Terwijl het tegenoffensief van de Oekraïeners op eigen grond een tandje is bijgestoken, zien we ook steeds vaker speldenprikjes aan de Russische kant van de grens. Zo ook zondag, toen er volgens het Russische ministerie van Defensie tientallen Oekraïense drones werden neergehaald.
Op basis van informatie van Russische zijde lijkt het alsof er twee doelen waren: Moskou en de Krim. In de Russische hoofdstad werden twee gebouwen beschadigd door drones. Een bewaker zou daarbij gewond zijn geraakt. Dit gebeurde in het zakendistrict van Moskou, op een paar kilometer van het Rode Plein. Vanwege de aanval werd het vliegverkeer op luchthaven Vnukovo even stilgelegd.
Volgens de Russen gingen de meeste drones naar de Krim: 25 stuks. “Zestien daarvan zijn vernietigd door het anti-luchtafweergeschut”, zegt het ministerie. De andere negen werden volgens Moskou onschadelijk gemaakt door ze met elektronische signalen te verstoren. Bij de aanval zouden geen slachtoffers zijn gevallen.
Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de verschillende droneaanvallen.
Poetin wil vredesbesprekingen, maar alleen onder zijn voorwaarden
Waar de intensiteit aan het front nog verre van afneemt, herhaalde de Russische president Vladimir Poetin dat hij openstaat voor vredesbesprekingen. Hij zei dit na een ontmoeting met leiders van verschillende Afrikaanse landen. Die landen zouden met vredesvoorstellen zijn gekomen.
Poetin benadrukte dat er bij dergelijke gesprekken wel rekening gehouden moet worden met “nieuwe werkelijkheden op de grond”. In andere woorden: de door Rusland veroverde gebieden blijven onderdeel van de Russen.
Aan Oekraïense zijde is dit altijd onbespreekbaar geweest, dus echt een uitgestoken hand van Poetin was het niet. De Oekraïeners weigeren een staakt-het-vuren terwijl een vijfde van hun land is ingenomen. Daarbij zou zo’n wapenstilstand Rusland de tijd geven om zich te hergroeperen na bijna anderhalf jaar oorlog.
Paus roept Rusland op graandeal te omarmen
Paus Franciscus wil de graanovereenkomst graag terugzien waarmee Oekraïne ondanks de oorlog weer graan kon exporteren over zee.
Hij roept Rusland op om de deal te hervatten “zodat graan veilig kan worden vervoerd”. De Russen trokken twee weken terug de stekker uit de zogeheten graandeal, omdat hun wensen naar eigen zeggen onvoldoende gehoord werden.
De graandeal zorgde er vorig jaar voor dat graan uit Oekraïne, een van de grootste spelers op dit gebied, weer over zee vervoerd kon worden. Hierdoor daalden voedselprijzen wereldwijd. Voedsel werd in de eerste maanden na de oorlog juist duurder omdat er minder Oekraïense landbouwproducten geëxporteerd konden worden.