pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 28, 2016 12:10 pm Lees verder →

Zuidelijke september-hittegolf 2016 is een feit

Laatste nieuws
Toch nog een regionale hittegolf dit jaar
Weersverwachting 27-08-2016 update
Eindspurt van Zomer 2016
Strandweer met verkoelend zeewindje, en vrijdag?
Hittegolf niet overal heet
Favoriet
Radarbeelden NL
Webcams Delfzijl
Straalstroom
EPS
Vijftiendaagse EPS-expertkaarten regio noord
U bevindt zich hier: Home Nieuwsflits Weerweetjes Toch nog een regionale hittegolf dit jaar
Home
Toch nog een regionale hittegolf dit jaar
Afdrukken | E-mail | Hits: 42
AddThis Social Bookmark Button
Delfzijl, 27-08-2016

Roerdalen/Arcen – Sinds dinsdag is het op en top zomerweer. En nu gaat deze week ook officieel de boeken in als een zuidelijke hittegolf.

Zojuist (28 aug 2016 2030 uur) is op het officiële weerstation Arcen de lokale hittegolf van Limburg van augustus 2016 een feit geworden. Daarnet (11:20uur) was op het weerstation 25,0 graden, de vijfde zomerse dag op rij die nodig was om aan de definitie van een hittegolf te voldoen. Ook zijn drie tropische dagen nodig, maar die waren al ‘binnen’. Maastricht bijvoorbeeld had gisteren een maximum van 31 graden, eergisteren werd het 33,3 graden en op 24 augustus 32,1 graden.

Hittegolf
De officiële definitie voor een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er drie tropisch zijn. Een zomerse dag betekent een dag met maximumtemperaturen van 25 graden of meer en een tropische dag levert warmte op van minstens 30 graden. Voor een landelijke hittegolf moet De Bilt hieraan voldoen.

De Bilt
Maar landelijk gezien zijn de kansen eigenlijk al verkeken. We schreven er afgelopen maandag al over, op 22 augustus. De verwachting was toendertijd dat De Bilt op woensdag en donderdag twee tropische dagen zou krijgen, maar dat de essentiële derde dag waarschijnlijk niet ‘gevonden’ zou worden. Dat komt inderdaad uit. Gisteren werd het in De Bilt 26 graden, voor vanmiddag wordt 28 of 29 graden verwacht.

Lokale hittegolven
Regionaal komen echter vaker hittegolven voor, zoals in Brabant en in Limburg. En die regio’s kunnen ook voor dit jaar weer een lokale hittegolf erbij schrijven. Voor Limburg is dat zelfs de tweede dit jaar. Het weerstation Ell had de tropenreeks halverwege juli al binnen, 17 t/m 25 juli waarvan de 18de, 19de en 20ste tropisch heet verliepen. Daarna was het dus zo snel nog niet gedaan met de warmte, pas vanaf 26 juli kwam de middagtemperatuur onder de 25 graden uit.

Regionale hittegolf
De laatste week van augustus gaat dit jaar de boeken in als een regionale hittegolf voor Zuid-Nederland. Limburg had alleen nog een zomerse dag nodig met 25 graden, die is inmiddels al behaald. De drie tropische dagen waren daar al ‘binnen’. In Brabant en in het Zeeuwse Westdorpe is naast de vijfde zomerse dag op rij ook nog de derde tropische dag (minstens 30,0 graden) nodig om aan de lokale hittegolf te komen. Dit wordt in de loop van deze zaterdagmiddag gerealiseerd, met in Eindhoven, Gilze-Rijen en in Westdorpe 31 of 32 graden. Voor Gelderland wordt het kantje boord en lukt het waarschijnlijk net niet.

Bron: MeteoGroupPosted in: algemeen, roerdalen