By juli 8, 2011 1:12 pm Lees verder →

Zaterdag kavelen OLS in Stokkem: Reacties op vraag: waarom werd zondag jl OLS zo vroeg gestopt?

Roerdalen – Veel vragen deze week bij schutters misschien maar zeker bij de “volgers” (waaronder ook het Roerdal Journaal) omtrent de vroege afloop van de eerste finaledag van OLS, afgelopen zondag 3 juli 2011
Morgen, zaterdag 9 juli , is de verdere finale vanaf 11 uur te Stokkem met 27 schutterijen, waarvan 3 uit de gemeente Roerdalen. Gaat de Um naar een Roerdalense schutterij dit jaar? Bij ons ( = Roerdal Journaal) is Montfort een kandidaat die tot het laatst mee zal doen en misschien D’n Um naar Midden-Limburg haalt. Bij De Limburger behoort de Wessemse schutterij tot de favorieten omdat deze schutterij de laatste jaren keer op keer in de voorste gelederen eindigde en misschien nu eindelijk in 2011 de titel wint… Afwachten maar…want er zitten nog meer favorieten op het vinkentouw…Overigens op L1 radio is overigtens de ontknoping van dit OLS 2011 live te volgen vanaf 11 uur en ” avonds vanaf rond 17-18 uur is e.e.a. op tv te zien. Waarom L1-tv hier niet live bij is, is voor ons de grote vraag….

Het weer was zondag jl goed, het was nog vroeg en toch staakte de schietcommissie van het OLS zondag in Stokkem om 20.15 uur de strijd om D’n Um. Dankzij een reglementswijziging.

De in oktober vorig jaar aangenomen wijziging van het huishoudelijk reglement is niet ingegeven door commerciële belangen, maar door sfeerbelangen. Volgens de secretaris Thijs Aengevaeren van het OLS ligt de afloop van het OLS in Grubbenvorst vorig jaar hieraan ten grondslag. Toen was een derde dag voor twee schutterijen nodig, waardoor de huldiging van de OLS-winnaar een sfeerloze bedoening werd. In Stokkem was mondjesmaat feestvreugde die zondag in 2010 bij de intocht op straat te vinden. Aengevaeren: “Daarop hebben we besloten met toestemming van de leden het huishoudelijk reglement aan te passen. De schietcommissie is bevoegd, ongeacht het tijdstip, de schietwedstrijden te staken wanneer het overgebleven aantal schutterijen na een volle ronde tussen de twintig en dertig bedraagt’.
Zie de reacties:

In De Limburger van deze week gaan verschillende insiders maar ook (anonieme lezers aan het eind van dit verhaal via de site van DDL) op de kwestie in.
Volgens secretaris Wim Stevens van ’t Zandakker Gilde Sint Jan uit Venray een goed besluit. “Het ging zo gruwelijk hard met de afvallers zondag dat misschien nog maar vijf verenigingen waren overgebleven. Misschien was het OLS wel voor het eerst in de historie op dag 1 uitgeschoten. Ook al waren wij lekker aan het schieten, dan nog heb ik er geen moeite mee. Nu konden we wat langer een feestje vieren dat we nog in de race waren en krijgen we nog een prachtige tweede dag er voor terug.”
Secretaris Paul Derksen van Sint Sebastianus uit Heel twijfelt of zondag sfeerbelangen voor een tweede dag prevaleerden boven economische. “Dat is de uitleg van het OLS-bestuur. Persoonlijk, als schutter had ik nog wel een of twee rondjes willen schieten. Dan waren naar mijn mening ook nog wel tien verenigingen overgebleven. Eerst begon men al een uur later dan gepland met de wedstrijden en uiteindelijk werd ter plaatse vrij lang gewacht met het besluit om te stoppen.Een half uur of zo waren we in het ongewisse of nog verder geschoten werd.”

Secretaris Gerard Jeurissen van Sint Johannes & Sint Clemens uit Merkelbeek overviel zondag een vreemd gevoel. “Het schieten was al afgelopen zonder dat we een ronde gekaveld hadden. Normaal schiet je tot half tien, tien uur door. Nu was het kwart over acht afgelopen. Maar op zich kan ik me in het besluit vinden. Want een huldiging met vier schutterijen is ook niet interessant.”
Secretaris Jef Vaesen van Sint Harlindis & Sint Relindis uit Ellikom (B) vindt dat je genomen besluiten moet respecteren. “Anders moet je ze niet besluiten. Zelf hebben we het OLS in 2002 mogen organiseren. Toen hebben we ondervonden hoe zeer je als organisatie financieel gezien die terugkomdag nodig hebt.”

Op de site van De Limburger de volgende reacties:
A.
Commercieel / Jammer schrijft GVeld op 05.07.11 21:12
Jammer. Ze doen het erom om de kassa zo vol mogelijk te krijgen. De lol gaat er van af zo. Schieten komt op de tweede plaats. Zelf volg ik het alleen nog maar via radio en haak bij de “tweede” ronde al jaren af. Hoor/lees wel wie er wint. Staat op een troosteloos veld een klein clubje te vieren dat ze gewonnen hebben. Weg euforie! Dit hoor je te vieren op dag 1 MET alle aanwezigen. Ach, kwestie van tijd en dan is ook de OLS traditie nooit meer wat ie ooit was. Jammer

B
terecht of onterecht schrijft erwtje op 07.07.11 09:39
Nou laat ik voorop stellen dat dit de enigste juiste beslissing was die de organisatie genomen heeft.Als men doorgeschoten had dan had men op de 2e dag voor minder dan een handjevol toeschouwers op die wei in belgie rond gelopen,en dan werd er door de limburgers weer gezegd waarom stoppen ze dan niet afgelopen zondag.Nee er zijn altijd een stelletje zeurpieten onder ons waar je het toch nooit goed voor kan doen.hulde aan de organisatie!

C
terecht gestopt schrijft erwtje op 07.07.11 09:47
De andere reactie wat hier staat dat het alleen om het geld te doen is,en dat het ols binnen een paar jaar toch tot het verleden behoort is klinklare onzin,Ik zou zeggen ga eens kijken voordat je allerlei onzin uitkraamd,het is toch logisch dat een schutterij geld wil verdienen aan dit evenement dat moet je ook uit financieel oogpunt ook zo kunnen benaderen,en niet schrijven dat ze het “alleen” maar voor de poen doen.Het is een feest en dat moet je ook feestelijk afsluiten met een dag extra.

=====================Posted in: roerdalen