pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 2, 2015 12:18 pm Lees verder →

Wist u… (week 49 in 2015)

Wist u…

…dat, nu het feest van Sinterklaas aanstaande is, de Rijm Piet u graag helpt met: zie daar voor elke dag op www.roerdaljournaal.nl en blader ook even enkele dagen terug, want per dag verschijnen minimaal 3 rijmpjes die u zonodig kunt aanpassen
…dat we eerder al aangaven dat er Posterse cadeau-tips zijn zoals: het jongste HVR-jaarboek, Limburgse boeken, entree-kaartjes voor het Posters toneelstuk 2015 Doon neet zo onneuzel van Kunst en Vermaak ( volgend weekeinde 12 en 13 dec), en ook entree-kaarten (ook passe-partout 30 euro) voor Aamzing Postert en Da Blechhau’n op 16 en 17 april 2016 .
…dat de Posterse jeugdcarnavalsvereniging De Dorsjvlaegels ook een nieuwe jeugdprins hebben in de persoon van prins Jordy I (Janssen) met de adjudanten Jarno (Henstra) en Joey (Vonck)
…dat zij voor een unicum in Posterse carnaval zorgen: de prins van de Biemosje en de jeugdprins van Dorsjvlaegels uit hetzelfde nest: vader en zoon, beiden carnavalsheersers in hetzelfde seizoen.
…dat harmonie Wilhelmina jubilarissen heeft gehuldigd: Pierre van Bree (70 jaar lid), Ruud Moberts (40 jaar lid), Hanneke Drohm en Peters Thegels (beiden 25 jaar lid)
…dat ook de Klimaat-top in Parijs volop in de belangstellig staat deze week:
…dat namelijk het jaar 2015 waarschijnlijk het warmste jaar wordt dat ooit is gemeten
…dat dat vooral komt doordat er nog nooit zoveel broeikasgassen in de atmosfeer hebben gezeten als nu
…dat een en ander gemeld wordt in het jongste rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN
…dat `het klimaat in 2015 geschiedenis zal schrijven,” zo weet topman Michel Jarraud van de WMO.
…dat er verder ook sprake is van een zogenaamde “sterke El Nino`
…dat El Nino een terugkerend weerverschijnsel is dat zorgt voor opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan, waardoor stromingen en windrichtingen veranderen en er over de hele wereld extreem weer kan ontstaan.
…dat de jaren 2011-2015 zijn samen de warmste periode van vijf jaar ooit gemeten, met veel extreme weersomstandigheden die voortkomen uit klimaatveranderingen: hittegolven in India en Pakistan en zware regenval met daaropvolgende overstromingen in delen van Zuid-Amerika, Noord-Afrika en China.
… dat er volgens klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI ook gevolgen voor Nederland zijn: “Als de aarde opwarmt, dan warmt Nederland mee op. Gemiddeld 1,5 tot 2 keer sneller dan wereldgemiddeld.”
…dat volgens de KNMI-onderzoeker de Nederlander daar zeker iets van gaat merken: ,,Hittegolven zullen in Nederland fors vaker voorkomen, terwijl koude golven zullen afnemen. De kans op een Elfstedentocht wordt dus ook kleiner. Ook zal de kans op hevige zomerbuien en neerslag in de winter gaan toenemen. Daarnaast zal de zeespiegel blijven stijgen.”
…dat we Lies Wolters-Smeets (oftewel Lies van Pierre van Set) feliciteren met de gouden legpenning met oorkonde van de Sport en Cultuurraad Posterholt vanwege haar vele verdiensten voor de Posterse gemeenschap in diverse functies
…dat het medisch onderwerp deze keer gaat over het verplichte eigen risico van je zorgverzekering 2016 en zo met 10 euro stijgt naar 385 euro
…dat de verhoging veel reacties op roept en vooral chronisch zieken, ouderen en mensen met een laag inkomen zijn verontwaardigd dat het eigen risico dit jaar opnieuw stijgt.
…dat sinds de invoering in 2008 het eigen risico “bij het ziekenfonds” namelijk al met 150% gestegen is: in 2006 en 2007 kregen verzekerden nog geld terug als zij geen gebruik maakten van zorg, de no-claim kon oplopen tot 255 euro. In 2008 werd het eigen risico ingevoerd waardoor Nederlanders de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf moesten betalen. Volgend jaar dus 385 euro.
…dat Facebook veel verontwaardigde reacties toont: “We betalen steeds meer en steeds minder wordt vergoed. Ik snap er echt helemaal niets van”, zo reageert iemand. Iemand anders durft haast niet meer naar de dokter vanwege de hoge kosten.
…dat het loont om te vergelijken met andere zorgverzekeraars. Kijk daarvoor op internet bijv. naar zorgkiezer.nl.
…dat we besluiten met Posters dialect: eine sjlaag hout (= bosperceel); waerheks (= onbetrouwbare vrouw); hae geit gaer oet (= uitgaanderig zijn); de raenge kiesj mig oppe erm (= spetteren); det veurt toet niks (= leidt nergens toe); zig verloupe (= verdwalen); gedeuns ( = gedoe); plevuuze ( = tegels, plavuizen); veur-kiendsje (= baby van een ongetrouwde vrouw); puumelke (= schatje); eine onvertroewde kobus (= iemand die niet te vertrouwen is).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: gedicht, roerdalen