pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 13, 2017 12:03 pm Lees verder →

Wist u…( week 37 in 2017)

http://www.postert.nl/Bruiloft%20Oom%20Pierre%20en%20Tante%20Trui%2013%20april%201931_320x195.jpg

…dat we beginnen met nog enkele anekdotes over Sjinderhannes’ verleden, waarover wij vorige week in een Wist u-recensie hebben bericht en waarover nog altijd in het Historiehuis in de Bibliotheek in Roermond (Neerstraat)
….dat die gratis te bezoeken is tijdens de openingstijden van de bieb (alle doordeweekse dagen en ook op zondagmiddag!); het is een kleinschalige expo die nog te zien tot 8 november as.
…. dat liefhebbers van volkstoneel en van de Roermondse historie die mini-tentoonstelling beslist even moeten gaan bekijken: overzichtelijk en amusant!
…dat daar o.a. uitgelegd wordt dat er een stadswandeling in Roermond is rond de verschillende standbeelden van Sjinderhannesfiguren, die de bisschopsstad rijk is.
…dat er ook anekdotes uit het verleden rond de Roermondse Sjinderhannesuitvoeringen gemeld worden: het schouwspel werd tot in het Drentse Assen toe opgevoerd.
…dat een van de wapenfeiten is dat de premiere van Sjinderhannes in 1864 in Roermond werd afgelast omdat Be-elzebub zijn kostuum gebruikt had om kleren voor zijn kinderen te maken…!
…dat eens een kip met veren en pek zo vaak gebruikt werd dat van de reuk een speelster flauw viel op het toneel…
…dat er ook een exposé is te zien van artikelen die rond Sjinderhannes zijn uitgebracht: van theelepeltjes tot sigaren, van speldjes tot zakdoeken en zelfs bier en likeur enz.
…dat wijlen Henri Timmermans, net als zijn vader, jarenlang de haast onnavolgbare vertolker was van De Heks in Sjinderhannes en ten bate van ‘zijn’ Roermonds Mannenkoor mini-beeldjes op de Markt bracht van de diverse Sjinderhannesfiguren, die nog steeds in de Roermondse binnentad uitgebeeld zijn.
…dat naast veel gebruikte attributen ook foto’s ed te zien zijn, naast attributen uit het verleden.
…dat er een bijzonder wapenfeit uit de jaren 80-90 wordt gemeld toen Mathieu Mooren de rol van Sjinderhannes vertolkte en hij zittend als bendeleider op een levend paard de bühne op kwam terwijl het koor ondertussen zong:”Sjinderhannes, doa kump d’r, doa kump d’r, ” en dat spontaan vervolgde met:… “doa geit’r, doa geit’r’ …omdat het paard met Mathieu in het zadel niet stopte en weer van de bühne afliep!
…dat in de daaropvolgende uitvoeringen uit veilgheid bij deze scène gekozen werd voor een dood carroussel-paard…; kortom, voldoende voor een genoeglijk middagje!
…dat er intussen van de lezers Timmermans en Veelen reacties binnen zijn over de Sjindrrhannesuitvoeringen in de Roerstreek waarop we volgende week terug komen.
…dat wij nog steeds in het Posters Journaal oude(re) foto’s van met name Posterholt en omgeving publiceren, ook in samenwerking met de site Postert.nl
…dat we als Posters Journaal meer dan voorheen die oude foto’s van Kiek Toen willen publiceren: daartoe kunt u ook foto’s van “vroeger” mailen naar [email protected] of u laat ze bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt inscannen; dat u verder ook op de gepubliceerde foto’s kunt reageren via [email protected]
…dat we deze week een foto publiceren die bij Postert.nl aangereikt is door Louis Verbeek, kleinzoon van Louis Verbeek en zoon van wijlen Sjang Verbeek oftewel Sjang van de Meule, die samen met zijn broer Sef janenlang ” de Meule” exploiteerde aan de Hoofdstraat.
…dat de foto van Louis dateert uit 1931 en een bruiloftsfoto is van Pierre Smeets en Trui Smeets-Smeets 13 april 1931, met daarop bekende (inmiddels overleden) Posterholtenaren
…dat hun namen bij velen bekend zijn, zoals bijv. die van de exploitanten van café-zaal Juliana aan de Hoofdstraat, het legendarische kasteleinsechtpaar Neelke en Sjengske Schmitz.
…dat er op bijbehorend onderschrift ook nog enkele namen ontbreken en Louis Verbeek zou die ook nog gaarne aan de weet komen, net als Kiek Toen,; meld of mail de ontbrekende namen naar bovengenoemd adres van [email protected] oftewel Cube Computers tav Marjo en ook zullen ze dan weer compleet op de site verschijnen in de rubriek Kiek Toen.
…dat Louis Verbeek bij de foto schrijft: “De foto dateert van de bruiloft van Pierre Smeets en Trui Smeets op 13 april 1931. Ze is gemaakt achter het huis bij zaal “Sjengske” zoals we deze in de volksmond kenden, zegt Verbeek. Sjengske was de schoonbroer van de bruid. Hij staat zelf ook op de foto (bovenste rij helemaal rechts). Enkele personen zijn niet bekend. Misschien dat iemand diepersonen herkent en de namen nog weet.
Voorste rij vlnr: Peter Verbeek, Louis Verbeek en Elisabeth Verbeek-Pachtland ((stief-)ouders bruidegom), het bruidspaar Pierre en Trui, Jacobus Smeets en Maria Smeets-Essers (ouders van de bruid) met tussen hen in kleinzoon Baer Schmitz, Jeup Essers? (broer van Marie)
Middelste rij van links naar rechts: ?? , Lies Smeets, ??, Neelke (zus van Trui Smeets, getrouwd met Sjengske (van de café-zaal ), Truike (geadopteerd door ouders Trui Smeets) op haar arm kind: Mia Schmitz (dochter van Sjengske en Neelke);
Bovenste rij van links naar rechts: Harie Smeets en echtgenote Anna, Sjang Verbeek (Sjang vanne Meule), Johanna Verbeek, Sef Verbeek, Sjengske Schmitz (van de zaal)”.
…dat we nog melden dat zaterdagmorgen 16 sept een kinderkleertjes-in is in de Posterse basisschool
…dat de uit-tip voor zondag 17 sept is: in Putbroek-Echterheide-Diergaarde is van 13 -17 uur (Middenheideveldweg en Springweg) gratis open huis, met live-muziek enz en om 11 uur een dienst onder de titel van Boer-tot-boer: melkveebedrijf Timmermans en wijngaard De Deelgaard
…dat we besluiten met Posterholte en Midden-Limburgs dialect: kuutele ( = buitelen), eine knoer van eine vent (= bullebak), roebele ( = knokken), die kalt wiej de daag lank zeen (= zij kletst heel veel); grummel ( = kruimel); hortig ( = gejaagd).
(Copyright en samenstellingen: Jacques Biermans)

Verstuurd vanaf mijn iPadPosted in: algemeen, roerdalen, roermond