pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 16, 2015 12:21 pm Lees verder →

Wist u…. (Week 38 in 2015)

Posters Journaal:…seldaersj…

…dat komend zaterdag 19 en zondag 20 sept een pompoen- en boerderijweekend is bij boerderij In de Puthof (Verbeek) aan de Hoofdstraat 152,in Posterholt (achter de molen/maalderij), beide dagen 10-17 uur en iedereen is welkom.
…dat de entree gratis is en er is een terras met gratis soep proeven, div recepten, springkussen, inschrijven workshops, dieren knuffelen,kijkje in de stallen, kortom proef het boerijleven
…dat de opbrengst bestemd is voor de Stichting Make a Wish ( doe een wens); info 06-53580310.
…dat zaterdag 19 sept in de Posterse basisschool van 10.30 -12.30 uur de Winterkleertjes-markt is. Info: [email protected]
…dat we op verzoek wat info geven over de nieuwe studiefinanciering in het hoger onderwijs die sinds 1 september 2015 is veranderd: gift wordt lening ( let wel voor nieuwe studenten)
…dat de basisbeurs vervallen is voor de ongeveer 150.000 nieuwe bachelor- en masterstudenten en nu gewijzigd is in een vrijwillige lening
..dat studenten dan iedere maand maximaal 854,13 euro kunnen lenen en daarnaast kunnen zij nog 162,58 euro per maand lenen voor het collegegeld.
…dat de lening in 35 jaar afgelost moet worden, voorheen was dat in 15 jaar.
….dat de aanvullende beurs en de ov-jaarkaart wel zijn blijven bestaan in de huidige vorm; de studiefinanciering voor mbo’ers verandert niet, net als die voor “eerdere” studenten, dus van voor 1 sept.jl.
..dat de vraag met name rees: hoe zit dat met studenten die geen vermogende ouders hebben?
…dat studerende kinderen van ouders die samen minder dan 46.000 euro bruto per jaar verdienen behouden de aanvullende beurs en het bedrag van de maximale aanvullende beurs is vanaf september met 100 euro in de maand verhoogd naar 378 euro ; verder: de aanvullende beurs is een gift geworden als de student zijn diploma haalt.
…dat de volgende vraag was: wat krijgen de studenten hiervoor terug?
…dat het geld dat het kabinet overhoudt doordat er geen basisbeurs meer is, geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het hoger onderwijs
…dat dit bedrag volgens het kabinet de komende jaren op loopt tot maximaal 1 miljard euro.
…dat het onder meer gaat naar de begeleiding van studenten, meer docenten en lesuren en een extra beloning voor goede wetenschappers die college geven enz.
…dat een laatste vraag was: hoe dat allemaal geregeld is in andere landen
…dat Deense studenten bijvoorbeeld het erg goed hebben: ze betalen geen collegegeld en krijgen ook nog eens iedere maand honderden euro’s studiefinanciering.
…dat de meeste Duitse studenten ook geen collegegeld hoeft te betalen, maar ze krijgen ook geen studiefinanciering
…dat wanneer Russische scholieren goed scoren op hun eindtoets op de middelbare school, studeren ze nagenoeg gratis.
…dat in Engeland en de Verenigde Staten studeren erg duur is, Engelse studenten betalen pervjaar 10.000 euro collegegeld. In de VS zijn de ‘state universities’ het minst duur maar gemiddeld nog 6000 euro per jaar en de ‘betere privé-universiteit in de VS is nog duurder soms wel 20 tot 25 mille jaarlijks
…dat we vandaag deel 2 van onze Dialectkwis (gemaakt door Henk Kars) publiceren en de oplossing van deel 1 van vorige week
…dat we starten met de oplossing van vorige week: honje is schooien (om snoep bv) en niet zich schamen of gunnen; eine peljas is een simpel matras en niet een grapjas of bontjas; tukke is tot bedaren brengen en niet een tukje doen of beetnemen; de tied vanne daag zegke is groeten en niet zeggen hoe laat het is of een tijd afspreken; ’n hampel is een handvol en niet een handvat of een bruine rat; zich sjudde van is gruwen van en niet van zich afschudden of uitzeven; ein sjloetsjpang is een veiligheidsspeld en geen grendel of handboei; kuite is stoeien en niet kietelen of vis schoonmaken; sjpikkelere is spieden en niet prikkelen of bespikkelen; vrensj is nors en niet angstig of verwrongen; moetskop is een stuurs gezicht/stuurs iemand en niet een paalhoofd of een melkbeker.
…dat we vervolgen met deel 2 van de Dilalectkwis (test zelf eens uw kennis): emes ane vot gaon: is dat: 1 iemand paaien 2 iemand afranselen 3 iemand achternalopen; seldaersj: is dat: 1 soldaatje 2 paardevlieg 3 zoutvaatje; fieulke: is dat: 1 viooltje 2 lepeltje 3 dun draadje; huip: is dat: 1 een heleboel 2 hooiwagen 3 verwachting; kroddelekees: is dat: 1 kruidkaas; 2 kikkerdril; 3 paddestoel.
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
===Posted in: roerdalen