porn videos tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 23, 2015 12:33 pm Lees verder →

Wist u …(week 52 in 2015)

Posters Journaal:…over de historie van Kerstmis…

Wist u..
…dat op kerstavond (24 dec) om 18.30 uur een kerst-kinderviering in de Posterse kerk is en om 22 uur de nachtmis opgeluisterd door het Posterholts Gemengd Koor
…dat eerste kerstdag in de kerk een kindermiddag met knutselen is vanaf 14.30 en om 16 uur kinderzegen
…dat op eerste kerstdag de mis in de kerk opgeluisterd wordt door harmonie Wilhelmina
…dat we nu al attenderen op de oudjaars-oliebollenactie van Roncalli
….dat we deze week ingaan op de geschiedenis van de Kerstman
…dat deze in een rood kabouterpak met witte biezen gestoken grijsaard op kerstavond in een door rendieren getrokken arrenslee door de lucht vliegt en cadeautjes in klaar gehangen … bij de schoorsteen of kerstboom stopt.
…dat er echter geen historisch bewijs dat de kerstman heeft bestaan.
…dat hij een verchristelijkte versie is van verschillende heidense zeegoden zoals bijvoorbeeld Poseidon of Neptunes;,anderen zeggen dat hij uit de oude Duitse mythologie stamt
….dat hij Thor uitbeeldde (de god van de donder maar eveneens de god die voor bescherming, gezondheid en landbouw stond): een bejaarde man, joviaal en vriendelijk en in noordelijke streken zou wonen.
…dat hij geliefd was en eigenlijk de god van de gewone mens. Zijn element was vuur, zijn kleur rood. De open haard in elk huis was aan hem gewijd en naar verluidt, daalde hij erin af via de schoorsteen.
…dat men gist naar de afkomst van de kerstman. Komt hij niet van de Noordpool? Of is hij gewoon verzonnen door Walt Disney?
…dat volgens de Finnen de kerstman een officiële vestiging in hun land heeft en is Disney pas veel later “Santa Claus” gaan gebruiken in hun strips en films want de kersttraditie was er niet in Amerika
…dat het er wel uiteindelijk op lijkt dat de kerstman uit Nederland komt.
…dat komt zo en wordt onderkent door wetenschappers en de Amerikanen: toen de Nederlanders naar Amerika emigreerden, stichtten zij in 1611 de vestiging Nieuw Amsterdam. Deze vestiging werd nog geen veertig jaar later voor een appel en een ei verkocht en is nu over de hele wereld bekend als ….New York.
…dat de Nederlanders daarbij Sint Nicolaas mee brachten en hebben de Amerikanen hem geadopteerd: hij werd zelfs de beschermheilige van New York.
…dat daar Sint Nicolaas in 1773 al in de media vermeld is: St. A Claus (St. er Klaas). Er kwamen elementen bij uit , allerlei culturen (rendieren, arrenslee en elfjes) en het duurde nog ruim twee eeuwen voor de Santa Claus ontstond zoals wij die allemaal kennen.
In 1822 kregen de rendieren namen: Blitzen, Comet, Cupido enz maarvRudolf was er toen nog niet …

…dat in 1925 in de kranten gemeld w erd dat Santa Claus niet op de Noordpool kon wonen omdat rendieren daar niet konden grazen. Dus moest hij in Fins Lapland wonen.

…dat in 1930 tekenaar Haddon Sundblom de opdracht van The Coca-Cola Company een serie advertenties te ontwerpen voor de aanstaande kerstperiode omdat deze dorstlesser in de winterb minder verkocht wordt dan in de zomer
…dat hij daarom een gezelligev dikkerd ontwierp naar het voorbeeld van zijn buurman: een man met een mooie lach die clonk als Yo-ho-ho. Vanaf de eerste dag was deze Santa Claus een hit. Nog steeds is het beeld dat door Sundblom is geschapen hét gezicht van de kerstman.
…dat in 1939 het negende rendier, Rudolph kwam die vanwege de mist met een lichtgevende rode neus de weg van de kerstman kon verlichten.
In 1949 schreef Johnny Marks het liedje “Rudolph the Red-Nosed Reindeer” en dat doet het nog steeds goed.
…dat we besluiten met dialect: stief verkaud ( = flink verkouden); flinke pul (= mooie meid); sjalevaeger (= meisjesgek); doe mos dig ein maedsje zeuke wo se de sjorsjtein van zuus rouke( = een meisje zoeken dat je kent, niet onbekend bij je is); sjorsjtein (= schoorsteen); die geite ( = bakvisachtige meisjes); de hoare indrejje (= haren in de krul zetten); vuus in de tesj make ( heel kwaad worden, letterlijk vuisten in de zak ballen); zig wunsjele vanne pien (= kronkelen van pijn).
(Copyright en Samenstelling Jacques Biermans)Posted in: Geen categorie