By augustus 12, 2012 4:37 pm Lees verder →

Z-Limburg geinformeerd over Belgische kerncentrales

Roerdalen – De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is geïnformeerd over de mogelijke problemen bij de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange. Dat meldt de Veiligheidsregio donderdag.Aldus Novum.

Tijdens regulier onderhoud zijn afwijkingen geconstateerd in de dichtheid van de wand van een reactor in Doel. De Belgische overheid heeft volgens de Veiligheidsregio aangegeven extra onderzoek te willen verrichten. De betreffende reactor van de kerncentrale in Doel ligt sinds juli tot in ieder geval 31 augustus stil in afwachting van de volledige resultaten.

De reactor Tihange2 is van dezelfde fabrikant en wordt komende week stilgelegd vanwege reeds geplande onderhoudswerkzaamheden. De komende maand worden daarbij ook metingen uitgevoerd.

Doel ligt in de buurt van Antwerpen, Tihange ligt ten zuidwesten van Luik op ongeveer 45 kilometer van Maastricht. Er zou geen acuut gevaar dreigen.

De Belgische autoriteiten hebben het Nederlandse ministerie van Economische Zaken op de hoogte gesteld van de mogelijke problemen bij beide kerncentrales. Het ministerie informeerde vervolgens weer de Veiligheidsregio Limburg-Zuid.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft de Veiligheidsregio gevraagd hem op de hoogte te houden van de uitkomsten van het verdere onderzoek en mogelijke ontwikkelingen. Verhagen heeft verder beloofd de Limburgse Veiligheidsregio te blijven informeren.Posted in: roerdalen