pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 10, 2018 11:22 am Lees verder →

Wist u…(week 41 in 2018)

…dat we eerst een felicitatie uitspreken aan het adres van schutterij St Matthias & Cornelius, die sinds vorige week zondag een nieuwe koning heeft: Hans Willems
…dat hij als beste uit de bus kwam bij het schieten om de koningstitel. Voor die wedstrijd had zich een 13-tal schutters gemeld en Hans Willems schoot daarbij als beste. Te gast bij dit koningsschieten was de bevriende schutterij uit het Duitse Tuddern..
…dat bij de bijwedstrijden werd Chris Bongers Dorspkoning 2018-19, en Sanne Wolters vergaarde de jeugdkoningstitel.
…dat naast de schutterij van Tuddern ook de 90-jarige beschermheer van de schutterij aanwezig was : Willy Michon ( ” Willy van de Aerwinkel”). Hij hield ook een toespraakje.
De waardigheden van het koningsschap kreeg de nieuwe koning tijdens de huldiging uit handen van schutterij-voorzitter Fred van Hal.
…dat het Posterholts Gemengd Koor afgelopen weekeinde een geslaagde revue “Een reis door de tijd” organiseerde: een nostalgische terugblik slaat altijd aan, getuige ook de grote belangstelling
…dat dit weekeinde in Posterholt weer een nieuw cultureel hoogtepunt valt te noteren
…dat dag betrekking heeft op onze harmonie Wilhelmina
…dat het korps weer, zogezegd “op examen gaat”, om te kijken waar de “superieure” ( – dat is de klasse waarin de Posterse harmonie al sinds 1965 speelt en thans eerste divisie geheten – ) muzikaal staat.
…dat voor muzikanten geldt: hoeveel punten kunnen er gescoord worden en welke prijs betekent dat dan
…dat we hier nog eens melden voor de niet-kenners: “superieur” is op de concert-afdeling na de hoogste klasse, die te bereiken is. In de concert-afdeling zijn de eisen nog veel hoger, en in die klasse komen bijvoorbeeld uit: de “kerkelijke” harmonie St Michael van Thorn en ook de evenknie, de Koninklijke Harmonie van Thorn. Andere topkorpsen in die concertafdeling zijn bijv. de beide Eijsdense korpsen: “de rooje” en “de blauwe” aldaar geheten
…dat we terugkeren naar komende zondag en de actualiteit van nu:
…dat “Postert” al jaren op een hoog niveau speelt en met ‘Melick’ de top vormt in de Roerstreek.
..dat Wilhelmina een redelijk “jong” korps is, ongetwijfeld ook met debutanten, en dat zondagavond om 19 uur in de Roermondse Oranjerie aantreedt: rond 70 man sterk, waarvan een 65-tal vaste leden
…dat onder leiding van dirigent Guido Swelsen -sinds najaar 2008 dirigent – de laatste maanden druk gerepeteerd is en er (beoordeling)concerten plaats vonden
…dat het nu de beurt is aan het korps om al het is geen sinecure inspanningen van de afgelopen maanden te verzilveren: want zo’n concoursdeelname is geen sinecure en we wensen Wilhelmina alle succes toe
… dat oorzitter Mart Janssen – zelf een gedreven muzikant in het korps – is optimistisch gestemd: met een eerste prijs zullen we heel blij zijn, zegt hij, wel erg voorzichtig
…dat wij echter zeggen dat het al gek moet lopen want de harmonie is in 1898 opgericht en is sinds 1965 (toen de superieure klasse werd bereikt) elf keer op concours geweest en behaalde het Posters korps steeds een eerste prijs, waarvan drie keer met het predicaat “lof der jury”. Dat “verdien” je extra wanneer een extra groot aantal punten gescoord wordt. In 2008, vlak voor de komst van de huidige dirigent Guido Swelsen, werd Wilhelmina voorts Limburgs kampioen met dirigent Harry Vorselen ‘op de bok’ en dat allemaal ook weer als superieur korps in de eerste divisie harmonie.
…dat het gebruikelijk is dat L1 radio live en soms ook “ingeblikt” de concoursen telkenjare uitzendt.
…dat we vorige keer beloofd hebben nog een keer terug te komen op het politie-preventiewerk en wat daarmee samenhangt : Roermond is uitgekozen om daarin een soort proeftuin te zijn. Dat dat onderwerp niet deze keer maar een van komende weken aan bod komt.
…dat ook edeze week Kiek Toen geen oudere foto bevat maar eentje van deze tijd en we de rubriek voor deze gelegenheid omdopen naar “Kiek Doa”..
…dat bijgaande foto in Kiek Doa in vergelijking met andere foto’s in de wekelijkse fotorubriek hier, heel jong maar toch bijzonders is: dat deze twee beestjes wel tot de bijzonderste huisdieren van Posterholt gerekend mogen worden; ze zijn eigendom zijn van Posterholtenaar Piet van der Borgh en zijn vrouw Barbara.
…dat het twee zogeheten alpaca’s zijn, die door hen Max en Moritz gedoopt zijn en thans 5 jaar oud zijn. Alpaca’s komenvooral voor in het Andesgebergte ( Peru) .
…dat de beestjes regelmatig in een wei in de Boomstraat te zien zijn, samen met andere grazers. Alpaca’s behoren tot de kameelachtigen en zijn een stuk kleiner dan de (spuwende) lama’s. ” Het zijn lieve beestjes die wel 35 jaar oud kunnen worden” , zegt Piet.
…dat alpaca’s een bijzondere zachte vacht en dus hele fijne wol wol hebben, die volgens de boeken jaarlijks geschoren moet worden. Het zijn hooi- en graseters en beschikken over wel vier magen; kenmerkend is verder dat ze geen hoeven maar tot de teen-achttien behoren
…dat op de foto Piet van der Borgh (rechts) op zijn bedrijfsterrein (steenhandel) aan de Boomstraat poseert met Max en Moritz toen hij met zijn vrouw Barbara (niet op de foto) op een zomerse dag de beestjes even uit liet. Op de achtergrond kijkt Nico Geraedts van Doe het zelf Postert toe. Piet over zijn bijzondere hobby: “Zoals andere mensen een hond of kat hebben of schapen houden, zo hou ik van deze beestjes”.
…dat we besluiten met Posters dialect: hae is vanne wap (= hij is de weg kwijt. Fig); eiketske (= eekhoorn); pien aane piezel (= pijn aan de plasser); de inkel sjloog om, versjtoekt ( = enkel verstuikt); ruggesjtrank (= ruggenwervel); eine haan en pulle (= een haan en jonge hennen); ein sjoon pul (= een mooie meid).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)