pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 12, 2018 12:00 pm Lees verder →

Wist u…(week 37 in 2018)


Wist u…

…dat de Heemkundevereniging Roerstreek volgende week vrijdag 21 september het gouden jaarboek 50 presenteert. Dat gebeurt deze keer in Herten in cafe/zaal De Schuur. Het is het 50ste jaarboek en draagt daarom een gouden kaft.
…dat behalve dit “gouden” exemplaar dan nog een presentatie plaats vindt en dat is de nieuwe index van alle 50 jaarboeken die tot nu toe verschenen zijn: een knap staaltje werk van de HVR-werkgroep die zich bezig heeft gehouden met deze opdracht/inventarisatie, samen met de handige kennis onder meer op dit terrein van Posterholtenaar Wim Veelen.
…dat we voor de rubriek Kiek Toen een foto kregen en ook een vraag van Jacques vd Varst (Roermondseweg). Hij wil graag achterhalen wie op bijgaande foto staan.Twee namen heeft de vragensteller al: rechts op de foto (met accordeon) is Bair Esser en uiterst links staat Drees Esser. Bair en Drees zijn broers. Misschien herkent iemand de middelste persoon of weet wie hij is.
…dat u uw reactie op die vraag kunt sturen via de mail naar [email protected] of afgeven bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt tas Marjo. Overigens kunt u ook zelf een foto (eventueel met vragen) voor Kiek Toen naar dit adres sturen of afgeven.
…dat inwoners van Roerdalen sinds kort ook gebruik kunnen maken van de wensbus
…dat de Stichting Wensbus Roerdalen ontving hiervoor begin dit jaar een subsidie van Provincie Limburg en van de gemeente Roerdalen
…dat de wensbus bedoeld is voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen
…dat wethouder Eugenie Cuijpers van Roerdalen het nog eens uitlegt:”Het is een uitkomst voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen. Dat zullen vooral ouderen en mindervaliden zijn, maar de bus is er ook voor bijvoorbeeld jongeren met een gebroken enkel”
…dat daarnaast volgens de wethouder en ook volgens de initiatiefnemers van de Roerdalense wensbus de bus nog een bijzondere taak heeft. De wethouder daarover: “We verwachten eigenlijk ook dat de bus ook een rol kan spelen bij het verminderen van eenzaamheid. De drempel om gezellig een kopje koffie te gaan drinken bij familie of zelf boodschappen te gaan doen wordt met de bus immers minder groot.”
…dat de wensbus zo zorgt voor nieuwe verbindingen in Roerdalen. Op woensdag 5 september was de officiële start. Wethouder Cuijpers, voorzitter Peter Boers van Stichting Wensbus Roerdalen en vrijwilligers van de Wensbus maakten een feestelijke rit met de Wensbus door Roerdalen
…dat de vraag rijst: wat zijn nu precies de mogelijkheden en wat kost het allemaal:
“De bus rijdt op weekdagen en vooral binnen Roerdalen,” zegt Peter Boers van de Stichting. “Onze chauffeurs mogen mensen naar het ziekenhuis in Roermond brengen, of naar de dependance van het ziekenhuis in Echt. Ook een reis naar een crematorium in Roermond, Baexem of Echt of naar het NS-station in Roermond of Echt is toegestaan. De Wensbus heeft geen ruimte voor een rolstoel. Het is wel mogelijk om een opvouwbare rolstoel of een rollator mee te nemen. Ook huisdieren kunnen niet mee, maar een hulphond is een uitzondering”
…dat de kosten als volgt zijn: een rit met de Wensbus kost € 1,50 voor een enkele rit binnen Roerdalen en € 3,00 voor een rit naar een aantal bestemmingen buiten Roerdalen.
…dat de wensbus rijdt van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 en 13-17 uur en is bereikbaar van 9-12 uur. En let op: ritten moeten minimaal 1 dag van te voren wordt aangemeld via tel 06 405 858 69
…dat de wensbus een bewonersinitiatief is dat volledig draait op vrijwilligers. Er zijn niet alleen chauffeurs nodig maar ook gastvrouwen of –heren die tijdens de reis een handje kunnen helpen. Ook moet iemand de ritten plannen. “We kunnen nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken,” zegt Pierre van Elmpt. Kijk op www.wensbusroerdalen.nl of mail naar [email protected] of telefoon: 06 811 722 83.”
…dat er een vraag is gerezen over het erfrecht, afkomstig van Roerdalenaar Erdkamp
…dat er over dit onderwerp veel vragen kunnen zijn, zoals: Wilt u dat waardevolle spullen goed terecht komen? Of wilt u een deel van uw erfenis nalaten aan een specifiek persoon, organisatie of doel?
…dat het in dat geval goed en ook slim is om een afspraak te maken bij de notaris. Deze kan uw wensen vastleggen in een testament en waar nodig uitleg geven. Bij uw overlijden verdeelt de notaris uw erfenis volgens uw wensen.
…dat onmiddellijk de volgende vraag rijst: wat gebeurt er als u geen testament opstelt?
Als u de verdeling van uw spullen vastlegt voordat u er niet meer bent, voorkomt u dat achterblijvers uw nalatenschap onduidelijk vinden. Stelt u geen testament op? Dan erven uw partner (als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft) en uw kinderen automatisch van u. Als u die niet heeft, gaat uw nalatenschap naar uw ouders, broers en zussen.
…dat het daarom geen luxe is om de Testamentwijzer thuis online al eens te doen: wilt u weten of u uw nalatenschap goed heeft geregeld? De Testamentwijzer staat op momentvoorjetestament.nl. U beantwoordt 11 vragen en ontvangt direct per mail een gratis, persoonlijk advies over uw testament. Ook vindt u hier meer informatie over nalaten.
…dat de maand september al weer begonnen is en wij even naar historische data in deze maand kijken.
…dat we beginnen met 5 september 1972: Palestijnse terroristen overvallen het woonblok van de Israëlische sportploeg in het Olympisch dorp in Muenchen met vel doden tot gevolg.
…dat andere gedenkwaardige september-data zijn: 14 september 1944: Maastricht worst als eerste Nederlandse stad bevrijd in de Tweede Wereldoorlog,; 20 september 1519: de Portugees Ferdinand Magellaan begint zijn reis rond de wereld: 21 september 1937: de Russische schrijver J.R. Tolkien publiceert De Hobbit.
…dat in deze reeksen andere belangrijke september-datum niet mag ontbreken: 23 september 490 voor Christus: de Slag bij Marathon: Phidippides rent ca. 42 kilometer om de overwinning op de Perzen te melden.
…dat de gezondheidstip deze keer gaat over de munt-plant: er zijn wel 600 soorten munt. Een ding hebben ze gemeen: er zit menthol in. Deze olie zorgt voor een frisse geur en smaak en voegt zelfs wat geneeskracht toe. Van winderigheid tot buikpijn: regelmatig muntthee drinken helpt tegen spijsvertering-ongemakken. Muntblaadjes herken je aan hun langwerpig, gezaagde eivormige blaadjes met hun frisse pepermuntgeur.
…dat we wekelijks ook een uit-tip hebben: het is even wat verder, buiten de deur: dit weekeinde (16/17 sept) is de internationale keramiekmanifestatie Keramisto 30 jaar en wel in Milsbeek in het Rekreatiegebied De Mookerplas.
…dat de vele tientallen deelnemers uit 18 landen ook de Posterholtse Donnie van Bree behoort met fijn keramisch werk. Op de site www.keramisto.nl zijn producten van de Posterholtse te bewonderen in de categorie Nederlandse deelnemers. Er zijn ook vele demonstraties en allerlei info-stands
…dat het overigens een uitje kan zijn voor het hele gezin: zowel kids en jeugdigen als volwassenen kunnen ook zelf aan de slag met het maken van keramisch werk en mee naar huis nemen. De entree is 5 euro en tot 16 jaar is de toegang gratis.
…dat we besluiten met Posterholts dialect: warbele plukke (= bosbessen plukken); waersjhout (+ stijfkop, ook: lastig); vart (= straks); det is eine zeute (= een allesbehalve mannelijk type); doa zeen ze aan ut uujere (= er vormen zich zwarte wolken aan de hemel); dem zien sjeep is vergange (= hij is blut, failliet); allewielis (= tegenwoordig, hedentendage).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
=====<Posted in: algemeen, roerdalen, roermond