By juni 9, 2014 3:13 pm Lees verder →

Wetenswaardig; wat te doen bij onweer?

Roerdalen – Energieveilig.nl meldt
Geluid is veel langzamer dan licht. U ziet dus eerst de flits en hoort dan pas de donder. Hiermee kunt u de afstand tussen u en de onweersbui inschatten. Om daar achter te komen telt u het aantal seconden tussen de flits en donder en deelt dat door drie. De uitkomst is de afstand in kilometers. Als u tussen de flits en de donder tien seconden of minder telt, dan is de bui gevaarlijk dichtbij. Als u niet thuis bent, kunt u beter een veilige schuilplaats zoeken. Een gemiddelde onweersbui verplaatst zich met een snelheid van 40 km/uur. Houd er dus rekening mee dat een bui die ver weg leek, ineens toch gevaarlijk dichtbij kan zijn!
 
Het is fijn om te weten dat u in geval van onweer thuis relatief veilig bent. Met de volgende maatregelen vergroot u in huis uw veiligheid:
Trek in geval van onweer de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact. Denk hierbij ook aan stekkers van bijvoorbeeld uw waterbed, elektrische deken of zonnebank. Om te voorkomen dat uw elektrische apparatuur defect raakt als gevolg van blikseminslag, kunt u uw installatie in de meterkast laten beveiligen met zogenaamde overspanningbeveiligingen.
Telefoneer niet met een vast toestel.
Ontkoppel de telefoon- en de centrale antenne aansluitingen.
Sluit ramen en deuren.
Blijf uit de buurt van stromend water in uw woning. Stap vooral niet onder de douche of in bad, maar pas ook op met bijvoorbeeld handen wassen. Als de bliksem namelijk in de buurt inslaat, bereikt de stroom uw woning mogelijk via de leidingen. Daarom is het ook verstandig om uit de buurt te blijven van radiatoren, bedradingen en stopcontacten.
U kunt beter wegblijven van de ramen. Het licht van de bliksem is namelijk zeer fel en een nabije inslag kan u gemakkelijk verblinden. 
Hebt u een open haard, ga er dan in geval van onweer niet dichtbij staan. 
Ga niet onder de zonnebank.
U bent het veiligst buiten in de auto of in huis op de bank of op bed met de voeten van de grond. Gebruikt u een elektrische deken of waterbedverwarming, trek dan wel eerst de stekker eruit.
 
Het is mogelijk om uw huis te beveiligen tegen blikseminslag. Op uw woning kunt u een bliksemafleider (laten) plaatsen. De bliksemafleider zorgt ervoor dat de bliksem wordt opgevangen voordat deze uw woning zal raken.Posted in: roerdalen