By april 15, 2010 1:06 pm Lees verder →

Zef Kuppens – broer van oud-pastoor Mies Kuppens (Posterholt) viert zondag 18 april as gouden priesterfeest in Kelpen-Oler

Posterholt/Kelpen-Oler – Op 2 februari was het 50 jaar geleden dat pater Zef Kuppens (76) (op de foto) uit Kelpen- Oler priester werd gewijd. Op zondag 18 april wordt dat in zijn geboorteplaats gevierd met een dankdienst en een receptie. Hij stelde zijn leven in dienst van de medemens in Mali en kwam 7 april terug. Om 10.00 uur is de dankdienst in de parochiekerk en vanaf 11.30 uur een receptie in het Gemeenschapshuis te Kelpen-Oler.
“Mijn broer Mies Kuppens was vroeger pastoor in Posterholt. Het zit kennelijk in de familie”, vertelt pater Kuppens.

“Ik was misdienaar in Kelpen en wilde in de voetsporen van mijn broer treden. In 1946 heb ik voor het klein seminarie Rolduc in Roermond toelatingsexamen gedaan voor de voorbereidende klas. Op Rolduc was een projectgroep, de missieclub, en die heeft me warm gemaakt voor dit werk.

Een bezoek aan een tentoonstelling van de Witte Paters –een missionarissengroep- in Heythuysen, deed de rest. Dat wilde ik ook, hoewel mijn vader liever had gezien dat ik in het bisdom was gebleven. Na mijn eindexamen in 1953 en een tweejarige studie filosofie in St. Charles in Boxtel, ben ik een jaar naar het internationale noviciaat gegaan in ’s Heerenberg, waar gekeken wordt of je geschikt bent voor het missionariswerk.

Daar kon je kiezen naar welk land je wilde gaan. Afrika, dus. Van 1956 tot 1960 verbleef ik in Tunesië, waar ik theologie heb gestudeerd en met dit continent heb kennisgemaakt. Toen ik in 1960 tot priester werd gewijd, heb ik een voorkeur uitgesproken voor West-Afrika, met name Mali. Voor mij een aansprekend land, dat destijds net onafhankelijk was geworden.

Allereerst is het dan belangrijk om zo snel mogelijk de taal te leren en de gebruiken van de lokale bevolking. Een voorbeeld. Tegen een vrouw die pas moeder is geworden wordt vaak gezegd: wat heb jij een lelijke baby! Dat is niet zo bedoeld, maar zodoende komen de boze geesten niet op het kind af. En als er iemand gestorven is, mag je de nabestaanden nooit condoleren op een zaterdag, dat brengt ongeluk.”Posted in: roerdalen, roermond