pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 30, 2019 12:00 pm Lees verder →

Wist u…( week 5 in 2019)


Wist u…

…dat de Kiek Toen foto deze keer niet heel oud is. We weten niet precies bij welke gelegenheid, maar de foto is genomen tijdens een jubileum van de Posterse voetbalclub PSV 35. Daarbij was ex-prof John de Wolf van Feyenoord te gast, hier nog met lange haren. De Wolf doet thans advieswerk voor senioren en heeft een eigen kledinglijn.
Wie staan er verder op de foto die destijds op het Posterse voetbalveld is gemaakt. Reacties naar [email protected] . Of in de brievenbus bij CubeComputers. Schrijf er bij Tav Marjo. Daar kunt u ook foto’s voor deze rubriek naar toe sturen. Ook als u opheldering via deze rubriek wilt over een Posterse foto ( of die ermee te maken heeft op de een of andere manier) die u dan mee stuurt of afgeeft om direct te laten inscannen.

…dat we verder gaan met deel 3 van belangrijkste wijzigingen in 2019, ingegaan op 1 Januari jl.

…dat partners vanaf dit jaar na de geboorte van hun kind vijf dagen betaald verlof krijgen in plaats van twee. Tot dit jaar konden partners na hun twee dagen betaald verlof wel aansluitend drie dagen ouderschapsverlof opnemen, maar dat is in de meeste gevallen onbetaald.

…dat we in deze materie ook even nog een jaar verder kijken: juli 2020 kunnen partners volgens de nieuwe wet nog eens vijf weken extra geboorteverlof opnemen, in het eerste half jaar na de geboorte van hun kind. Zij hebben dan recht op een uitkering ter hoogte van 70 procent van hun loon.

…dat in 2019 gaat de AOW-leeftijd weer wat omhoog naar 66 jaar en vier maanden. In 2018 was dat nog 66 jaar. Dat wist u wellicht al.
.
..dat er op het gebied van kleine pensioenen ook veranderingen zijn: pensioenen, tussen de 2 euro en 474,11 euro per jaar, mogen sinds 1 januari niet langer worden afgekocht. In plaats daarvan kunnen ze worden samengevoegd met andere kleine pensioenen.

…dat de nieuwe regels ervoor moeten zorgen dat mensen die vaak van baan wisselen geen geld tekort komen als ze eenmaal met pensioen zijn.

…dat bijna alle zorgverzekeraars de premie voor de basisverzekering in 2019 inniddels verhoogd hebben. Gemiddeld gaat het om een stijging van 5,7 procent, wat neerkomt op 76 euro per jaar. Het verplichte eigen risico is 385 euro gebleven. De maximale zorgtoeslag voor de laagste inkomens is ook aangepast naar boven.

…dat de bijtelling van 4 procent voor auto van de zaak is ingeperkt. Hoewel de bijtellingspercentages voor het privégebruik van een leaseauto gelijk blijven, namelijk 4 procent of 22 procent, verandert er wel wat binnen de categorie van 4 procent.

…dat verder de energierekening omhoog is gegaan, maar dat wist u wellicht ook al. Huishoudens zijn in 2019 gemiddeld 327 euro per jaar extra kwijt aan energie, becijferde vergelijkingssite Pricewise. Variabele tarieven gaan met zo’n 17 procent omhoog ten opzichte van het afgelopen half jaar.

…dat deze stijging vooral komt door de hogere leveringstarieven voor gas en stroom en toenemende energiebelastingen op gas. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met een variabel tarief. .

…dat verder per 1 januari 2019 geheel nieuw van kracht is een soort smartengeldregeling. Naasten van personen die zijn overleden of ernstig of blijvend letsel hebben opgelopen door een fout van een ander, kunnen vanaf 1 januari een vergoeding krijgen voor het leed dat zij ervaren. Dan treedt namelijk een wet in werking die de vergoeding van affectieschade regelt, een vorm van smartengeld.

… dat deze smartengeldregeling alleen de partner, kinderen en ouders van het slachtoffer betreft. Zij alleen kunnen aanspraak maken op zo’n vergoeding. Zij krijgen dan een bedrag dat uiteenloopt van 12.500 euro tot 20.000 euro. Dat wordt betaald door de persoon die aansprakelijk is voor het ongeval of misdrijf. De regeling geldt voor gebeurtenissen die plaatsvinden na 1 januari 2019.

…dat we besluiten met Posters dialect:
; sjtronse (= opscheppen); det is eine krekke (= een precies werkende iemand); koffedras (= koffiedrab); dem is de mismood aan de pens ( = hij zit in zak en as); dae sjudd de’r gein oer haer (= hij reageert er niet op); ein oer (= een oor, een uur, een horloge); naeve eine poal aafsjoere (= rakelings naast een paal gaan); dae duit kwansies (= hij doet maar alsof); mit vastelaovend is-ter hiej get oet (= hier wordt flink carnaval gevierd tijdens de drie dolle dagen); eine politiekus inne vastelaoves-optoch kristeleere ( = een politicus in de carnavalsoptocht op zijn nummer zetten)
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—-

Verstuurd vanaf mijn iPhonePosted in: algemeen