pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 16, 2012 5:20 pm Lees verder →

Wist u… (week 50 in 2012

Posters Journaal:..sjterke kuus…

Wist u…

…dat zaterdag 15 dec na de mis van 19 uur achter in de kerk te Posterholt fair-trade-artkelen verkocht werden, door de Missie Ontwikkeling Vredeswerkgroep:

..dat fair trade eerlijke handel betekent waarmee t een menswaardig bestaan van mensen in onwikkelingslanden ondersteund wordt

…dat we met het oog op Kerstmis hier enkele wetenswaardigheden melden

…dat de traditie van een kerstboom in het Vaticaan pas 30 jaar oud is? (lees maar even verder)

…dat de christenen over de hele aardbol de geboorte van Jezus met Kerstmis vieren, wist u natuurlijk al

….dat dat n de westerse wereld gebeurt op 25 december; bij de oosterse kerken, die de zogeheten Juliaanse kalender gebruiken, wordt Kerstmis echter 13 dagen later gevierd

..da het echter helemaal niet zeker is dat Jezus op 25 december werd geboren: in de 4e eeuw van onze jaartelling zorgden keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde Katholieke Kerk er namelijk voor dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd

…dat een directe verbeelding van het kerstverhaal de kerststal is die met name in katholieke landen veel huizen, kerken en andere gebouwen siert.

…dat de kerststal een idee was van Franciscus van Assisië: deze heilige vatte in 1223 het plan op om in het Italiaanse dorp Greccio een levende kerststal op te zetten

…dat idee kwam voort uit de vertalingen van het Evangelie volgens Lucas; daarin staat te lezen dat Jezus in een kribbe werd gelegd, omdat er geen plaats was in de herberg.

..dat de plaats van een kribbe de stal is, wat een logische keuze is als de herberg zelf vol is.

…dat over de grot als geboorteplek van Jezus weer andere legende bestaat

…dat de oorsprong van de kerstboom (een spar, geen dennenboom) terug slaat op een vruchtbaarheidssymbool

…dat over de ouderdom van het gebruik als kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen.

…dat reeds de Germanen rond de tijd van de winterzonnewende een altijd groene boom in huis of op het erf hadden.

…dat vanwege deze heidense wortels de RK-Kerk de boom lange tijd heeft geweerd uit het christendom

…dat Luther begin 16e eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus verklaarde

…dat eerst de boom alleen nog in kerken stond, maar eind 19e eeuw haalde men hem (allereerst in protestantse landen) alsnog de huiskamer binnen.

…dat de kerstboom de christenen volgens Luther herinnert aan de boom in het paradijs; de kerstballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten.

…dat de piek in de boom staat voor de ster die de drie Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus; reden waarom de piek soms door een ster wordt vervangen.

…dat de katholieken eerder de kerststal, eventueel met groene versieringen, de ereplaats in huis gaven en pas sinds 1982 (!) staat er ook in het Vaticaan een kerstboom.

…dat protestanten echter in het algemeen de beelden van de kerststal weerden, vanwege hun beeldenverbod uit vroegere eeuwen en vandaar dat de kerstboom bij hen meer succes had

…dat we besluiten met Posters en (Midden-Limburgs) dialect: get lóchte gelaad en fórsj gesjörg (= hij is tamelijk gek); dae sjöd alles naeve zich aaf ( = hij laat alles langs zijn kouwe kleren afglijden); dae wawelt wie d’r gebakken is ( = hij kletst uit zijn nek); sjterke kuus ( = krachtpatser; sterke vent).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: roerdalen