By september 14, 2011 1:06 pm Lees verder →

Wist u … (week 37 in 2011)

 
 
Wist u…
 
…dat op kermiszaterdag jl.  snel bekend was wie de nieuwe koning van schutterij St. Mathias en Cornelius in Postert werd: John Kromhof, als opvolger van Linda Hermans.
…dat de koningsvogel kennelijk last had van de warmte want de strijd was onverwachts snel na 28 schoten beslecht.
…dat de site van de schutterij  over deze snelle beslissing van de kersverse koning verder schrijft:  `… wat hem 30 jaar niet lukte in Koningsbosch, lukte hem in een jaar  in Postert..`.
…dat jeugdkoning na 100 schoten Lynn Habets werd en titelhouder bij het dorpsschieten kwam pas na 237 schoten in handen van Eric Ridderbeek als opvolger van J. Geerlings.
…dat u zich nog tot medio september kunt opgeven voor de Italiaanse avond met muziek en mediterraans buffet van chef-kok Jan Dolderman in De Beuk op zaterdag 1 okt om 20 uur, georganiseerd door de Vrienden van Harmonie Wilhelmina.
…dat de prijs van het menu inclusief bijpassende wijnen 22,50 pp is en opgave in info is bij Rika van Kruchten, tel. 403029 of via mail [email protected]
…dat dinsdag 20 sept in de kantine van de voetbalclub Herkenbosch de informatieavond is van de reanimatie-cursus Hart voor Hart Roerdalen en Postert.
…dat verder een nieuwe EHBO cursus Posterholt en Herkenbosch samen wordt georganiseerd; info:  Mieke Schmits tel 0617878976 of mail [email protected]
…dat we verder gaan met dialectwoorden: pulke ( = neuspeuteren), dae heat ur gein bezeij van ( = dat snapt hij niet, heeft er geen verstand van), keursjpelig ( = kieskeurig), millesien  (= medicijn), kemeide make (= aanstellerig, gek doen), rutsjkes mit de viem gevange  ( = voorn met de hengel gevangen), ziepnaat of kruutje (= stroop),hea it wiej eine huijmejjer (hij eet als een wolf; heeft grote honger).
…dat  komend weekeinde Gastvrij Roerdalen flink  uitpakt met een gratis tweedaags feest en..gratis vervoer!
…dat dat  gebeurt met een Oogstfeest op zaterdag 17 september en zondag  18 september een culinaire Wildzwijn-markt
…dat al deze activiteiten plaats vinden bij en rond boerderijhoeve Schurenhof in Vlodrop (vlak bij de Roerbrug)
…dat ze gratis toegankelijk zijn dat iedereen er zelfs met de bus naar toe kan en ook teruggebracht wordt
…dat de naam van het Oogstfeest met toestemming van het Leropper oogstfeest is overgenomen omdat die festiviteit daar niet meer wordt georganiseerd
…dat dit Roerdalens Oogstfeest in feite op zaterdag om 16 uur start met de Boerenbrtuidsparen-zeskamp waarna vanaf 20.30 uur de kapel en band Rosentaler speelt.
…dat om 16 uur de Boerenbruiloftsparen van de zes Roerdalense dorpen met elkaar de strijd aanbinden in een ludieke  zeskamp waarbij ook iedereen welkom is en als het kan, verkleed in boerenkledij.
…dat een Duitse jury hierbij optreedt en de winnaar de titel het Boerenbruidspaar 2011 van heel Roerdalen krijgt.
…dat de festiviteiten op beide dagen georganiseerd worden met ondernemers uit Wassenberg.
…dat zondag een Wildschweinmarkt is van 11 tot 16 uur met diverse proeverijen van streekproducten en verder kookworkshops  Duitsland-Nederland, met verder  ook live-muziek en kinderentertainment.
…dat over het vervoer zich niemand zorgen hoeft te maken: taxibedrijf Wolters rijdt tussen de kerkdorpen om mensen op te halen en veilig weer thuis te brengen.
…dat de opstapplaatsen zaterdag zijn: 19 uur Dancing Housmans Montfort, 19.15 Gemeentehuis St O berg, 19.30 kerk Posterholt, 19.45 Schurenhof Vlodrop, 20 uur friture ´t Heukske Melick, 20.15 Bushalte Rabobank Herkenbosch, 20.20 Schurenhof Vlodrop
…dat de terugreis per bus kan: 24.00 uur 1e bus retour naar de diverse kerkdorpen  (uitloop met een ½ uur) en  01.00 uur 2e bus retour naar de diverse kerkdorpen   ( uitloop met een ½ uur )
…dat er mogelijk een tweede bus ingezet moet worden, mede ook omdat er mensen naar Duitsland vervoerd moeten worden
…dat we in ons gezondheidshoekje deze week  hebben over spierkramp.
…dat iedereen wel eens last heeft van zo’n plotselinge, onwillekeurige en erg pijnlijke spiersamentrekking?
…dat ze veel voorkomen maar er is weinig over bekend.
…dat krampen vaak optreden  tijdens het sporten en kunnen erg hinderlijk zijn voor de sporter, die dan even rust moet nemen.
…dat er  andere periodes zijn waarin krampen gemakkelijk voorkomen, zoals in de zwangerschap.
…dat veel krampen die optreden tijdens een inspanning is de bloedsomloop verantwoordelijk: de belaste spier krijgt dan niet zoveel bloed als ze eigenlijk nodig heeft.
…dat er ook andere mogelijke oorzaken zijn:  zo kan een verstoorde stofwisseling (tekort aan kalk, kalium of magnesium) een negatieve invloed hebben op de chemische processen die zich tijdens de inspanning in de spier voltrekken.
…dat we het fijne ervan nog niet weten.
…dat we met betrekking tot spierkramp tijdens het slapen bijv.,hier een tip herhalen: stop een stuk sunlight-zeep in bed en velen krijgen ‘s-nachts geen of veel minder kramp.
…in een volgende aflevering  van Wist u…meer over  spierkramp.
…dat u nieuws over Postert en omgeving en ook dagelijks vers algemeen regionaal nieuws kunt vinden  op www.roerdaljournaal.nl en via www.posters.nl in het Posters Journaal
(Copyright en samenstelling Jacques Biermans)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°Posted in: roerdalen