By juni 1, 2014 8:15 pm Lees verder →

WK voetbal: “Qatar in 2022 onzekerder dan ooit”

Roerdalen – Niet vanwege de ondraaglijke temperaturen in zomer maar vanwege mogelijke omkoping in het voortraject,wordt een WK2022 in Quatar steeds onzekerder. FIFA-vice-voorzitter Tim Boyce vindt bij een goed bewijs van omkoping een herverkiezing van het WK-land in 2022 noodzakelijk.
Dat zegt de 70-jarige Noord-Ier zondag tegen BBC Radio 5 Live.

Boyce reageert op het nieuws van The Sunday Times dat het WK 2022 door omkoping in handen van Qatar is gekomen.

Mohammed bin Hamman, de voorganger van Boyce, zou een geheim fonds hebben opgezet van waaruit betalingen aan officials zijn gedaan.

Rapport

De FIFA is zelf ook bezig met een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden in het toewijzingsproces voor de WK’s van 2018 en 2022. Michael Garcia, hoofd van een ethische commissie van de wereldvoetbalbond, is verantwoordelijk voor het onderzoek.

Boyce vindt dat de Amerikaan al het bewijs overhandigd moet krijgen. ”Als uit het rapport van Garcia blijkt dat er concreet bewijs is van omkoping, dan heb ik er geen enkel probleem mee als er een herverkiezing komt.”

”Maar laten we eerst het verslag van Garcia afwachten. Zodra er bewijs in de handen van de FIFA komt, bestaat daar geen twijfel over.”

KNVB

KNVB-voorzitter Michael van Praag wacht het onderzoek van de FIFA af. “Als de berichten kloppen, moet de toewijzing worden heroverwogen. Over twee weken is het FIFA-congres. Dat is een mooie gelegenheid om met deze en gene over Qatar te praten. Als enige positie innemen helpt niet”, laat hij op Twitter weten.

De onderzoekers zijn ook op het kantoor van de KNVB in Zeist langs geweest. Van Praag is daar gehoord, maar wil pas na de uitslag van het onderzoek met een reactie komen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei zondag bij WNL Op Zondag dat er volledige transparantie moet komen over de kosten van het WK in Qatar. Zijn ministerie gaat over het Nederlandse sportbeleid.

Van Rijn noemde de berichten over omkoping ”echt heel zorgelijk”. Hij vindt dat de zaak tot op de bodem uitgezocht moet worden.Posted in: roerdalen