pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 8, 2018 12:02 pm Lees verder →

Wist u…( week 45 in 2018)

Posters Journaal:…sjnoternaas…
Wist u…
…dat velen wel tv-weerman Piet Paulusna kennen en voor de regionale zender in Friesland keek hij naar de komende winter. In de radio-uitzending zei hij: in december valt veel sneeuw, januari krijgt kwakkelig weer, in februari breekt de vorstperiode pas echt langdurig los: ijzige kou met veel natuurijs.
…dat weer-instituten als Weeronline, KNMI, Weerplaza niet zo ver vooruitblikken of kunnen -blikken; weer-wetenschappers brengen wel al jaren verbanden tussen zonne-activiteit en de gemiddelde hoeveelheid zonnevlekken aan. Zo meldden zij in dezelfde week:
…dat de zonnevlekken qua
hoeveelheid of juist het gebrek er aan, verschillen van jaar tot jaar en dit jaar zeer gering zijn. Bij geringe aantallen zonnevlekken komen vaak strenge winters ten toneke.
….dat de laatste 4 Elfstedentochten allemaal plaatsvonden in jaren met minimale zonne-activiteit en dus minimale zonnevlekken…Dus Friesland…aan het werk alvast, zeggen ze…
…dat we deze week starten met een kleine serie naar aanleiding van de vraag: wie erft wat?
…dat een lezeres namelijk vraagt: als iemand overlijdt en er is geen testament wat gebeurt er dan?
…dat het antwoord luidt: de wet wijst dan de erfgenamen aan en wel in volgende volgorde
…dat de notaris daarover meldt: Het wettelijk erfrecht kent vier groepen. Is er een nabestaande in de eerste groep, dan geldt derze als erfgenaam. De personen in de andere groepen komen dan niet meer in aanmerking. Als er niemand is in de eerste groep, zijn de personen in de volgende groep de erfgenaam, en zo gaat dat verder.
…dat de 4 groepen zijn:
Eerste groep: de echtgenoot of echtgenote (niet van tafel en bed gescheiden) en de kinderen; daarna eventuele kleinkinderen.
Tweede groep: de ouders tezamen met broers en zussen van de overledene; daarna ooms en tantes; daarna neven en nichten.
Derde groep: de grootouders; daarna oudooms en -tantes; daarna achterneven en -nichten.
Vierde groep: de overgrootouders.
…dat de notaris vervolgt: Om volgens het nieuwe erfrecht te kunnen erven, moet er een familierechtelijke relatie zijn. Daarbij doet het er niet toe of iemand ook de biologische vader is. Heeft hij een kind als het zijne erkend, dan is er sprake van een familierechtelijke relatie.
…dat de notaris vervolgt: Ouders erven ook. Als de overledene alleenstaand is, geen (klein)kinderen en geen testament heeft, erven de ouders, broers en zusters. Iedere ouder krijgt in deze situatie (minstens) een kwart van de nalatenschap. Stel dat beide ouders nog leven en dat de overledene een broer en zus heeft, dan krijgt ieder van hen ’n gelijk deel (een kwart per persoon). Zijn er meer erfgenamen, dan erven de ouders per persoon een kwart; de anderen krijgen de rest van de nalatenschap. Als de overledene geen broers heeft en de ouders zijn de enige nabestaanden, krijgen zij ieder de helft van de hele nalatenschap.”
( wordt vervolgd met het slot)
…dat deze week een herhaling afgedrukt is van de foto van Kiek Toen van Jan Vonck, verleden week. Het gaat om een uitstapje van een afdeling van de voormalige Textielfabriek Posterholt in de tweede helft van de jaren dertig in de vorige eeuw en wel naar de wijnstad Altenahr Jan’s vader heeft vele jaren in de textielfabriek (thans overdekte PiWi speeltuin) gewerkt. En Jan kwam de foto tegen in het familiealbum maar herkende alleen zijn vader. De herpublikatie heeft ermee te maken dat de foto vorige week te donker was en bovendien zijn de personen nu wat uitvergroot. Er is inmiddels een reactie binnen en we hopen op nog meer. Voor het gemak hebben de kopjes op de corresponderende tekening een nummer gekregen. Weet iemand wie wie is (een enkeling of meerdere) of hebt u een sterk vermoeden? Bericht ons dat via mail: [email protected] of in de brievenbus bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 en dan Tav Marjo. U kunt ook ondergetekende mailen: [email protected]
…dat we in Posterholt een Limburgse primeur hebben: een Osmaans badhuis. Het is volgens exploitant/eigenaar Geer Goossen van Goos Spa & Wellness (Heinsbergerweg in Posterholt) het eerste in Limburg en het derde in Nederland.
…dat we Geer aan het woord laten wat een Osmaans badhuis precies is:
“Het Osmaans badhuis omvat een hammmam een Arabisch reinigingsritueel, wat mensen wellicht herkennen van hun vakantie in Turkije. Verder zit in het badhuis uit een caldarium, zoals de Romeinen vroegere al hadden en dat bestaat uit een heel heet bad met daarboven stoom.
…dat het Osmaans badhuis voorts een rosarium heeft: een soort stoombad met veel rozengeur, en een kruidenbad met rustgevende kruiden en stralen met een totaliserende werking. Samen met de 4 sauna’s, whirlpool, zwembaden en restaurant die Goos Spa & Wellness al had een mooie gelegenheid om een dag te ontspannen, net als de 200 gasten per dag bij Goos Spa & Wellness doen”. Waarvan acte.
…dat dit weekeinde in vele plaatsen het carnavalsseizoen geopend wordt en ook in Posterholt wordt zaterdagnacht in cafe de Sport rond middernacht (11-11!)de Biemosje-prins 2018/19 uitgeroepen.
…dat verder komende zaterdag ook in Postert het feest van St Maarten gevierd wordt
…dat we besluiten met Posters dialect: sjnoternaas ( = snotneus, ook klaagster fig.), tesjeplak (= zakdoek); roew-moos (= te ruige kerel); sjtilkes zeagge (= fluisteren).
( Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—-Posted in: algemeen, roerdalen