Roerdalen –
De meest voorkomende slaapproblemen bij ouderen

Roerdalen – Slaapklachtenn bij senioren komen vaak voor
Een goede nachtrust is erg belangrijk om u overdag fit te voelen. Veel ouderen hebben echter last van slaapproblemen.
Naarmate u ouder wordt, verandert het slaappatroon. Ouderen slapen lichter, worden vaker wakker en zijn minder lang in hun diepe slaap.
De nachtrust is over het algemeen dus korter, terwijl u wel evenveel slaap nodig heeft. Veel ouderen voelen zich daarom ‘s middags vermoeid en doen dan een dutje. Naarmate u ouder wordt neemt het risico op slaapproblemen toe. Dit kan nadelige effecten hebben op hoe u zich overdag voelt, denk aan vermoeidheid, verminderde concentratie, problemen met het geheugen en een slechte stemming.
Er is sprake van een slaapstoornis wanneer u langer dan 2 maanden last heeft van bepaalde slaapklachten. U bent dan niet meer voldoende uitgerust. Een slaapstoornis ontstaat meestal door (een van) de volgende oorzaken:
- Medische of psychische aandoeningen
- Medicatie
- Stress
- Hogere gevoeligheid voor licht en geluiden
Van welke slaapstoornissen hebben ouderen het meeste last?
Slapeloosheid (insomnie)
U heeft langer dan 2 maanden problemen met in slaap komen of doorslapen. U heeft hierdoor geen uitgerust gevoel en functioneert minder dan u zou willen.
Slaapapneu
U houdt tijdens het slapen onbewust langer dan 10 seconden uw adem in. U kunt hierna verder slapen of juist wakker schrikken. De meeste mensen met slaapapneu snurken.
Rusteloze benen
U ervaart een vervelend gevoel met tintelingen, kriebels of jeuk in uw benen en komt hierdoor lastig in slaap.
Wat kunnen ouderen aan slaapproblemen doen?
- Breng als eerste uw slaappatroon in kaart: hoe laat ga u naar bed? Hoe lang slaapt u? Doet u overdag (lange) dutjes? Door inzicht te krijgen in de oorzaken van uw verslechterde nachtrust kunt u hier mee aan de slag.
- Als u merkt dat een oudere in uw omgeving last heeft van slaapproblemen kunt u helpen om de oorzaak te vinden en daar actie op ondernemen.
- Het gebruik van slaapmedicatie wordt bij 65-plussers afgeraden. Vooral op de lange termijn kan dit een negatief effect hebben.
- Wanneer u last heeft van slaapapneu kunnen hulpmiddelen worden ingezet, zoals een CPAP-apparaat om te voorkomen dat de bovenste luchtweg dichtklapt
- Een goede slaapomgeving kan een wereld van verschil maken. Heeft u een (oud) bed dat niet aansluit bij uw wensen en behoeften, lichaam en slaaphouding? Dan kan dit van grote invloed zijn op uw nachtrust. Het is belangrijk dat u comfortabel ligt en uw bed goed ventileert. Daarnaast kunnen fijne hulpmiddelen zoals een bedpapegaai, uitstapverlichting en een hoog laag functie u helpen.
- Zorg voor een goede temperatuur in uw slaapkamer en prettige materialen van uw nachtkleding en bedlinnen.
Ontvang 10 tips voor een betere nachtrust.
Aldenhuijsen helpt al meer dan 30 jaar bij slaapklachten. Ook voor u hebben we een slaapsysteem op maat dat u weer laat genieten van de nachtrust. Zo staat u fitter op en haalt u meer uit uw dag. Bij goed slapen komt veel kijken. Daarom geven we u graag deze 10 tips om beter te slapen. Download vandaag nog!Vraag 10 tips voor een betere nachtrust aan