pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 22, 2018 11:59 am Lees verder →

Wist u…( week 34 in 2018)

Wist u…

…dat zaterdag as de jaarlijkse MIVA-kcollecte aan de deur van de kerk is. Dit j.aar wordt extra aandacht gevraagd voor het project: auto maakt zorg en hulpmiddelen bereikbaar. Voor de allerarmsten in Zimbabwe is medische zorg onbereikbaar en daarom is vervoer hier van levensbelang. Ook kunt u een donatie (elk bedrag is welkom) overmaken op IBAN-nummer: NL42INGB 0000 002950, ten name van MIVA te Den Bosch.
…dat de Kiek Toen-foto van deze week een bekend personage uit Postert is: jachtopziener Hubair Hommen, die hier met zijn geweer en hond met zijn geschoten wild poseert. “Biej Homme” was een begrip in Postert: hij woonde met zijn gezin temidden van bos en landerijen tussen Vlodrop-Postert en de Duitse grens met Karken. Een jachtopziener of jachtopzichter beheerde in opdracht van de bezitter/pachter( in dit geval de vroegere advocaat mr. Van Crugten uit Roermond) de landerijen op wild en niet te vergeten…stropers!
En enkele keren per jaar kwamen de grondeigenaren/pachters-die doorgaans ook jagen als hobby hadden – jagen op wild.
…dat op de foto jachtopziener Hommen poseert met zijn hond, die een afgeschoten konijn in zijn bek houdt, terwijl Hommen – op de foto rond 78-79 jaar oud – op zijn jas twee pas afgeschoten patrijzen toont. Hij draagt vol trots zijn buit op zijn jagerskostuum, dat uitgerust is met een ietwat verfomfraaid overhemd met boord en zelfs das om zijn hals. .
…dat twee van zijn kleinzonen, Jo en Sjaak Schmitz, hebben overigens de taak van opa Hommen na zijn dood overgenomen. Zij beheren thans nog altijd de jacht bij Hommen in opdracht van de erven Van Crugten, die de grond nog steeds in hun bezit hebben
…dat wij nog even bij dezelfde familie Schmitz blijven want een achterkleinzoon van opa Hommen (zoon van Sjaak) is Rick Schmitz (Winkelweg 7 in Posterholt). Hij gaat vanaf nu regematig fotograferen voor dit Journaal en zijn fotowerk (ook actueel en uit de Roerstreek en algemeen) zal vanaf nu regelmatig op de sites Roerdal Journaal en Posters Journaal te zien zijn. Rick (29) wil van fotografie zijn beroep maken en werkt zijn, al een tijd onder de bedrijfsnaam Smart fotografie en is officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
…dat zijn fotowerk veelomvattend is wat dat kunt u zien op zijn site: van bedrijfsreportages tot bruiloften en jubileumfeesten, modellenwerk, familiefotografie, dieren, bedrijfsfotografie enz. Verder heeft hij een compleet ingerichte en permanente foto-studio in een unit van het gebouw van de basisschool. Voor uitgebreidere info en ook tarieven: kijk op de site
: www.smartfotografie.nl of mail hem waarna hij spoedig contact opneemt. Zijn mailadres luidt: [email protected]
…dat in de voorbije weken enkele bekende Posterholtse inwoners het tijdelijke voor het eeuwige verwisselden.
…dat we onlangs hier het verscheiden van harmonie-man in hart en nieren Giel Geaeds memoreerden en recentelijk nam ook een andere bekende “inwoner van de Borg” afscheid van dit aardse bestaan: Wiel Smeets (83), jarenlang steun en toeverlaat van de Posterse jongerenbewegingen Roncalli (en Meisjesgilde) en andere aanverwante jeugdorganisaties van de Stichting voor jeugd en jongeren in Posterholt. Hij was daarbij onder andere hoofd materiaalbeheerder in het KA-huis en met wijlen Sjang Smeets (vorig jaar overleden), Jeu Veelen en oudkapelaan Rongen behoorde Wiel Smeets tot de oprichters van Roncalli. Hij was verder ook jarenlang brandweercommandant van de vrijwillige brandweer in Posterholt, die vanuit de Textielfabriek opereerde en waar Wiel ook jarenlang werkte als wever. In zijn vrije tijd was hij okk jarenlang bestuurslid/penningmeester van harmonie Wilhelmina. Hij is voor zijn verdiensten koninklijk onderscheiden en verdiende dat eerbetoon dubbel en dwars.
…dat enkele weken eerder nog een andere bekende Posterholtenaar is gestorven: Sjang Ridderbeks, wiens afscheid zeker hier ook alsnog uit erkenning en waardering gememoreerd moet worden. Sjang behoorde met de eerdergenoemden tot de bekende Posterholtenaren. Hij was krantenbezorger en vele inwoners kenden hem als “Sjang vanne Gezit”, die vele tientallen jaren, aanvankelijk het hele dorp Posterholt, dagelijks de krant bezorgde, door weer en wind, zes (!) dagen per week, en voor dag en dauw. Een dergelijke plichtsbetrachting verdient in onze ogen zeker ook een onderscheiding. Sjang, van hieruit postuum dan wel geen koninklijke maar zeker de allerhoogste Posterse onderscheiding, zo mogen wij hier zeker namens velen melden. PWant zeg nou zelf: wat is nou een krant vol nieuws en advertenties als die het lezerspubliek niet bereikt? Sjang, jij bezorgde ‘Tante Bet’ trouw, en we zeggen alsnog namens de Posterse gemeenschap: Sjang, zeer bedankt!
…dat we hier nu (opnieuw) moeten concluderen: Postert wordt nooit meer hetzelfde…. maar laten we niet te lang treuren, nieuw leven, brengt ook nieuw elan. En daarom herhaalt de schrijver dezes zijn lijfspreuk: wees optimist: het glas is niet half leeg, maar half vol!
…dat we nog een tip kregen: wanneer u denkt dat in uw omgeving, bijv. vereniging of club, iemand met Koningsdag volgend jaar in aanmerking komt voor een koninklijke onderscheiding, dan moet u daarover nu zo spoedig mogelijk contact opnemen met de gemeente Roerdalen, kabinet van de burgemeester: wie verdient een lintje?
…dat we regelmatig hier ook uitvindingen/Wetenswaardigheden publiceren. Want weet u bijvoorbeeld dat klittenband in de oorlog is uitgevonden en wel bij toeval. Klittenband bestaat uit 2 lagen: een “haakzijde” : een stukje textiel met kleine lusjes en een “luszijde”, met nog kleinere lusjes.
…dat de Zwitser Georges de Nestral bij toeval deze verbindingstechniek ontdekte bij…het uitlaten van zijn hond. Het viel de Zwitser op hoe moeilijk hij klitten, vruchten van de grote klit, uit de vacht van zijn hond en ook uit zijn kleding kreeg: ze bleken overdekt met kleine haakjes. De Zwitser ontwikkelde zo het sluitingsxsysteem dat hij velcro noemde: een samentrekking van velours (fluweel)en crochet (haakje).
…dat we besluiten met Posters dialect: dae haet mig eine ingesjud en veul draer gemak (= ik heb heel wat te stellen met hem gehad); hae kiek wiej ein biel ( = hij kijkt heel nors, als een bijl – letterlijk); diej hubbe um flink gesaus ( = zij hebben hem flink geslagen); zig neet good veule (= je niet lekker voelen).
( Samenstelling en copyright: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen, roermond