pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 1, 2018 9:11 am Lees verder →

Wist u…( week 44 in 2018)

naojaors kopie

Posters Journaal:…ein sjnelke veur inne hoare van maedsjes…

Wist u…

…dat vorige week in de rubriek Kiek Toen per abuis de verkeerde foto is geplaatst en de attente lezer had dat ongetwijfeld al in de gaten
…dat we daarom dit onderwerp herhalen, waarbij ook uw medewerking gevraagd wordt. We zijn benieuwd naar reacties.
Besef wel dat foto al 81 jaar oud is! Het zal een hele klus zijn: wie, o wie kan helpen?
…dat Jan Vonck uit Posterholt op uw medewerking een be rope doet en vraagt: wie kent nog een of meer namen van de mensen op bijgaande foto? Mail info ([email protected]) of stop een briefje in de brievenbus Cube Computers tav Marjo (Hoofdstraat 83)
…dat Jan toe licht: de foto is waarschijnlijk gemaakt in het bekende Duitse “wijn-stadje” Altenahr in juni 1937. Dat staat achterop de foto, die behoort aan Jans’ vader Sjang Vonck, (geb. 1921 en overleden in 1983). Hij stamt uit een klompenmakersfamilie, speelde saxofoon in de harmonie, speelde ook toneel, en in zijn jonge jaren voetbalde hij als keeper bij P.S.V 35. Hij werkte bij de voormalige textielfabriek en was daar ook lid van de vrijwillige Posterse brandweer, meldt Jan. .
…dat volgens Jan en zijn zus Ien hun vader de jongeman op de foto is, die leunt op de ijskar, tweede van links op de foto. Ze denken voorts dat de foto genomen is tijdens een uitstapje van een afdeling van de voormalige textielfabriek in Posterholt maar dat is echter niet zeker. Graag info naar Marjo van Cube Computers via mail: [email protected] of in de brievenbus, Hoofdstraat 83
…dat we heel benieuwd zijn naar reacties!
…dat we vervolgen met deel 3 en slot van onze serie “Wandelen , o zo gezond” . Suggesties worden gedaan waarom een half uur stevig wandelen dagelijks zo goed is voor de gezondheid, voor iedere 45-plusser.
…dat hier nu een aantal inspanningen opgesomd worden die voor iedereen – speciaal ook alle 45-plussers en senioren – van belang kunnen zijn.
…dat wandelen goed is …voor hart en bloedvaten: dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.
….dat dat wandelen goed is voor de longen. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen uom zuurstof op te nemen.
….dat het helpt bij diabetes. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
…dat het ook goed isvoor de hersenen. Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
…dat wandelen voorts werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.
….dat wandelen helpt tegen overgewicht? Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorie-en. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: een kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.
…dat ook voor de darmen wandelen goed is. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
… dat wandelen tegen (bepaalde soorten) kanker helpt. Veel wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen. Voor andere soorten kanker is dit verband (nog) niet aangetoond. Veel van de genoemde gezondheidseffecten trede. Pas lager op. Bron(nen): oa Plus Magazine
….dat de herfstvakantie weer voorbij en nu richt men zich weer op de elfde van de elfde en Sinterklaas/Kerst.
…dat we er hier al op attenderen: op de site www.roerdaljournaal.nl vindt u naast nieuws en rubrieken, ook vanaf komend weekeinde kant en klaar Sinterklaas-rijmen. Vanaf eind deze week
Ltot aan Sinterklaas volgen er bijna dagelijks nieuwe Sinterklaas-verzen.
…dat we weer besluiten met Posterse dialect. Ria Demarteau-Cuijpers uit Posterholt reikte een woord aan, dat aan het uitsterven is of al uitgestorven is: ein sjnelke. Dat is een soort speldje/elastiekje waarmee een meisje vaak haar haren op het hoofd bijeen bond of houdt/hield. Dit woord zal zeker in de top 25-35-50? van Posterse woorden terecht komen, die we de komende tijd zullen publiceren. Kent u ook nog een “verborgen” of “uitgestorven” woord. Mail het naar [email protected] of [email protected]
…dat we vervolgen met de andere dialectwoorden voor deze week: knauwele (= stuk bijten); det duis ze veur de lol van Ida (= dat doe je voor niks); doe mos dig neet kneuke (= je moet je zelf geen schade doen); sjagkelvot (= iemand diealsmaar wiebelt) eemes oetsjpikkeleere ( iemand schaduwen); hae kump van gin ziej ( = hij komt van over de grens); ein sjnelke inne hoare veur maedsjes ( = een elastiekje – soort speldje voor in het haar van meisjes).
( Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
——Posted in: algemeen, roerdalen