Roerdalen – Een paar jaar terug doken ze ineens op in onze steden: deelfietsen. Lukraak neergesmeten, of beschadigd gestald in rekken die toch al overvol waren. Dus werden ze op veel plekken verboden, en later pas mondjesmaat met strenge regels weer toegestaan. Dit deelfietsprobleem kennen ze in China ook, maar dan in overtreffende trap.

Meer aanbod dan vraag
Toen de deelfiets een paar jaar geleden werd bedacht, zagen veel bedrijven in China daar geld in. Regels? Die waren er niet voor deelfietsbedrijven, net als in het begin in Nederland. Het gevolg was dat er veel, maar dan ook echt véél te veel fietsen uitgestort werden over de Chinese steden. Veel van die twee-wielers belandden uiteindelijk op (fotogenieke, dat wel) deelfietskerkhoven als deze in Sjanghai (zie de foto hierboven).
Het begon als een goed idee
Chinese steden zijn op papier de perfecte plekken voor deelfietsprogramma’s: de steden groeien razendsnel, met overbelaste wegennetwerken en veel smog tot gevolg. Bovendien kan een groot deel van de bevolking geen auto betalen, en wel een deelfietsabonnement.

Complete chaos vanwege de deelfietsen
Stel: je mag een fiets achterlaten waar je wil. Wat doen mensen dan? Juist, ze laten hem achter waar ze maar willen. Met deze chaos als resultaat. Inmiddels heeft de landelijke regering zich ermee bemoeid, en gelden in Chinese steden steeds vaker regels voor deelfietsbedrijven en -gebruikers.

Greg Baker / ANP
Op zoek naar bruikbare tweewielers
Werknemers van een deelfietsbedrijf in Zhangzhou lopen over afgedankte tweewielers, op zoek naar exemplaren die nog bruikbaar zijn. Ook al is de eerste fietsenvloedgolf inmiddels voorbij en gelden ook in China vaker regels voor deelfietsbedrijven, er staan (en liggen) nog altijd miljoenen afdankertjes te wachten op recycling of sloop.

Deelfietsen zijn niet per se beter voor het milieu
Meer fietsen in de stad en minder auto’s? Een prima manier om uitstoot te beperken. Maar dan moet die fiets wel vaak genoeg gebruikt worden. Wetenschappers van onder meer de Chinese Academy of Sciences becijferden in 2020 dat een deelfiets op zijn minst 686 dagen gebruikt moet worden, om de uitstoot te compenseren die bij de productie en afbraak komt kijken. Die leeftijd halen ze vaak niet.