pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 2, 2012 5:39 pm Lees verder →

Zeldzame steenvlieg aangetroffen bij -11 graden in de Roer bij Vlodrop: eerste larvenvondst in Nederland

Vlodrop – Begin februari 2012 trof Waterschap Roer en Overmaas in de rivier de Roer bij Vlodrop drie larven aan van de negendoornige wintersteenvlieg (foto) Taeniopteryx schoenemundi. Het zijn de eerste larvenvondsten in Nederland. De vondst gebeurde bij een temperatuur van -11 graden door emdewerker Barend van Maanen.
(Foto : Barend van Maanen)
Steenvliegen zijn een evolutionair gezien zeer oude insectengroep. Deze soort is goed te herkennen aan de negen doorns op het achterlijf en de kieuwen die onder de poten hangen: ze geven het dier een prehistorisch uiterlijk.

Steenvliegen behoren tot de meest bedreigde groep insecten van Nederland: 17 van de 27 soorten zijn in de afgelopen eeuw uitgestorven. Slechts vier soorten worden nu nog regelmatig aangetroffen. Oorzaak van de achteruitgang is waterverontreiniging en rivier/beeknormalisatie. Steenvliegen stellen uiterst hoge eisen aan de waterkwaliteit: ze hebben schoon en koud water in een natuurlijk beekdal nodig. De vondsten in de Roer zijn dan ook voor het waterbeheer een belangrijke opsteker!

De negendoornige wintersteenvlieg is ook in het omringende buitenland erg zeldzaam en bijvoorbeeld helemaal niet bekend uit aangrenzende deelstaten van Duitsland. De dieren voltooien hun levenscyclus volledig in de winter. De gevangen beesten waren dan ook al bijna rijp om uit te sluipen tot volwassen dier, wat zichtbaar is aan de opgezwollen vleugelaanzetten.

De vondst is gedaan bij een incidentele bemonstering door Barend van Maanen, ecologisch medewerker van Waterschap Roer en Overmaas, bij een luchttemperatuur van -11 graden.

In 2010 trof Bram Koese van het EIS (Leiden) voor het eerst een larvenhuidje en adulten van deze soort in Nederland aan bij de Roer in Sint-Odiliënberg (Meer info hierover op www.natuurbericht.nl).Posted in: Geen categorie