
…dat de plaag lastig te bestrijden is.
…dat kan handmatig: de enige milieuvriendelijke oplossing is de rupsen en poppen handmatig te verwijderen, echter daarmee krijgt u niet alle rupsen weg. Verdrink de rupsen in een pot met water en een beetje zeep. Dit is de meest diervriendelijke (snel en effectief) methode om ze te doden.
….dat besproeien ook kan door de plant te besproeien met een mengsel van water (1 liter), twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Dit maakt de planten minder aantrekkelijk, zodat de rupsen eerder zullen wegtrekken. Herhaal het bestrijden met regelmaat. Ook in de herfst!
…dat dan ook kan door knippen: aangetaste takken met spinsels knipt u weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kunt u deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen.
…dat de kans bestaat dat na succesvolle bestrijding, uw buxus weer volledig op zal bloeien en anders zijn er tegenwoordig goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken, maar minder gevoelig zijn.
…dat we ons niet aan de indruk kunnen onttrekken dat professionele tuinbedrijven met meer licenties zwaarder vergift mogen inzetten tegen de mot…

…dat de Roermondse opera-bouffe Sjinderhannes, die thans weer meer dan 10 x in de Oranjerie is en wordt uitgevoerd ook vroeger de boer op ging

…dat in het midden van de zestiger jaren vorige eeuw het toneelstuk van Sjinderhannes ook in Posterholt is uitgevoerd door het Roermonds (veelal mannenkoor-)gezelschap van destijds, en verder ook in die tijdvin Monfort, en wel 4 keer in Vlodrop
…dat dit toen gebeurde om wat geld te verdienen voor de verenigingskas van het gezelschap en de aanschaf van instrumenten voor de begeleidende harmonie ( in veel gevallen de Koninklijke van Roermond)
…dat dit jaar Sjinderhannes enorm gemoderniseerd is, en die versie is niet bij iedereen met gejuich ontvangen.
…dat bij de première afgelopen zaterdag het sombere gezicht van good old Mathieu Mooren ( 3 x vertolker van Sjinderhannes en 3x Schwarze Peter vertolkt) boekdelen sprak: hij was eufemistisch gezegd, teleurgesteld, zo hij herhaalde hij tegenover ondergetekende desgevraagd enkele dagen later bij een ontmoeting: de muziek was ook te hard en dat vonden met hem verschillende “oldies” op de première-avond: ” mer het is ook neet mier miene Sjinderhannes”, zei hij en het leek geen politiek antwoord…
…dat het stuk anno 2017 verder ook te weinig bekende liedjes herhaalde uit vroegere afleveringen, vonden meerdere premieregangers.

…dat de hoofdrolvertolkers ( vooral ook de duivel met zijn secondanten) zich wel met verve en elan presenteerden: hun stemmen en die van het koor ( met onder meer de uit Posterholt geboortige Bernadette Meijers-Bosch ) toornden bij de première-avond helaas te sporadisch boven de muziek uit: maar was het voldoende ? Het cijfer van 6,5 neigde voor ondergetekende uiteindelijk ook wel naar een 7, vooral door het innovatieve lichtbeeldendecor
…dat de slotvraag luidt: hebben we genoten ? Ja grotendeels wel, maar het orkest, dat maakte ongewild jammergenoeg lang niet alles verstaanbaar en daar moeten een regisseur en dirigent voortaan bij een volgende Sjinderhannes extra alert op zijn.

…dat we u beloofd hebben een uitjes-tip te geven: komend weekeinde (9 en 10 sept) is het Pompoenweekeinde bij het Akkertje in St Odilienberg, gratis toegang en activiteiten voor jong en oud ; alle info: mijnakkertje.nl
…dat er nog een tweede uitgaanstip voor zondag 10 sept.is: Kloosterhof bij Asenray jubileert en zondag is er onder meer een groots opgezette Boerenmarkt.
…dat we besluiten met Posters dialect: hae sjteit boave mig ( = hij is een meerdere); mit
vare (= hij rijdt mee), det pak of griep mig (= is meeslepend);eine maeter (= een meter, meetlint); sjtreubed (= matras); ein heupel ( = hoger deel van matras); mommegezig(= masker); dae huurt wiej eine sjtein oppe kirkhoaf ( = hij is stokdoof); honger wiej ein paerd (= heel erge honger hebben).

(Copyright en samenstelling:Jacques Biermans)

—–Posted in: algemeen, roerdalen, roermond