pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 5, 2018 11:58 am Lees verder →

Wist u…(week 36 in 2018)

Wist u…

Wist u…

…dat in de maand september veel activiteiten op de kalender staan: onder meer op 8 en 9 september de Open Monumentendag waarbij in heel Nederland rond 4000 monumenten gratis te bezichtigen zijn: de gebouwen zijn herkenbaar aan de bekende gele-witte vlaggen
…dat het thema van deze monumentendag dit jaar ‘Europa’ is en daardoor zijn ook in naburige landen dit weekeinde open monumentendagen met gratis bezichtigingen en rondleidingen (ook bijv in Maseik: zie hwwww.maaseik.be).
…dat in eigen omgeving is het oude kerkhof en het kruiswegpark Kapel in ’t Zand in Roermond te bezichtigen; verder ook inzicht in de oude ECI elektriciteitscentrale.
…dat zondag in Roermond cenrtrum (binnen de singels) de 7de Historische Stoet trekt met deelname van een 60-tal groepen waaronder gildes, groepen, enkele reuzen, waaronder ook de Roermondse reus St. Christoffel.
…dat het thema van de stoet deze keer is: Maria Theresia in pracht en praal in de 18de eeuw viel Roermond onder Oostenrijks bestuur, en Maria Theresia was daar keizerin van.
…dat de keizerin nooit in Roermond is geweest maar diverse uitingen herinneren nog aan haar: o.a. de Stenen Brug heette eigenlijk Maria Theresiabrug, straat en plein is naar haar vernoemd. Zelfs het carillon met poppen op het Roermondse stadhuis telt een Maria Theresia. De stoet trekt vanaf 13.30 uur en de entree is gratis.
…dat een andere activiteit in St Odilienberg is: zaterdag en zondag (beide dagen 10-17 uur) zijn bij het Akkertje, Berkenallee 2 in St. Odilienberg met oa het kampioenschap Zwaarste Pompoen (zie mijnakkertje.nl) tot en met preuverie, kookdemo’s, terras, springkussen.
…dat we vorige week met een foto in Kiek Toen bericht hebben over de Staatsmijn Beatrix die destijds wel als bouw gestart is maar nimmer tot exploitatie is gekomen (bijgaand een foto van de Bextrix in aanbouw vanuit de lucht) werd gekozen om het feit dat de kolen hier namelijk het minst diep zaten. In de omgeving was er weinig bebouwing zodat een mogelijke uitbreiding geen probleem zou vormen.
…dat er voorts plannen waren om de winning door te laten lopen tot voorbij de Duitse grens. Uiteindelijk zou aangesloten worden op het gangenstelsel van de Duitse mijn Sophia-Jacoba (Hueckelhoven), die toen voornamelijk in Nederlandse handen was.
…dat over de mijn Beatrix het volgende tijdsbeeld valt te melden: In 1953 viel de beslissing om te starten met de bouw. In 1954 vonden de voorbereidende bouwwerkzaamheden plaats. In 1955 werd begonnen met boren van de twee schachten.
…dat in 1960 de eerste kolenlaag doorsneden werd. Kort van tevoren was er toestemming gegeven om op Duits grondgebied kolen te winnen.In 1962 werd de bouw stilgelegd. Men had toen een diepte van 710 meter bereikt.
…dat toen de schachten werden afgedekt met betonnen deksels. Een mogelijke toekomstige winning zou dan een voorsprong van drie jaar geven. DSM bezit de concessie nog steeds.
…dat het terrein in 1969 in gebruik genomen werd door AFCENT, een onderdeel van de NAVO.In 1986 werd de zuidelijke schacht geopend en in gebruik genomen door het VROS Deepwater Research and Training Centre. Zij gebruikten het diepe water van de schacht voor een duikschool en testen van diepzeeapparatuur. Enige jaren later ging dit bedrijf failliet.
…dat de omgeving van het terrein onderdeel van Nationaal Park De Meinweg.Tot zover Kiek Toen voor deze week..
…dat vanaf dit weekeinde er weer een bloemtapijt is in het Kruiswegpark bij Kapel in ’t Zand te Roermond.
…dat velen nog niet weten dat dit jaar het 600-jarig bestaan van de Kapel in ‘Zand in Roermond wordt herdacht
…dat in 1418 het toenmalige stadsbestuur van Roermond opdracht gaf tot de bouw van een eenvoudige Mariakapel aan de rand van een wei langs de Roer
…dat die eenvoudige Mariakapel is uitgegroeid tot de huidige Kapel in ’t Zand
…dat dit jaar de feestelijkheden begonnen zijn bij de opening van de meimaand met de verkoop van speciale herdenkingskaarsen, die nog altijd te koop zijn bij de receptie van het parochiehuis, de Kapelwacht in de middaguren in de processiegang en in de sacristie voor en na de eucharistievieringen
..dat we een hoogtepunt krijgen op 7 oktober maar daarover berichten we nog
…dat wel nu as weekeinde (8 en 9 sept)het ‘besj1oet’ van het bedevaartseizoen aan de Kapel is en dat wordt altijd gehouden op de zondag na het feest van Maria Geboorte op 8 september.
…dat het hoogtepunt van de afsluiting van het bedevaartseizoen op zondagmorgen is tijdens de mis van 11.30 uur. (Bij droog weer begint deze viering om 11.15 uur in het Kruiswegpark. Daar zal er een Maria lied gezongen worden, zal een gebed uitgesproken worden en een gedicht worden voorgelezen).
…dat daarna een stoet met onder andere het beeldje van Maiariatrekt rechtstreeks naar de kerk , met muziek van fanfare O.L.V. in ’t Zand zal de stoet voorafgaan. Daarna volgen de aanwezige gelovigen.
…dat verrvolgens het beeldje van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand op een troon wordt meegedragen door leden van scoutinggroep pater Bleys, In de Kapel is dan een plechtige mis en tot aan het eind van deze viering staat zal het beeldje op het altaar waar na het naar het Mariakapelletje wordt gebracht.
…dat vanaf komende zaterdag 8 september tot en met donderdag 13 september ligt er voor 24ste keer, een groot bloemtapijt in het Kruiswegpark van Kapel in ’t Zand
…dat vrijwilligers van de Kapelse gemeenschap en omgeving mee werken om bij de afsluiting van het bedevaartseizoen – “Het Besjloet ” geheten – een grote bloemenloper te leggen in het Kruiswegpark met als thema dit jaar uiteraard het 600 jarig bestaan van de Kapel.
…dat het tapijt gelegd wordt met bloemen en natuurlijke materialen die door 30 vrijwilligers worden verzameld en in het tapijt worden gelegd: veel bloemen worden ook door buurtbewoners en bloemisten gratis beschikbaar gesteld.
…dat het bloemtapijt gratis te bezichtigen is van 10-17 uur , een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.
…dat u ook door het kruiswegpark zelf kunt wandelen: het is ook de moeite van een bezoek waard. De kruiswegstaties en enkele schilderijen met daarop de belangrijkste punten uit de geschiedenis van de Kapel zijn er te bewonderen en in de middag is ook de kapel tot 17 uur open en
verder staat er tijdens het weekend van het “besjloet” een kraampje met devotionalia in het park.
..dat we weer tot slot Posters dialectwoorden publiceren: neutelijk (= chagrijnig); op ein ziej ligge (= op een kant liggen); ein ziej ( = een vergiet); sodemieteren ( = klieren); opsodemietere ( = wegwezen); terzieje oet ( = aan de kant); olikke ( = uien); Ein ziej sjpek (= een flink stuk spek).

(Samenstelling en copyright: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, gedicht, roermond