pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 23, 2018 8:21 am Lees verder →

Wist u…(week 38 in 2018)


Wist u…

…dat we nog even terugkomen op de Kiek Toen-foto van enkele weken geleden, waarbij het zakenpand aan de Roermondseweg centraal stond, waarin thans Meijers Tuin en Dier is gevestigd .
…dat de meest uitgebreide reactie kwam van Peter Thegels; hij schreef: De foto is genomen ter hoogte van de huidige bushalte Roermondseweg richting Roermond. Het eerste huis aan de linkerkant is het huidige pand van Meijers dierenspeciaalzaak. Op de foto is de winkel van Graadje Roemen, getrouwd met Trina Heuvelings uit Melick te zien. Als Trina met haar dochter op deze foto staan (met zekerheid durf ik dat niet te zeggen) dan is deze foto eind jaren ’20 genomen. De familie Roemen had toen een slagerij en een winkel in koloniale waren. Het tweede huis aan de linkerkant is het café en boerenwoning van Piet en Trui Thegels-Peters. Aan het eind van de weg zien we, tussen de bomen de boerderij van Matthieu en Cato Smeets-Schoenmakers. Aan de rechterkant staan de huizen waar nu de families Meuwissen, Evers en Palmen wonen.
…dat we in Kiek Toen deze week een foto tonen van een Posterholtse schoolklas. Het is wellicht een vijfde klas van de jongensschool,met rechts meester Bair
Stultiens. En natuurlijk met (het grote aantal!) jongens die grotendeels rond 1950 zijn geboren
…dat de vraag luidt: klopt dit allemaal en wie is wie? Graag de voor- en achternaam, van links naar rechts en we verdelen de foto in drie rijen: de onderste rij, de tweede en (als derde) de onderste rij. En als u een naam niet weet: plaats daneen vraagteken op die plek. Graag reacties (ter attentie van Marjo) per mail of op een briefje in de brievenbus op het adres Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt of per mail naar: [email protected] Daar kunt u ook nieuwe “oude” foto’s aaleveren.
…dat vrijdag (zoals gemeld) de presentatie was van het nieuwe HVR-jaarboek: het 50ste en leden (maar natuurlijk ook andere belangstellenden/ kopers) kunnen dit “gouden” exemplaar vanaf zaterdag jl afhalen tijdens de openingstijden van het HVR-museum
… dat vrijdag ook naast het “gouden” boek nog een presentatie plaats vond en dat betreft de nieuwe index van alle 50 jaarboeken die tot nu toe verschenen zijn
…dat het ongeveer “een meter boekwerk” is, keurig gerangschikt en dat is allemaal gebeurd door een HVR-werkgroepje met onder andere Jeu Veelen, Marlou Roeleveld, Jo Schreurs en Ted Jongerius: zij hebben aan de index van de jaarboeken gewerkt: een heel karwei! Wim Veelen heeft het boekje fraai vormgegeven en zat mede in de redactie.
…dat we nog op een feit terugkomen en dat was Zondag 9 september 2018 te doen: het historisch centrum van de stad Roermond vormde het decor voor de 7e historische optocht, die als een kleurrijk lint door de straten binnen de Singelring van de stad trok.
…dat vele duizenden toeschouwers ( schatting 30.000) er getuige van waren, waaronder onze fotograaf Rick Schmitz uit Posterholt: hij maakte wel 300 foto’s voor hetbRoerdal Journaal, te zien op zijn site onder het hoofdstuk Actualiteit en evenementen. Kijk dus op: www. smartfotografie.nu (let op: het is niet nl maar nu op het eind en op de foto’s rusten auteursrechten: voor info over dit copyright zie de site van Rick Schmitz: smartfotografie.nu)
…dat het thema van de Historische Stoet was “Maria Theresia in pracht en praal”. Maria Theresia was in de 18e eeuw keizerin van Oostenrijk, in een tijd dat Roermond onder Oostenrijkse heerschappij leefde.
…dat Maria Theresia nooit in Roermond is geweest, maar nog veel herinnert aan de tijd zij heerste over Roermond. Vooral de Steenen Brug in de Voorstad, die officieel de Maria Theresiabrug heet, is bekend.
…dat verder een portret van Maria Theresia in de monumentale Statenzaal van het Stadhuis van Roermond hangt en Maria Theresia prijkt als een van de bijzondere beelden op het carillon van het Stadhuis.
…dat deze prachtige Historische Stoet met veel reuzen tot uit Frankrijk toe, werd gevormd door een 70-tal historische groepen uit diverse landen, koetsen, reuzen en muziekgezelschappen.
…dat dit schouwspel gratis toegankelijk was, er werd geen entree geheven. Maar was dat wel gebeurd, dan had de organisatie al een startkapitaal voor een achtste editie gehad. Of nog beter (of daarnaast): men kon een goed doel steunen; wij geven daarvoor een suggestie: kansarme kinderen een extra cadeau geven met sinterklaas of kerst. Of de alleenstaanden die met een kerstmis gratis een kerstdiner krijgen aangeboden in Roermond elk jaar krijgen en hen verblijden met een kerststukje voor thuis of kerstkadootje van de kerstman…
..dat het een optocht van formaat was en alle lof voor de organisatie. Wie hem gemidtb heeft kan de foto’s teruglkijken op de site van onze fotograaf Rick Schmitz: www.smartfotografie.nu
…dat verder bijzonder was, ldat een optocht-app was ontwikkeld met praktische en inhoudelijke informatie over de Historische Stoet. De app heet “Historische Stoet Roermond” en kon via de app-store of play-store gedownload worden. Tijdens de optocht konden de toeschouwers via de IPhone de stoet volgen.
…dat we na zoveel verleden terugkeren naar het heden: donderdag om 19.30’uur vergadert de gemeenteraadm Roerdalen.
…dat we verder besluiten met Posters dialect: hae is vroo en vreug gegange (= hij is blij en vroeg vertrokken); wat eine traala (= wat een ophef); twee sjpier poer ( = twee stuks prei); essik of aek (= azijn); rupsje aan toafel is ongehuurt( = boeren aan tafel is ongehoord).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen, roermond