By februari 15, 2016 4:02 pm Lees verder →

Recept: Zoervleis op zijn Maastrichts (van het eetcafe Sjiek)

Roerdalen/Maastricht – In deze dagen een recept voor www.roerdaljournaal.nl voor iedereen: Stap-voor-stap zoer­vleis (foto) vol­gens Ro­bin Ber­ben van eetcafe Sjiek in Maastricht. Lekker met een salade en/of appelmoes en (Franse) frietjes.

Bron:Allerhande 2 2009 van AH
SPECIFICATIES
type gerecht hoofdgerecht
aantal personen4 personen
bereidingstijd30 min, wachten 24 min
kindvriendelijk kindvriendelijk

dit is een top 9
stoof­vlees re­cept
bekijk ze allemaal
INGREDIËNTEN
500 g rib-runderlappen
300 ml azijn
3 blaadjes laurier (zakje a 4 g) +
2 kruidnagels (potje a 20 g)
30 g boter
2 grote uien, in grove stukken
3 plakken ontbijtkoek, verkruimeld
3 el rinse stroop (pot a 450 g)

bestellen
VOEDINGSWAARDEN (per eenpersoonsportie)
Energie:370 kcalEiwit:27 gVet:19 gKoolhydraten:23 g
TYPE
slank, hollands, vlees, beste recept
BEREIDEN
Stap 1: Voeg 300 ml water met de azijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng de marinade op smaak met peper en zout. Laat het 24 uur afgedekt marineren in de koelkast.
Stap 2: Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
Stap 3: Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in tweederde van de boter. Blus af door de marinade erover te gieten.
Stap 4: Bak de uien in de rest van de boter. Voeg ze als ze mooi bruin zijn bij het vlees.
Stap 5: Laat het vlees in de marinade in ongeveer 2 uur afgedekt sudderen op laag vuur. Schep het schuim er regelmatig af.
Stap 6: Voeg, als het vlees gaar is, de ontbijtkoek toe om de saus te binden. Roer de stukjes goed door de marinade, tot een gladde saus ontstaat. Voeg de appelstroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat stroop toe. Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) frites en mayonaise.

TIP
Robin: ‘Als u de ontbijtkoek van te voren vochtig maakt met een beetje water, zal de saus sneller binden.’
TIP
Allerhande gaat elke maand op zoek naar het beste recept van een klassiek gerecht. Deze keer het allerlekkerste zoervleis volgens het recept van Robin Berben, eigenaar van het Maastrichtse eetcafé Sjiek. Robin: ‘Zoervleis is niet weg te denken uit de Limburgse eetcultuur. De combinatie met appel- of perenstroop, ook een Limburgse specialiteit, zorgt voor de karakteristieke zoetzure smaak van het gerecht. Het recept is door de jaren geperfectioneerd, zonder het eenvoudige karakter ervan aan te tasten.’



Posted in: recept, roerdalen