By september 26, 2012 11:19 am Lees verder →

Wist u… (week 39 in 2012)

Wist u…

…dat er komend weekeinde voor het eerst in Posterholt een Verkes-good Awugsfees (= groots oogstfeest) bij Vurenhof in een feesttent wordt gehouden

…dat er zaterdag om 17 uur een zeskamp is met 6 Boerebroedsparen uit Roerdalen en om 20 uur live-muziek van de formatie Draan en zondag om 14 uur is er een optocht is met muziek van de Hoarepaert (alles gratis entree)

…dat donderdag de raadsvergadering Roerdalen op OR6 vanaf 19.30 uur et volgen is

…dat zondagmiddag om 14 uur ook op de parkeerplaats bij Elfenmeer in Herkenbosch een Herfstwandeling (voor het hele gezin) met gidsen start van Staatsbosbeheer (kosten 5 euro – tevoren aanmelden: 528500)

…dat Anna Houben uit Posterholt (dochter van Dick en Lian) aan de Universiteit Leiden gepromoveerd is tot physical doctor (PhD) op het proefschrift “Autotaxin: biochemical and functional studies”

…dat zij het wetenschappelijk onderzoek hiervoor verrichtte aan het Nederlands Kankerinstituut (NKI) in Amsterdam en thans is Anna als postdoctoraal onderzoeker werkzaam in het laboratorium prof. Xavier Estivill aan het CRG (Centrum voor Gentechnologie) in Barcelona (Spanje).

…dat maandag 1 oktober in Le Village te Montfort vanaf 14 uur de Dag van de Ouderen is, die bedoeld is voor alle 55-plussers uit de gemeente Roerdalen

…dat deze week de vernieuwde Plus Cartigny weer te bezoeken is

…dat nu nog enkele feiten volgen over de nieuwe Tweede Kamer

…dat nu 39 procent van de Kamer uit vrouwen bestaat en dat zijn er 58; vorige keer waren er dat nog 62 ( = 41 procent).

…dat de PvdA de meeste vrouwelijke Kamerleden heeft: 19 (de helft ! ), de SGP heeft geen vrouwen in de Kamer en de fractie van de Partij voor de Dieren (2 zetels) bestaat in het geheel uit vrouwen.

…dat de verdeling man/vrouw in de nieuwe Tweede Kamer per partij als volgt is:

VVD 25 mannen en 16 vrouwen, de PvdA heeft 19 mannelijke en 19 vrouwelijke kamerleden

…dat bij de andere partijen de verhouding man vrouw in de Tweede Kamer anno 2012 is: SP: 10 mannen tegen 5 vrouwen; PVV: 12 mannen tegen 3 vrouwen; D66: 7 mannen tegen 5 vrouwen; CDA: 9 mannen tegen 4 vrouwen; ChristenUnie: 3 mannen tegen 2 vrouwen

…dat we vervolgen met Groen Links: 2 mannen tegen 2 vrouwen; SGP: 3 mannen tegen 0 vrouwen; PvdD: 0; mannen tegen 2 vrouwen; 50+: 2 mannen tegen 0 vrouwen

…dat de partij met de minste stemmen was de partij NXD met 62 stemmen.

…dat thans het jongste Kamerlid Farshad Bashir van de SP is; hijj is geboren op 24 januari 1988 en is dus 24 jaar oud.

…dat de oudste parlementariër in de Tweede Kamer ook van de SP is: de 67-jarige Jan de Wit uit Heerlen die is geboren op 10 mei 1945.

…dat een Kamerlid dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer is gekozen: CDA’er Pieter Omtzigt, dat dit ten koste is gegaan van Martijn van Helvert uit Susteren

…dat Omtzigt door de kandidatencommissie van het CDA na 9 jaar Kamerlidmaatschap niet opnieuw op de kandidatenlijst was gezet

…dat hij na kritiek vanuit verschillende afdelingen toch op de lijst kwam, maar op een onverkiesbare 39e plek: met groot succes startte hij een voorkeurscampagne.

…dat Oranje-fan en Eindhovenaar Johan Vlemmix, lijsttrekker van de Partij van de Toekomst, geen enkele zetel kreeg, maar had wel meer stemmen (8134) dan de partij van Hero Brinkman, het Democratisch Politiek Keerpunt met 7560 stemmen

…dat de verkiezingsuitslag van 2012 de jongste Tweede Kamer ooit opleverde: de gemiddelde leeftijd van de Kamer ligt dit jaar op 44,36 jaar.

…dat het kleinste mandaat Raymond de Roon (PVV) verwierf want zijn naam werd van alle gekozenen maar 347 met een rood bolletje gemarkeerd.

…dat er twee keer de naam Rutte in de Tweede Kamer voorkomt en beiden voor de VVD: lijsttrekker Mark Rutte die overigens het meeste aantal voorkeurstemmen verwierf en nieuwkomer Arno Rutte uit Groningen, die ooit het Nederlands debat-toernooi won.

…dat we besluiten met de dialectwoorden: euverkruuts (= kruiselings); geiselikke (= heeroom, priester(s)); oetgetuut zeen (= machteloos zijn); sjtiefele (= door stappen); versjtaeke (= verstoppen); bronke (=mokken, kniezen); dabbe(= wroeten).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

==============Posted in: roerdalen