pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 27, 2018 8:58 am Lees verder →

Wist u…(week 39 in 2018)

Wist u…

…dat tijdens een sfeervolle en feestelijke bijeenkomst is vrijdag jl het nieuwste jaarboek van de Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) is uitgereikt, evenals een index-boek van alle 50 uitgaves, die sinds de oprichting van de HVR jaarlijks verschenen zijn
…dat het de 50ste editie is en depute Hans Teunissen (D66) kreeg uit handen van een terecht trotse HVR-voorzitter Jack Geraeds, het eerste gouden exemplaar. De depute was daarmee als bijzonder promotor van de archeologie in Limburg juist in dit archeologiejaar 2018 bijzonder vereerd. Hertenaar Jo Schreurs kreeg het tweede exemplaar omdat hij in 49 (!) van de 50 verschenen HVR-jaarboeken een artikel schreef.
…dat de vaste HVR-drukker DTP Panningen er “iets extra’s moois” van had genaakt met een rijk geillustreerde en fraaie ‘gouden’ omslag van de 50ste uitgave.
…dat de gouden uitreiking extra cachet kreeg met geslaagde engelstalige intermezzi van het a-capella-koor Pure ( ook grotendeels uit de Roerstreek!)
…dat in deze 50ste uitgave de Roerstreek uiteraard centraal staat, en opvallend is ook dat Posterholt met diverse artikelen ruimschoots in deze 220 pagina”s tellende uitgave aan bod komt …dat nu een opsomming volgt van de diverse onderwerpen uit het boek volgt waarbij de redactie andermaal keuzes moest maken en achter de titel van de verhalen zijn de auteurs vermeld tussen haakjes.
…dat dat onder meer blijkt uit de artikelen: Rotterdammer Leo Keus op zoek naar archeologische vondsten in oa de Roerstreek ( Leo Verhardt), De meer dan 65 soorten boktorren in de Roerstreek (Rob Geraeds) Johan IV…drossaard van Montfort (Fedor Coenen), Nog eens 25 jaar Roerstreekonderzoek (Jo Schreurs), Het Schandaal van Annendaal over vermeende onechte kasteel-kinderen (Ted Jongerius), Tussen vestingswerwerken… kasteel Montfort (Gerard Venner);
…dat het HVR-boek 2018 verder gaat met het gedicht: Voorrecht (GP van Motman), Roerstreek in Wereld Oorlog I in 1918; ‘Ich salueer neet veur einde Pruus!’ (Chrit Stijnen), Van het verleden je toekomst maken (Annelies Goossens), Mein Kunst in Wort und Bild (Beate Koenings), Stadszegel uit de collectie oud-burgemeester Gerardts Posterholt (Huub Schmitz), Twee adellijke (ge)zusters en hun kamenierster begraven in St. Odilienberg (pastoor Jos.L’Ortye),
…dat het laatste deel van de HVR-uitgave 2018 begint met een gedicht: Heerlijkheid Montfort (Marleen Schmitz-van Pol), In dienst van Napoleon: Posterholtse mannen in 19de eeuw onder Franse wapenen (Jeu Veelen), Sjloap Truuke en de duvelse waeg noa twee kepelkes (Jacques Biermans), Terugkeer van de zalm in de Roer (Thijs Belgers), Kroniek Roersteek (div.), Jaarverslag 2017 (Jack Geraeds), Aquarel van de Kerkberg (Alex Peeters), en tot slot In memoriam Dennis Janssen (Annelies Goossens)
…dat het boek te koop is o.a. bij het HVR-museum en in Posterholt bij Cube Computers; de 700 HVR-leden ontvangen het boek elk jaar gratis – ook deze 50ste uitgave!
…dat we nu al willen attenderen op de herleefde editie van Kunststroom in het eerste weekeinde van oktober.
…dat de Kiek Toen-foto deze week een prent uit 1852 is van het voormalige kasteel Annendaal tussen Posterholt en Echt: behorend bij een artikel uit de pen van Ted Jongerius in het nieuwste HVR-jaarboek. De gravin werd ervan beschuldigd twee kinderen te hebben uit een verhouding met haar broer, hetgeen niet klopt, aldus het onderzoek van Jongerius.
…dat ook Posterholt enkele buurtpreventie-projecten telt
…dat onlangs in een project (“Rondom Christinalaan”) alarm werd geslagen vanwege inbraak en diefstal
…dat er inderdaad – nu weer een aantal weken geleden -.’s nachts aan de Hoofdstraat enkele sproei-installaties werden gestolen en men waarschuwde via de buurtprventieapp Rond Chistinalavia de app extra alert te zijn.
…dat korter geleden in dezelfde “buurtpreventie-app” gewaarschuwd werd voor de aanwezigheid van een auto, telkens in de avonduren op dezelfde plek op de markt waar ook met diverse auto’s regelmatig “af en aan” werd gereden.
…dat uiteindelijk vanuit de leiding van de “app” de politie gewaarschuwd is om daar naar een preventief onderzoek in te stellen, hetgeen gebeurd is. Na politiecontrole bleek dat de betrokkenen in de auto niets onoorbaars deden, wellicht werd er toch “gedeald”, maar kon de politie niet handelend optreden vanwege wetsovertreding op dat moment; maar men was dus gewaarschuwd en …kort daarna is de auto verdwenen.
…dat ook in dit kader in Roermond thans een project loopt wat kortweg mobiel banditisme heet: in principe is het enigszins vergelijkbaar met buurt-preventie maar zwaarder van omvang, en zoals het woord al zegt:”snel verplaatsbare bandieten”: het gaat in feite ook om signalering van personen en vooral omstandigheden of manieren, waarin kwaadwillenden opereren om vervolgens met kwade bedoelingen toe te slaan: van insluipingen tot diefstal met te grote tassen enz
..dat Roermond dus een stuk veiliger gemaakt moet worden met het project: ‘Mobiel banditisme eerder in beeld brengen en tevens aanpakken’ Veertien dagen geleden met Roermond als voorbeeld ook te zien bij het RTL Nieuws.
…dat het een proef is met digitale sensoren die de gemeente Roermond, het Openbaar Ministerie en de Politie hebben opgezet. Een volgende keer meer daarover in dit Journaal.j
…dat we besluiten met Posters dialect: oppe sjromp wesje (= de was doen met of op een wasbord) ; sjravele (= kruipen); kletsjwater (= dropwater), friet (frites), krijtwit (= krijtwit).
(Copyright en samenwerking: Jacques Biermans)